Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Bošković: Vladom upravlja Beograd; Perić: Rješenje u dijalogu

Politički analitičar Srđan Perić ocijenio je da Beograd odavno želi snažan uticaj u Crnoj Gori.

Vladom Crne Gore se upravlja iz Beograda, što je pokazala i zloupotreba policije tokom građanskog protesta na Cetinju 5. septembra zbog ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija, ocijenio je poslanik DPS-a i bivši ministar odbrane Predrag Bošković u emisiji “U sred srijede” na Gradskoj TV.

“Proteste na Cetinju možemo podijeliti na dva dijela. Imamo subotu kada je bila odlična komunikacija policije i građana koji su stajali potpuno mirno, na način koji nikoga nije ugrožavao. Tokom noći, komandovanje bezbjednosnim snagama preuzima Beograd preko svojih instaliranih proksija u Crnoj Gori. Pri tome, dešava se da premijer Zdravko Krivokapić koji je pritisnut od strane Demokratskog fronta, insistira na ustoličenju iako ima negativan stav i ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora policije Zorana Brđanina. Nakon toga, policijom više ne komanduje direktor, već druge ličnosti koje su u nižem rangu. Na taj način se potire kompletan komandni lanac i zloupotrebljava policija Crne Gore”, rekao je Bošković.

On ističe da se na Cetinju 5. septembra lično uvjerio da upotrebe Molotovljevog koktela, tokom protesta, nije bilo.

“Nije ga ni moglo biti jer je bio mirni protest. U momentu kada se sve to dešava, pjeva se crnogorska himna. Pri čemu Veselin Veljović priča sa određenim brojem policajaca koji su u kordonu. Nakon toga, neko treći naređuje da se ispaljuje suzavac i tu nestaje kontrola čitave situacije. To dovoljno govori o tome koliko se pokušalo manipulisati javnošću. Oni su oko 6 ujutro objavili da je policija intervenisala zato što je upotrijebljen Molotovljev koktel. Sve je bilo spremljeno, scenario, PR je već bio odrađen, devet minuta nakon što je ispaljen prvi suzavac. Kada se vidjelo da ta priča, zbog ogromnog broja prisutnih, video kamera i telefona, utvrđuje da nije bilo Molotovljevog koktela, Krivokapić briše svoj tvit u kojem ga pominje. Nakon tri, četiri sata, traže druge scene i momente, kako bi potvrdili svoju priču”, kazao je Bošković.

Smatra da Sekulović i Brđanin treba da podnesu ostavke, a ne da budu smijenjeni.

“Iza njihovih leđa i bez znanja, sprovođena je akcija za koju je trebalo da budu odgovorni. Notorna je istina da se aktuelna Vlada u potpunosti stavila u službu Beograda, da se te noći bezbjednosnim snagama upravljalo iz Beograda. Helikopteri Vojske Crne Gore su upotrijebljeni mimo procedure”, poručio je Bošković.

Politički analitičar Srđan Perić ocijenio je da Beograd odavno želi snažan uticaj u Crnoj Gori.

“Crna Gora je članica NATO i trebalo je da imamo institucionalnu zaštićenost u tom smislu. Mi svoju zajednicu treba da kontrolišemo, ali se od miješanja nećemo odbraniti tako što ćemo stalno konstatovati da iz drugih država žele da upravljaju Crnom Gorom. Jedina snažna brana tim uticajima je da zaokružite zajednicu, jer ako je zaokružena 55-45 odsto, ili 60-40 ne može biti funkcionalna”, rekao je Perić u emisiji “U sred srijede”.

Dodaje kako je neobična situacija da su manjine faktor stabilnosti u Crnoj Gori, dok je problem u podijeljenosti pravoslavne većine. Rješenje vidi u dijalogu, sa čime je saglasan i Bošković.

“Da smo imali pokrenut dijalog, od prethodne i sadašnje vlasti, ova tenzija bi bila kanalisana. Mi smo kao zajednica izgubili sposobnost debate”, rekao je Perić.

Predsjednica Helsinškog komiteta u Srbiji Sonja Biserko smatra da je Beograd iskoristio pitanje crkve kako bi ostvario dominaciju u Crnoj Gori i vratio je pod svoje okrilje.

“Nije to samo Vlada i predsjednik Vučić, već je takav odnos velike većine u Srbiji. Vrlo malo ima komentara i glasova koji se suprostavljaju tome. Milo Đukanović i trideset godina vladavine njegove partije, o čemu je legitimno pričati, služi kao pokriće za ovo što se dešava u cilju osporavanja Crne Gore i crnogorske nacije”, ocijenila je Biserko.

Ona je, u uključenju iz Beograda, zaključila da čak i liberalni krugovi u Srbiji ne razumiju šta se dešava u Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve