Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Bogdanović: Spajić se hvali dostignućima prethodnih Vlada

''Ipak, čudi da makar neko oko njega nije provjerio lako dostupne podatke – počev od onog od gotovo milijardu eura koje je Crna Gora povukla iz evropskih fondova kroz instrument IPA''

Aleksandar Bogdanović, generalni sekretar Demokratske partije socijalista reagovao je povodom jučerašnje izjave predsjednika Vlade Milojka Spajića o tome kako Crna Gora ranije nije povlačila bespovratna sredstva za projekte iz fondova Evropske unije. Bogdanović ističe da premijerova izjava očito samo svjedoči o tome u kojoj je mjeri neupućen u oblast o kojoj po svaku cijenu želi govoriti.

“Ipak, čudi da makar neko oko njega nije provjerio lako dostupne podatke – počev od onog od gotovo milijardu eura koje je Crna Gora povukla iz evropskih fondova kroz instrument IPA. Ako u njegovom kabinetu nema baš nikoga ko je upućen, onda čudi kako makar iz ministarstva nadležnog za evropske integracije ne znaju da je samo kroz program IPA I Crna Gora za projekte dobila bespovratna sredstva od gotovo 240 miliona, a kroz IPA II više od 279 miliona”, kazao je Bogdanović.

Ovome, ističe on, treba dodati i činjenicu da je kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir (WBIF) Crna Gora dosad imala koristi od 59 grantova u iznosu od 341,3 miliona eura tehničke pomoći i kofinansiranja investicija.

“Da ne govorimo o drugim projektima prekogranične i transnacionalne podrške koje smo takođe u kontinuitetu koristili kroz partnerske projekte. Iako Spajić želi predstaviti projekte za koje su odobrena sredstva kao neko dostignuće ove Vlade – u pitanju je posao koji su počele i završavale one prethodne”, kazao je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, uostalom, bespovratna sredstva u periodu od 2007. do 2020. ne samo da je povlačila država, već gotovo nema opštine koja to nije uradila i bila sposobna da se prijavi sa dobrim projektima.

“Pa, upravo dok sam bio gradonačelnik Cetinja, dobijali smo niz grantova, među kojima i jedan od skoro pet miliona za rješavanje gradske infrastrukture. I konačno, kad ga već interesuju sredstva od evropskih fondova, Spajiću bi možda bolje bilo da se pobrine da njihova koalicija u Podgorici ne opstruira više onaj ključni projekat, za koji je grant davno obezbijeđen, a to je gradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Jer, kako su krenuli sa “evropskom” politikom i oni i njihovi partneri, sve su veće šanse da to propadne”, zaključio je Bogdanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve