Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Bošković: Ovo što radi DF je pokušaj novog državnog udara; Ivanović: Vjerujem poslanicima, Đukanovićeva inicijativa neće proći

Bošković kaže da računa da će svi koji poštuju Ustav i zakone u petak glasati za inicijativu o skraćenju mandata Skupštini i vratiti mandat građanima

Demokratski front (DF) želi da uništi jedinu preostalu instituciju koja radi u punom kapacitetu – Predsjednika Crne Gore, poručuje u izjavi za Antenu M poslanik DPS-a Predrag Bošković, komentarišući oštre poruke koje dolaze iz tog saveza.

Bošković kaže da računa da će svi koji poštuju Ustav i zakone u petak glasati za inicijativu o skraćenju mandata Skupštini i vratiti mandat građanima.

Dragan Ivanović iz SNP-a uvjeren je da Skupštini neće biti skraćen mandat, a o porukama iz DF-a kaže da “retorika nije adekvatna trenutku”.

Demokratski front posljednjih dana slao je oštre poruke predsjedniku Crnu Gore Milu Đukanoviću. Prvo mu je Predrag Bulatović iz skupštinske sale poručio da treba da da mandat lideru Demosa Miodragu Lekiću, ako želi mir i stabilnost u Crnoj Gori.

Milan Knežević je kazao da će, ukoliko se predsjednik države ne vrati u okvire Ustava i da mandat Lekiću, biti odgovoran za ozbiljnu eskalaciju političke krize.

Knežević, čiji je DF inicirao i razrješenje Đukanovića, poručio je da, ukoliko do smjene dođe, njegove ingerencije preuzima predsjednica Skupštine Danijela Đurović, koja će proglasiti Lekića za mandatara i raspisati prijevremene predsjedničke izbore.

Poruke iz DF-a nijesu iznenadile poslanika DPS-a Predraga Boškovića.

“Ovo što radi DF je pokušaj novog državnog udara, kao 2016. što su pripremali. Ono što je činjenica jeste da je to prepoznato ne samo od većinske crnogorske javnosti već i od kompletne međunarodne zajednice. Upravo zbog toga DF je neprihvatljiva solucija da Crnu Goru vodi u neki razvoj i napredak. Za njih postoji samo haos, tenzije, sukobi”, kazao je Bošković za Antenu M.

Od poruka DF-a mnogo je bitnije da one stranke koje u svom programu imaju evropsku odrednicu shvate da ih saradnja sa tim savezom samo odvlači od Evrope, smatra Bošković.

Scenario o kojem govori Knežević, razrješenje Đukanovića pa da Đurović proglasi Lekića za mandatara, prema mišljenju Boškovića je nemoguć.

“DF želi da uništi praktično jedinu preostalu instituciju koja je u punom mandatu i kapacitetu – Predsjednika Crne Gore.

Bez obzira na to što izjavljuju čelnici DF-a računam da je to prije svega zbog političke retorike, u susret lokalnim izborima i neminovnim parlamentarnim. Mislim da nemaju ni snage ni mogućnosti da toliko suspenduju Ustav i hajdučijom naprave ono što su svakako njihove želje, ne samo političke već i druge.

Računam da u ostalim političkim subjektima ima dovoljno hrabrosti i pameti da se odupru takvim katastrofalnim naumima DF-a”, istakao je Bošković.

Poslanika SNP-a Dragana Ivanovića pitali smo kako on vidi poruke koje su stizale iz DF-a.

Kako kaže, sve što bi bilo mimo demokratskog rješavanja problema u Crnoj Gori nije nešto za šta se zalažu.

Nada se da će Ustavni sud do kraja oktobra biti u punom kapacitetu.

“SNP je uvijek bila jasna i prepoznatljiva – sve što radimo je na demokratski način. Ne možemo na taj način prijetiti, ta retorika kod nas nije prisutna.

Ja neću sad da je tumačim i da objašnjavam što bi to zapravo značilo, ali sve što bi bilo mimo demokratskog načina rješavanja problema u Crnoj Gori nije nešto za šta bi se zalagala SNP.

Ta retorika nije adekvatna trenutku i, samo da ne budem shvaćen pogrešno od mojih političkih prijatelja, mi smo za demokratsko rješavanje svih problema koji se eventualno dese i koji su se desili u Crnoj Gori”, kazao nam je Ivanović.

U petak je sjednica Skupštine na čijem dnevnom redu je prijedlog predsjednika države Mila Đukanovića da se skrati mandat Skupštini.

Bošković kaže da računa da će svi koji poštuju Ustav i zakone glasati za inicijativu i vratiti mandat građanima.

Vjeruje, kako kaže, da nikome nije do potpune blokade Crne Gore i njenih institucija.

“S obzirom na političku krizu koja je evidentna jedino građani Crne Gore mogu riješiti to pitanje. Siguran sam da u Crnoj Gori postoji dovoljno trezvenih ljudi koji mogu shvatiti da je to jedini put da se iz ćorsokaka izađe. U svakom slučaju, vjerujem da idemo ka toj soluciji da imamo izbore do kraja ove godine”, uvjeren je Bošković.

Dragana Ivanovića, uoči sjednice u petak, pitali smo kako će glasati pet poslanika njegove partije.

“Onako kako smo se dogovorili sa ostalim poslanicima stare parlamentarne odnosno nove većine. To je tih 41, što je garancija da inicijativa predsjednika Đukanovića neće proći.

Vjerujem svakom poslaniku koji se izjasnio na nivou svoje partije da ćemo biti protiv inicijative Đukanovića, to je 41 poslanik koji inače daje podršku Lekiću za novog predsjednika Vlade”, kazao je Ivanović.

O prijedlogu predsjednika Mila Đukanovića za skraćenje mandata 27. saziva parlamenta sjutra će raspravljati skupštinski Zakonodavni odbor.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve