Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Bogdanović: Građanski odgovor na društvene anomalije mora biti snažan

Generalni sekretar DPS Aleksandar Bogadanović je govorio o građanskom odgovoru na nacionalizam, fanatizam i populizam, kao na trenutni momenat u Crnoj Gori koji su, kako je to istakao, ''probuđeni u društvu dolaskom aktuelne vlasti''

Na društvenoj mreži Twitter sinoć je bio organizovan tzv. „Space“ u okviru kojeg su gostovali predstavnici opozicije. U opuštenoj atmosferi, u kojoj se sagovornicima dala apsolutna sloboda da izraze svoje mišljenje, na pitanja pratilaca odgovarali su potpredsjednica DPS Sanja Damjanović, generalni sekretar DPS Aleksandar Bogdanović kao i članica Predsjedništva i poslanica te partije u Skupštini Crne Gore Aleksandra Vuković, saopšteno je iz Demorkatske partije socijalista.

U svom izlaganju generalni sekretar DPS Aleksandar Bogadanović je govorio o građanskom odgovoru na nacionalizam, fanatizam i populizam, kao na trenutni momenat u Crnoj Gori koji su, kako je to istakao, “probuđeni u društvu dolaskom aktuelne vlasti”.

„Na nacionalizam ne možemo odgovarati nacionalizmom. I to je suština građanskog odgovora. Razumijem da je nekad teško gledati šta se sve dešava, ali, jednostavno, nacionalizam i bilo kakvo skretanje u desno nijesu mjera koju treba zagovarati – uostalom, nama to nije bilo svojstveno nikad, pa ni onda kada je predreferendumska atmosfera bila na vrhuncu“, ocijenio je Bogdanović.

On je pratiocima na društvenoj mreži ukazao, kako se navodi, kroz primjer iz skorašnje situacije, da koliko god u DPS-u u pojedinim strukturama iz parlamentarne većine vidjeli građanski potencijal, “isto tako vide da su svi oni redom ćutali na slučaj Nikšića”.

Podsjetio je da su isti, isto tako i uoči izbora u Nikšiću ćutali dok su aktivisti iz drugih država dijelili novac i pritiskali birače i konstatovao da u konkretnom slučaju ne vidi nikakav građanski odgovor.

“Ako ste istinski građanski orijentisani, onda u ovom momentu ne možete ćutati na takve pojave. Ili, recimo, istrajavati u podršci Vladi koja na svaki način urušava sekularnu državu. Ne možete se baš pozivati na Ustav, a već dvije godine kršiti jedno od njegovih osnovnih načela… Nije građanski balansiranje kako se ne biste zamjerili onima koji ispisuju Mladićeve grafite ili slave Ravnogorski pokret.. Nije građanski ni ako ćutite dok ostrašćene pristalice vlasti na najgori mogući način vrijeđaju žene samo zato što drugačije misle. Ili još gore, ako između redova provlačite da su te žene doprinijele tome“, poručio je Bogdanović.

Na kraju on je zaključio da građanski odgovor mora ostati snažan, i istakao da se baš “novim vidom komunikacije na Twitteru, daje dobar primjer za to”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dobro bi bilo
30.12.2021-15:55 15:55

Da gospodin Damjanovic koji je inace I moj fan, treba da diskutira o korupcionizmu ,lopovizmu I poveže sve to sa svetozarizmom I marovizmom u CG za vijeme vladanja naseg DPS I posle vladanja DPS.