Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Poslanici parlamentarne većine na Odboru zaključili: Ustavni sud da odbije inicijative za ocjenu izmjena Zakona o predsjedniku

Jednoglasno usvojen prijedlog mišljenja na Ustavnom odboru

Ustavni odbor konstatovao je da nema osnova za prihvatanje inicijativa za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o predsjedniku koju je podnio savjetnik za ustavni sistem i pravna pitanja u službi Predsjednika Crne Gore Boris Bastijančić i nevladino udruženje Centar za demokratsku tranziciju.

Odbor je na sjednici predložio Ustavnom sudu da odbaci takve inicijative i ovaj prijedlog je usvojen jednoglasno.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Dragan Bojović kazao je da Zakon o predsjedniku nije neustavan.

-Očigledno je da je bivši predsjednik Milo Đukanovića više puta kršio Ustav. On je to učinio samim tim što nije predložio mandatara za novi sastav vlade. Samim tim, to je dovelo do određene političke nestabilnosti. Ne treba da naglašavam da se on nikada nije ponašao kao predsjednik svih građana, već kao isključivo predsjednik svoje partije – rekao je Bojović.

On je pozvao da se Ustavni sud što prije izjasni o ovom zakonu.

-Očekujemo da Ustavni sud krene da radi svoj posao. Mi smatramo da ovaj zakon nije ni u jednom dijelu protivustavan. Važno je da, koliko danas, pošaljemo mišljenje Ustavnom sudu povodom ovog važnog pitanja – istakao je poslanik DF-a.

Ivanović: Ovo je bio odgovor na neustavno ponašanje predsjednika

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Ivanović rekao je da je razlog usvajanja Zakona o predsjedniku bio uslovljen, kako je kazao, ponašanjem predsjednika države koji je povrijedio Ustav time što nije pozvao sve predstavnike partije parlamentarne većine da predloži mandatara.

-Ovo je bio odgovor na neustavno ponašanje predsjednika. Ne mogu da razumijem da se Ustavni sud ponaša ovako i odlučuje partijski. Slažem se da je ovaj zakon donešen kao odgovor na ponašanje predsjednika države – istakao je Ivanović.

Bogavac: Nema ničeg neustavnog u donošenim izmjenama Zakona

Funkcionerka Pokreta za promjene Jovanka Bogavac kazala je da nema ničeg neustavnog u donošenim izmjenama Zakona o predsjedniku.

– Zakon, kada je donijet, pravljen je po mjeri Đukanovića. Oni su mislili da nikad neće otići sa vlasti.U taj zakon nisu ugradili šta će se desiti ako predsjednik krši ustav, ako ne predloži mandatara, ako neće da potpiše zakon. Ova većina je društveno odgovorna i smatrala je da je potrebno da se prevaziđe ta novonastala situacija. Mislim da je ovim izmjenama to postignuto – rekla je Bogavac.

Ustavni odbor jednoglasno je usvojio i plan rada za 2023. godinu.

Podsjećamo, inicijative za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o predsjedniku su podnijeli savjetnik za ustavni sistem i pravna pitanja predsjednika Crne Gore Boris Bastijančić i nevladina organizacija (NVO) Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

U inicijativi Bastijančića se navodi da se pravnim aktom niže pravne snage derogira Ustav, najviši pravni akt države.

“Izmjene Zakona su udžbenički primjer zakonskog neprava, nastao spletom najizazovnijih pravno-političkih okolnosti”, naveo je Bastijančić.

CDT je ocijenio da izmjene Zakona o predsjedniku narušavaju ustavnu ravnotežu vlasti i mijenjaju smisao crnogorskog Ustava.

„Spornim izmjenama, umjesto razrade ustavnih normi, izvršeno je dopisivanje Ustava oduzimajući ustavna ovlašćenja predsjedniku države da predlaže mandatara i postavlja i opoziva ambasadore i šefove drugih diplomatskih predstavništava Crne Gore u inostranstvu“, kazali su iz te NVO.

Zamjenica izvršnog direktora CDT-a Biljana Papović kazala je ranije da ustavna ovlašćenja predsjednika države, koji se bira na neposrednim izborima, ne mogu biti predmet promjene aktom niže pravne snage.

„Posebno je problematično što ove odluke predstavljaju rezultat političkog sukoba sa pojedincem koji u datom momentu obavlja funkciju predsjednika“, kazala je Papović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Hasko
27.04.2023-13:46 13:46

Kako nam je Uciteljica Suada glasala ? Ustavni Sud Pravnici Skolovani ljudi ce odlucit ko je upravu i ko krsi USTAV CG a ne ucitelji osnovnih skola !

Nedopustivo
29.04.2023-06:59 06:59

Je da Ustavni odbor vrsi priyisak na sudije kakvu ce odluku donijeti po bilo kom pitanju, ali sada se vidi zasto su glasali za partijske kadrove i tako ovaj Ustavni suda potpuno urusili.