Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Bošnjak: Đukanović rekao da nema namjeru da mandat da Lekiću

''Prioritet je izbor sudija Ustavnog suda. Neke maske su pale. Predsjednik države Milo Đukanović nema namjeru da mandat da Lekiću, to je rekao. Nismo ništa zakonom uzeli od nadležnosti predsjedniku. On pominje neko raspuštanje Skupštine ali bi to bilo kršenje Ustava. Apelujem da se uozbiljimo'', kazala je Bošnjak novinarima

Nakon današnjeg sastanka koji se sazvala predsjednica Skupštine Danijela Đurović sa predstavnicima parlamentarnih partija poslanica PzP-a Branka Bošnjak je saopštila da je predsjednik države Milo Đukanović rekao da nema namjeru da mandat da Miodragu Lekiću.

Ona je ponovila da se Crna Gora nalazi u dubokoj krizi.

“Prioritet je izbor sudija Ustavnog suda. Neke maske su pale. Predsjednik države Milo Đukanović nema namjeru da mandat da Lekiću, to je rekao. Nismo ništa zakonom uzeli od nadležnosti predsjedniku. On pominje neko raspuštanje Skupštine ali bi to bilo kršenje Ustava. Apelujem da se uozbiljimo”, kazala je Bošnjak novinarima.

Poslanica DF-a Simonida Kordić je nakon danasšnjeg sastanka kod predsjednice Skupštine naglasila da je postignut je konsenzus o tome da se Crna Gora nalazi u ozbiljnoj institucionalnoj krizi.

“Nemamo vladu, nemamo mandatara. Problematizuje se pitanje je li predsjednik države prekrišio Ustav, a opozicija problematizuje pitanje zakona o predsjedniku”, navela je ona.

Prema njenim riječima, izborom sudija Ustavnog suda deblokira se ovaj proces.

“Parlamentarna većina glasaće za sva četiri kandidata za sudije Ustavnog suda. Imamo priliku svi da glasamo za ljude koji ispunjavaju sve uslove za tu funkciju. Ako nemamo Ustavni sud ne možemo imati valjane predsjedničke, ni parlamentarne izbore. Tražili smo od opozicije da razmotre predlog da se glasa za sudije, da izaberemo Ustavni sud, neka pokažu svoj državotvorni kapacitet”, poručila je Kordić.

Poslanica DF-a Maja Vukićević kaže da se nije odmaklo u pregovorima jer je, kako navodi, opozicija vrda u stavovima da neće glasati za sudije Ustavnog suda.

“Opozicija svjesno blokira izbor sudija. Cilj je da izazivaju političku krizu da sačuvaju kakav takav rejting”, smatra ona.

Predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić je saopštio da je parlamentarna većina izrazila stav da će glasati za kandidate za sudije US.

Foto: Miraš Dušević/CdM
Foto: Miraš Dušević/CdM

“Od toga bježi predsjednik države koji je više puta prekršio Ustav. Predsjednik izbjegava Ustavni sud. Ovaj politički galimatijas odgovara DPS-u i njegovim satelitima. Oni žele da od svoje manjine naprave neku većinu i tako uđu u izbornu trku. Nećemo im to dozvoliti”, zaključio je Vučinić.

Lider SNP-a Vladimir Joković je porućio da treba da izaberu četvoro sudija Ustavnog suda.

“Razgovarali smo da se moraju izabrati sudije, ali ako misle da imaju većinu u Ustavnom sudu, to neće biti dio dogovora. To opoziciji necćmo dozvoliti. Zašto onda po tom principu većinu u Ustavnom sudu ne bi imala aktuelna parlamentarna većina. Mi smo da se izaberu sudije koje će odluke donositi po Ustavu i zakonu. Konstatovali smo danas da ovakvo stanje ne odgovara nikome”, naglasio je Joković.

Foto: Miraš Dušević/CdM
Foto: Miraš Dušević/CdM

On dodaje da je opozicija predlagala neke pakete za izbor sudija Ustavnog suda.

“Crnoj Gori je potrebna stabilnost. Naša odgovornost je skromna, u skladu sa jačinom partije kojoj pripadam. Čudi da oni koji su poraženi na lokalnim izborima traže izbore”, zaključio je Joković.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
KLEMENTINA
18.11.2022-13:27 13:27

Vi iz takozvane većine ste zaboravili što znači zakon,a još više štš znači ČAST. vama je nepoznatoda ima ljud još ljudi koji drže do ČASTI i

KLEMENTINA
18.11.2022-13:34 13:34

zaboravili ste kako je MEDOJEVIĆ jednom od rijetkih trenutaka istine naveo”REKOH pa POREKOH pojedoh ono što ne JEDU LjUDI”E to je karakteristika bloka kojem vi pripaate i mislite da su svi slični vama .NIJESU VJERTUJTE NA RIJEČ ali ne ni vašu ni dritanovu.

Tara
18.11.2022-16:07 16:07

Maksim Vucinic je jedna bezobrazna..antidrzavna-cetnicka Bitanga!

Mino
18.11.2022-23:38 23:38

Da se ne zavaravamo iz radnickog legla AB kontrarevolucije ,Pi !

COL
19.11.2022-11:49 11:49

Sve značajne političke ličnosti zauzeše stav, počev od Bošnjak pa do mlađanog strankonašljednika Vučinića, još uvek još im falji oni plačko od Kučah i humorni gospodin poznat ka muž bivše ministarke smrti. Kako mudre riječi čusmo od ovije pametova prosto je to neopišljivo sve bujica do bujice mudrosti. Šteta bi velja bila da istorija ne zabilježi ove mudre riječi jer bi učiteljica života bila siromašnija za čitavo jedno poglavlje beščašća…