Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Bogdanović: Ni u afričkim zemljama nema da, pored živog vd predsjednika Skupštine, neko od potpredsjednika saziva sjednicu

Istakao je da sjednicu Skupštine Crne Gore može sazvati predsjednik Skupštine, u ovom slučaju Strahinja Bulajić, kao vršilac dužnosti, jer ''nije niti spriječen, niti je ovlastio bilo kog potpredsjednika da ga zamjenjuje''

Besmislena, pravno neutemeljena i anarhična tumačenja, po kojima neko od potpredsjednika pored živog vršioca dužnosti predsjednika Skupštine Crne Gore, može sazvati sjednicu Skupštine na redovno zasijedanje, nemamo ni u najnerazvijenim afričkim zemljama, rekao je poslanik Demokrata, Boris Bogdanović. Istakao je da sjednicu Skupštine Crne Gore može sazvati predsjednik Skupštine, u ovom slučaju Strahinja Bulajić, kao vršilac dužnosti, jer “nije niti spriječen, niti je ovlastio bilo kog potpredsjednika da ga zamjenjuje”.

“Pored toga što se oni, koji su, po sopstvenom priznanju, izgubili na izborima pokušavaju varanjem i političkom korupcijom, vratiti na vlast, sprovodeći klasično političko nasilje, sada čujemo, kroz javne istupe i naručene tekstove, da razmišljaju o ustavnom puču, gdje bi apsolutno neovlašćeno lice sazvalo sjednicu najvišeg zakonodavnog doma u jednoj zemlji suprotno svim normama Ustava Crne Gore i Poslovnika Skupštine Crne Gore”, rekao je Bogdanović.

Naime, on podsjeća da saglasno članu 16 stav 3 Poslovnika Skupštine Crne Gore, Skupština je na posljednjoj sjednici konstatovala da je vršilac dužnosti predsjednika Skupštine Crne Gore gospodin Strahinja Bulajić.

“Drugo, članom 89 stavom 2 Ustava Crne Gore propisano je: ,,predsjednik Skupštine predstavlja Skupštinu, saziva Skupštinu na sjednice i predsjedava im…”, u stavu 3 istog člana se navodi: “potpredsjednik zamjenjuje predsjednika Skupštine u vršenju poslova kada je on spriječen ili kad mu on povjeri da ga zamjenjuje”, što će reći da sjednicu Skupštine Crne Gore može sazvati predsjednik Skupštine, u ovom slučaju gospodin Bulajić, kao vršilac dužnosti, jer nije niti spriječen, niti je ovlastio bilo kog potpredsjednika da ga zamjenjuje”, ističe poslanik Demokrata.

Isto je, dodaje, propisano članom 8 i 17 Poslovnika Skupštine Crne Gore.

“Norme su jasne, precizne i neumoljive i ne ostavljaju nikakvu mogućnost drugačijeg tumačenja. Gospoda, koja su krenula putem prekrajanja izborne volje građana su imala mogućnost da u februaru mjesecu, tokom vanrednog zasijedanja podnesu zahtjev za sazivanje sjednice Skupštine, ali to očito nijesu uradili. Sada sopstvene greške, političku nesposobnost i neprincipijelnost razmišljaju ispraviti gaženjem Ustava i Poslovnika Skupštine Crne Gore, uvodeći zemlju u pravnu anarhiju. To bi bio ulazak u zonu teške krivične odgovornosti, a takav saziv, ne bi bio saziv, već poziv za okupljanje grupe pučista istovjetne pravne težine kao poziv poslanicima na druženje u Splendid, kafanama i restoranima”, ocjenjuje Bogdanović.

Pozvao je “pučiste da se manu pučističkog posla” i da ne, kako kaže, uvode zemlju u potpunu političku i pravnu nestabilnost.

“Ovo je još jedan ozbiljan razlog da svi masovno izađemo na protest protiv prekrajanja izborne volje građana, u Podgorici, u srijedu u 18 sati, na Bulevaru prekoputa Hrama. Niko nema pravo da ostane kući i umjesto puta mirnih i demokratskih protesta se odazove na lažne proteste, koji se organizuju sa namjerom rušenja protesta usmjerenih protiv pučista”, zaključuje Bogdanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Nato
01.03.2022-18:04 18:04

Neka čoče, ljaljo je izigravao diplomatu pa šetao po evropi i svijetu a preśednik skupštine je bio, braticka je bila ministrica pa je izigravala zaludjenu portparolku po ulica, borovicka je bila ministrica zdravlja pa je izigravala protokularku srbijanske crkve, ajde neka ti afrike znamo mi koliko ste vi realni

Miralem
01.03.2022-19:04 19:04

Ima cetnicke splacine-DEMOKRATE u CRNOJ GORI vas kad smo pocerali nikad vise vam necemo dozvoliti da okupirate CG !

Buf
01.03.2022-19:56 19:56

Ljige ste najgire .
Napuvani picopevcu smanji doživlhaj.
DemoNkrate najgrđi ste