Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Borovinić Bojović: Pregovori oko formiranja vlasti teku svojim tokom; Čarapić: Injac najbolji kandidat za gradonačelnicu

Vasilije Čarapić iz Pokreta ''Evropa sad'' istakao je da Olivera Injac ima veliki politički legitimitet u samoj partiji, a i šire

Nositeljka liste Demokratskog fronta (DF) na lokalnim izborima u glavnom gradu, Jelena Borovinić Bojović, saopštila je da pregovori oko formiranja vlasti “teku svojim tokom”, te da je Podgorica u sigurnim rukama. Predstavnik Pokreta “Evropa sad”, Vasilije Čarapić, istakao je da Olivera Injac ima veliki politički legitimitet, te da je ona najbolji kandidat za gradonačelnicu Podgorice.

Vasilije Čarapić iz Pokreta “Evropa sad” istakao je da Olivera Injac ima veliki politički legitimitet u samoj partiji, a i šire.

“Smatramo da je ona, ispred PES-a, najbolji kandidat za gradonačelnicu Podgorice”, kazao je Čarapić.

Dodao je da niko iz PES-a ne može da ponudi ništa “za šta nema politički legitimitet”.

“Neophodno je imati politička leđa, ne mogu da potvrdim da je bilo kome ponuđeno nešto. Mis mo ambiciozan pokret, imamo podršku građana, i želimo da zaokružimo to povjerenje na parlamentarnim izborima i da dobijemo jednu stabilnu vlast”, istakao je Čarapić u emisiji “Naglas”.

Jelena Borovinić Bojović (DF) kazala je da je oduvijek imala korektnu i konstruktivnu saradnju sa kandidatkinjom za gradonačelnicu Oliverom Injac.

“Po matematičkom izrazu, mjesto gradonačelnika Podgorice pripada PES-u. Moja molba je bila da Milatovića zamijeni neko ko je bio visoko na listi Pokreta”, rekla je Borovinić Bojović.

Kazala je da je zadovoljna kako teku pregovori, odnosno dogovori, oko vlasti u Podgorici.

“Na državnom nivou bude rivaliteta, ali smatram da smo uspjeli da održimo autonomnost i visok stepen odgovornosti prema građanima. Sve što budemo dogovorili, zajednički ćemo objaviti javnosti. Pregovori teku svojim tokom, Podgorica je u sigurnim rukama”, naglasila je Borovinić Bojović.

Luka Rakčević (GP URA) poručio je da se “ove nedjelje pišu istoriju” u Podgorici.

“To će biti jedan dobar tim koji će Podgoricu izvesti na pravi put”, poručio je on i istakao da je žalosno što se šest mjeseci čekalo da se ispuni volja građana sa loklnih izbora.

Naglasio je da je DPS ispkoristio “vakum” tokom šest mjeseci, kako bi u gradskim preduzećima zaposlio svoje ljude. Naveo je da je u pitanju više stotina zaposlenih.

“Sve je to radio DPS, kako bi sačuvao svoje pozicije moći za drugi krug predsjedničkih izbora. Sve to, na kraju je urađeno na štetu građana”, poručio je Rakčević.

Danilo Šaranović iz Demokrata poručio je da žele da uvedu jednu novu praksu – rad u javnom interesu.

“Žalim što večeras, umjesto da razgovaramo o krupnim kapitalnim projektima, pričamo o formiranju vlasti. Proteklih šest mjeseci potrošeni su na partijsko zapošljavanje DPS-a”, rekao je Šaranović.

Proces dogovaranja, kako je dodao, prati visok stepen političke kompatibilnosti partija, ali i bogatstvo različitih ideja.

“Šest godina biće malo vremena da toliko ideja realizujemo. Građani Podgorice treba da očekuju pozitivne stvari”, istakao je funkcioner Demokrata.

Odlazeći predsjednik Skupštine Glavnog grada, Đorđe Suhih, kazao je da niko sa njihove liste nije predao žalbe Ustavnom sudu. Istakao je i da nema saznanja o zapošljavanjima u proteklih šest mjeseci.

“Napravili smo i usvojili budžet, bilo bi problema da to nijesmo uradili. Ovako imate podlogu, koju ćete normalno prilagoditi svojim idejama, planovima i prioritetima. Mislim da smo vrlo korektno i sad se dogovorili oko preuzimanja vlasti, kabinet je odavno bio spreman”, rekao je Suhih u emisiji “Naglas”.

Stoji, kako je dodao, da su i ranije mogli podnijeti ostavke.

“Da smo to uradili, onda bi novu lokalnu vlast izabrala vlada, koja je razriješena. Mislim da je ovo, ipak, legalnije”, naglasio je Suhih.

Rakčević je odgovorio da su žalbe predate Ustavnom sudu partijska direktiva.

“Sama činjenica da u decembru nijesu željeli da izaberu sudije Ustavnog suda… Građanima je jasno ko je blokirao preuzimanje vlasti posljednjih šest mjeseci”, kazao je on i dodao da bi smijenili direktore gradskih preduzeća “sve i da su ih birali”.

Istakao je i da Podgorica “trpi” tranziciju vlasti.

Suhih je pojasnio da gradska preduzeća dobijaju naknade za rad, te da se ne finansiraju iz budžeta Glavnog grada.

“Mi plaćamo funkciju, a ne dajemo ih pare za plate”, kazao je on.

Unutrašnja revizija prvi korak

Prvi potez, kako je rekao Čarapić, bio bi unutrašnja revizija.

“Nama je dužnos da to otključamo i uradimo unutrašnju reviziju, uglavnom gradskih preduzeća, gdje se zapošljavao partijski kadar. Kada skeniramo cjelokupnu gradsku upravu, možemo da sprovodimo našu viziju. Nemamo ambicije da ni na koji način ugrozimo finansije Glavnog grada. Koliko god novca trošili, ne možemo da kažemo da smo u velikoj mjeri zadovoljni radom gradskih preduzeća”, rekao funkcioner PES-a.

Poručio je da je suština da se pokažu dobri rezultati.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve