Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Bojović: Od Bratićke očekujemo da srpskom jeziku povrati mjesto koje mu pripada

Očekujemo od ministarke Bratić da se odupre svim pritiscima i povrati srpskom jeziku, srpskim književnicima, srpskoj kulturi i ćirilici mjesto koje im pripada u obrazovnom sistemu, kulturnom životu i medijskoj sferi, prije svega u cilju eliminisanja drastične diskriminacije i demontiranja projekta zatiranja srpskog identiteta koji jeste identitet državotvornog naroda u Crnoj Gori, saopštio je Vladislav Bojović.

Očekujemo od ministarke Bratić da se odupre svim pritiscima i povrati srpskom jeziku, srpskim književnicima, srpskoj kulturi i ćirilici mjesto koje im pripada u obrazovnom sistemu, kulturnom životu i medijskoj sferi, prije svega u cilju eliminisanja drastične diskriminacije i demontiranja projekta zatiranja srpskog identiteta koji jeste identitet državotvornog naroda u Crnoj Gori, saopštio je Vladislav Bojović, član predsjedništva Demokratske narodne partije i funkcioner Demokratskog fronta.

“Ohrabrujemo ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesnu Bratić i očekujemo od nje da ne pristane na uslovljavanja građanskog pokreta URA, sa kojima se, kako vidimo, već suočava, počev od nametanja kadrovske politike koja bi trebalo da se vodi u njenom ministarstvu i određivanja njenih najbližih saradnika”, dodaje on.

Kako kaže, vjeruju da je “bar akademska javnost upoznata sa djelom „Noć dugih makaza“, čiji je autor jedan od najuglednijih, a otpuštenih nikšićkih profesora Veselin Matović, koja do detalja prikazuje ideološki motivisan projekat diskriminacije i asimilacije srpskog naroda u obrazovnom sistemu i kulturnom životu Crne Gore koji je godinama sprovodila bivša DPS vlast”.

“Očekujemo da ova studija posluži kao priručnik i otrježnjujuća opomena novoj vlasti od koje građani očekuju politiku diskontinuiteta u odnosu na vlast DPS-a i eliminisanje diskriminacije. Neophodno je u nastavnom programu u školama, a ali i u sferi kulturnog života i medija, obezbijediti mjesto koje pripada i kakvo zaslužuju veliki pisci i pjesnici koji su izbačeni iz udžbenika od strane bivšeg režima kao što su: Sv. Sava, Petar II Petrović NJegoš, Kralj Nikola I Petrović, Vuk Stefanović Karadžić, Dositej Obradović, Meša Selimović, J.J. Zmaj, Desanka Maksimović, Jovan Skerlić, Petar Kočić, Janko Veselinović, Branko Radičević, Mira Alečković, Mihailo Lalić, Đura Jakšić, Aleksa Šantić, Vojislav Ilić, Branislav Nušić, Stevan Sremac, Miodrag Pavlović, Ranko Jovović, Matija Bećković, Žarko Komanin, LJubomir Simović…”, rekao je Bojović.

Izbacivanje navedenih i mnogih drugih znamenitih pisaca i pjesnika iz obrazovnog sistema i kulturnog života Crne Gore, kako kaže, pričinjava teško nadoknadivu štetu i u vrijednosnom i u svakom drugom smislu za generacije koje stasavaju i školuju se u ovoj državi.

“Građani koji su glasali za promjene vjeruju da u novoj vladi niko i ne pomišlja da održava antisrpske ideološke tekovine i praksu bivšeg režima jer bi to značilo održavanje sistema diskriminacije i degradacije temeljnih duhovnih vrijednosti na kojima počiva tradicionalna Crna Gora i na kojima treba da počiva Crna Gora u budućnosti kao država svih njenih građana”, zaključuje Bojović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
MNE
08.12.2020-14:25 14:25

Sveti Sava katoličko-srpska slava ,

Marko
08.12.2020-15:14 15:14

Koje laži i izmišljotine slugu Beogratskih. Sv. Sava su uvezli u CG poslije srpske okupacije i proćerivanje kralja Nikole i Petrovića. Perar i Aca Palikuće podmićivali su izgladnjeli narod da slave tu slavu. Petrovići zborahu Crnogorski, zar nisu srbi prevodili Gorski Vjenac sa Crnogorskog na srpski da bi razumjeli što Njegoš zbori. Daj odj***** više lažovi. PS. Htjeli su bjelaši da spale ćivot Svetog Petra poslije PG SRAMNE skupštine. Narode onda i danas nas lažu i
kradu..

Andjela
08.12.2020-19:06 19:06

Ova je za Trebinje a ne za Cetinje, pitam se dali je uopste procitala Gorski vijenac.
Preci bi joj jos pod Osmanlijama bili da ih Crnogorci ne oslobodise.