Utorak, 28 Maja, 2024
Rubrika:

Biram Crnu Goru: Umjesto da nas dijelite, donesite novi Zakon o legalizaciji

Građanima je zbog nepostojanja ili neadekvatne planske dokumentacije, u najvećem dijelu, uskraćena mogućnost da ono što su godinama stvarali sada mogu adekvatno da koriste ili, u krajnjem, unovče, rekao je Novaković

Iz partije Biram Crnu Goru kazali su da je već šest mjeseci prošlo od kada je lokalni parlament odbio visoke cijene legalizacije u Baru, a da se ništa novo po tom pitanju nije desilo.

Naime, kako navode, 22. decembra 2020. godine na 22. sjednici SO Bar, predlog izuzetno visokih cijena legalizacije bespravnih objekata je povučen sa dnevnog reda Skupštine.

“Nakon toga, u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, pošto je o ovome i formalno obaviještena, Vlada Crne Gore je bila dužna donijeti odgovarajuću odluku u roku od 90 dana. Proteklo je i dvaput toliko vremena, ali Vlada svoju zakonsku obavezu nije ispunila, niti je najavila njeno ispunjenje. Ono što u ovom trenutku znamo je da se konfuzan, zamršen i u mnogim djelovima neprimjenjiv Zakon mora ukinuti, odnosno zamijeniti novim. Takve najave postoje, ali je vremenski period realizacije prilično upitan”, poručuju u saopštenju.

Predsjednik Biram Crnu Goru Radomir Novaković Cakan, kao inicijator teme legalizacije kazao je da zbog neadekvatne dokumentacije građani nemogu da unovče ono što su godinama stvarali.

“Građanima je zbog nepostojanja ili neadekvatne planske dokumentacije, u najvećem dijelu, uskraćena mogućnost da ono što su godinama stvarali sada mogu adekvatno da koriste ili, u krajnjem, unovče. Nekom je u godinama koje su za nama odgovaralo ovakvo stanje, gdje je nedostatak lokalnih planskih dokumenata ili njihova loša razrada na terenu, uz neodgovoran i neažuran rad nadležnih inspekcijskih službi, doprinio ekspanziji bespravne gradnje na cijelom području naše Opštine i Crne Gore. Kad je već tako, bilo bi korektno i opravdano građanima, čiji bespravni objekti ispunjavaju uslove za legalizaciju, omogućiti da iste ozakone po pristupačnim cijenama, onima koje neće dovesti u pitanje njihovu, pandemijom ionako narušenu, egzistenciju”, kazao je Novaković.

Napominje da je Biram Crnu Goru predložila niže cijene legalizacije, te da su čak i predstavili model obračuna istih, uz uzimanje u obzir troškova koje su građani sami snosili prilikom izgradnje nedostajuće komunalne infrastrukture, ali izgleda, kako kaže, da vlastima ova tema nije toliko interesantna kao tema podjela građana Crne Gore na ove ili one.

“Da se razumijemo, ne bi ovdje ni opština ostala uskraćena za određena sredstva, već bi se budžet u narednim godinama zasigurno uvećavao kroz izvorne prihode lokalne samouprave tj. naplatu poreza na imovinu. Ukupno uzev, sistem taksiranja i brze legalizacije bi svima donio nemjerljivu korist”, dodaje Novaković.

Ističu da je poslednji trenutak da i u našoj državi do kraja zaživi princip vladavine prava, da se jednom za svagda prestane sa praksom izgradnje objekata bez tehničke dokumentacije i potrebnih dozvola, ali uz to moramo obezbijediti da građani normalno žive i da ne zavise od samovolje političara, već od svog rada.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve