Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Bošković: ANB prvi put pod direktnom kontrolom Moskve i Beograda

''Sada najveći državni funkcioneri predstavljaju plodno tle za ostvarivanje ruskih interesa u Crnoj Gori. Agencija za nacionalnu bezbjednost je prvi put pod direktnom kontrolom Moskve i Beograda i to mnogo više zabrinjava od toga da li su prisutni u nekoj zemlji'', naglašava Bošković i dodaje da se mora učiniti sve što je moguće kako bi se Crna Gora ''izvukla iz kandži koje su je ščepale 30. avgusta 2020. godine''

Problem Ukrajine postaje problem cijelog svijeta i što duže traje, biće veći za sve. Herojski otpor ukrajinskog naroda ruskoj agresiji svakim danom dobija nove obrise, kazao je član Predsjedništva DPS-a i nekadašnji ministar odbranePredrag Bošković.

Gostujući u emisiji “Pressing” na Gradskoj televiziji, on je ponovi ocjene stranih zvaničnika da “najgore tek slijedi”.

“Oni koji planiraju da osvoje Ukrajinu ne biraju ni sredstva ni način na koji će to da ostvare. Uništavaju one vitalne objekte koji su bitni ne samo za Ukrajinu, već za veliki dio čovječanstvo. Uz to što imamo svakodnevno stradanje civila u toj zemlji, napad na nuklearnu elektranu u Zaporožju mogao bi izazvati razaranja nesagledivih razmjera”, dodao je on.

Bošković smatra neohodnim da Crna Gora – kao članica NATO-a i kandidat za članstvo u EU – prati vanjsku politiku evropskih zemalja.

“Crna Gora je podijeljena, ovakva i onakva, ali kada je riječ o napadu Rusije na Ukrajinu, svi treba da stanemo u jedan front i osudimo ono što se dešava. Ruska agresija u Ukrajini je nezabilježena od Drugog svjetskog rata, a može se uporediti s onim što je Njemačka uradila od 1939. godine”, kazao je on.

Evropske vrijednosti i odlazeća vlast

Bošković je zato pocrtao da Crna Gora treba da bude uz one koji baštine vrijednosti savremene, demokratske Evrope, te da ne vidi drugi način da se na to odgovori.

“Međutim, nisam veliki optimista da će se to i desiti zbog odlazeće vlasti koja se nije oglasila nekoliko prvih dana ruske agresije. Nakon toga imamo ohrabrujuće stavove ministra vanjskih poslova, ali to nije pretočeno u stavove Vlade. Zato je potrebno da što prije dobijemo novu izvršnu vlast koja će i to uraditi”, dodaje on.

Dalje je podsjetio da aktuelna vlada, koja je u tehničkom mandatu, nije funkcionalna, da parlament ne zasijeda, te da je jedina institucija koja ima legitimitet kad je riječ o bezbjednosti i odbrani zemlje, predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović.

“Ono što se dešavalo prethodnih dana ukazuje da su obećanja o poštovanju međunarodnih ugovora i obaveza koja je nova vlast dala nakon pobjede 30. avgusta 2020. godine, bila samo ‘mrtvo slovo na papiru’. Ovo je najbolje vrijeme da sagledamo ko je bio na vlasti, jer su u proteklih mjesec učinili sve da pokažu da baštine upravo vrijednosti suprotne onome za što su se deklarativno zalagali. Zato je neophodno da što prije dobili predsjednike Vlade i parlamenta, kako bi zaustavili sunovrat Crne Gore”, dodao je on.

Kulminacija ruskog uticaja od 2015.

Kako je naveo, činjenica je da su ruski i srpski obavještajci odavno prisutni u Crnoj Gori, te da u kontinuitetu pokušavaju da zaustave evropski put Crne Gore. Podsjetio je kao je naša zemlja 2015. godine dobila poziv za pridruživanje NATO-u, te da su događaji započeti godinu kasnije kulminirali 2020. godine sa litijama Crkve Srbije i aktiviranjem ruskih “proksija”.

“Sada najveći državni funkcioneri predstavljaju plodno tle za ostvarivanje ruskih interesa u Crnoj Gori. Agencija za nacionalnu bezbjednost je prvi put pod direktnom kontrolom Moskve i Beograda i to mnogo više zabrinjava od toga da li su prisutni u nekoj zemlji”, naglašava Bošković i dodaje da se mora učiniti sve što je moguće kako bi se Crna Gora “izvukla iz kandži koje su je ščepale 30. avgusta 2020. godine”.

Smatra da su događaji u Ukrajini prava prilika da građani Crne Gore vide što rade Rusija i njen predsjednik Vladimir Putin, te da “sigurno ne žele da se takvo stanje prelije i u Crnu Goru”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mamba
04.03.2022-11:49 11:49

Legendo,demaskirao si u potpunosti anti crnogorske ruske i srpske obavestajne filijale i rkspoziture i u ministarstvu odbrane i ANBe.I falje rovare.Motamo odstraniti tebkancerogene elemente,anti crnogorske.Teskonce biti,ali ima nacina …Bravo Boskovicu fokazani patrioto.!!!

Ibrica_ZG
05.03.2022-08:32 08:32
Reply to  Mamba

Vi ste obični fašisti koji šire srbofobiju i rusofobiju, a zna se kako su na kraju fašisti prošli i završili.

Msmba
04.03.2022-12:21 12:21

Ja poceh diskusiju.Nazalost,ne fopade vam se ne znam razlog.Cijenim vas portal i izuzetno sam neprijatno iznenadjen.,