Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Blažić: Predsjednik države ima poslednju riječ, može da raspusti Skupštinu

On ocjenjuje da odluka Predsjednika države da ne da mandat Miodragu Lekiću nije iznenađenje, te naglašava da Đukanović ima mogućnost da raspusti parlament ako poslanici ne glasaju za skraćenje mandata

Nakon predloga predsjednika države Mila Đukanovića o skraćenju mandata Skupštini, kasno je za naknadne poteze stare većine, kazao je dekan fakulteta za državne i Evropske studije Đorđije Blažić gostujući sinoć u Dnevniku 2 na Javnom servisu.

On ocjenjuje da odluka Predsjednika države da ne da mandat Miodragu Lekiću nije iznenađenje, te naglašava da Đukanović ima mogućnost da raspusti parlament ako poslanici ne glasaju za skraćenje mandata.

Parlamentarna većina imala je šansu da Ustavom predviđenoj proceduri predloži mandatara za sastav nove Vlade ali u ovom trenutku kako je kazao Prof. Đorđije Blažić nemaju naknadnih šansi.

“Postupak okončan. Odnosno nije ni započeo. Nije ni sproveden na Ustavom propisani način. Čisto sumnjam da će Predsjednik davati nekakve, ne bi ni korektno bilo da Predsjednik to radi, da on sada daje neke naknadne šanse. Izvolite gospodo, jeste li imali vremena – jeste. Izvolite. Šta ste uradili. Nijeste došli na konsultacije. Prijatno, doviđenja“, navodi Blažić.To što predsjednik države nije dao mandat Miodragu Lekiću je ispravno kaže Blažić i ocenjuje da odluka nije mogla biti drugačija.

“Krajnje je neozbiljno da se dešava, ako je tačno što mediji pišu da se dešava – da se preko medija ili pismima komunicira sa Predsjednikom gdje se krši 95. član Ustava. To je neozbiljno. Kako Predsjednik može da odredi mandatara ako nema uvjerenje od učesnika da će on biti izabran”, naglasio je Blažić.

Za Blažića je neprihvatljivo sa aspekta funkcionisanja institucija da poslanici ne izglasaju skraćenje mandata Skupštini i objašnjava da u tom slučaju predsjednik države može da ima poslednju riječ.

“Imate još jednu situaciju gdje Predsjednik u smislu 92. člana Ustava može da raspušti Skupštinu”, zaključio je Blažić.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pe Pera
21.09.2022-12:22 12:22

Znači Milova diktatura na pomolu, toliko o demo(n)kratiji Mila.
Milo čeka te Spuž!!!!

Milena
21.09.2022-13:05 13:05
Reply to  Pe Pera

A sto ceka ove lazne vjernike,kakav soj ljudi,mrze sopstvenu drzavu inarod,svoju kucu bi zapalili ,samo kad im se uspe u korito

pendrek
21.09.2022-20:58 20:58

Sto ono veli ćoće ? Moze da raspusti skupstinu i glavnokomandujuci, čeka. E situacija mora sazrjeti.
Mene se cini da je gnjila i poodavno bazdi. Znam sto je. Mali kapaciteti u spuz a ona prdekana na sjever nije gotova.