Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Bilo je nelegalnog praćenja, ne i paljevine na Žabljaku i prisluškivanja bez suda

Prema pisanju ovog lista, tokom sastanka je poslanicima prezentovana dokumentacija koja je priložena tužilaštvu da su pojedini službenici ANB-a, po usmenom nalogu svojih pretpostavljenih, pratili i fotografisali pojedine političare i javne djelatnike, čime su, prema ocjeni novog čelnika ANB-a, počinili krivično djelo zloupotrebe položaja.

Sudeći prema javnim nastupima poslanika vlasti i opozicije, šestočasovno saslušavanje vršioca dužnosti Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića pokazalo je da postoje indicije da je bilo zloupotrebe položaja u praćenju i foto-dokumentovanju kretanja pojedinih lica, ali da nije bilo krivičnih prijava zbog navodnog ,,paljenja“ tajne dokumentacije ANB-a na Žabljaku, uništavanja dokumentacije Vlade Crne Gore i prisluškivanja bez sudskog odobrenja, piše Pobjeda.

Prema pisanju ovog lista, tokom sastanka je poslanicima prezentovana dokumentacija koja je priložena tužilaštvu da su pojedini službenici ANB-a, po usmenom nalogu svojih pretpostavljenih, pratili i fotografisali pojedine političare i javne djelatnike, čime su, prema ocjeni novog čelnika ANB-a, počinili krivično djelo zloupotrebe položaja.

Kako je Pobjeda već pisala, dokumentacija je predata tužilaštvu koje je otvorilo istragu i već saslušalo neka lica.

Istovremeno, na sastanku Odbora koji je bio u takozvanoj ,,gluvoj sobi“ (sobi za razmatranje tajnih podataka), Vukšić je očito negirao da je bilo paljenja dokumentacije u policijskoj vili na Žabljaku. Prema saznanjima Pobjede, do sada nije podnešena niti jedna krivična prijava za to djelo.

Vladin koncern Vijesti objavio je ,,ekskluzivnu“ informaciju o paljenju tajnih dokumenata 19. januara. U tekstu naslovljenom ,,Zapaljeni materijali ANB: Na Žabljaku uništavali tajna dokumenta“, glavni urednik dnevnog lista Vijesti Srdan Kosović je, pozivajući se na pouzdane izvore iz bezbjednosnih krugova, konstatovao da su spaljena dokumenta ,,sa najpovjerljivijim informacijama, koje nijesu prolazile zvanične tokove“. U istom tekstu se napominje da su ,,u pitanju mjere tajnog nadzora bez odluke suda“ i da je ,,najveći dio materijala uništen“.

Samo dva dana kasnije, v.d. direktora ANB-a je dao ekskluzivni intervju Vijestima i, kada je govorio o mogućim zloupotrebama, nije demantovao informaciju koju su Vijesti prethodno objavile.

Pobjeda je već pisala da je prije izbora 30. avgusta, na osnovu bezbjednosne procjene, premješten dio povjerljive dokumantacije na Žabljak gdje je čuvan prema standardnoj proceduri i kasnije vraćen u Podgoricu. Tada su izvori ovog lista iz vrha ANB-a istakli da nije postojala nikakva mogućnost paljenja materijala jer se, prema NATO standardima, najveći dio čuva na posebnim softverskim uređajima.

Sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu potvrdila je pisanje ovog lista, iako to niko od parlamentaraca neće da saopšti.

NETAKNUTA ARHIVA VLADE 

Nakon jučerašnjeg sastanka je na posredan način demantovana i informacija koju je svojevremeno saopštio premijer Zdravko Krivokapić – da su čelnici prethodne Vlade uništili dio dokumentacije.

Nakon sjednice Odbora, poslanici nijesu pominjali bilo kakvu raspravu o uništavanju dokumentacije iz Vlade. Prema saznanjima Pobjede, kompletna arhiva Vlade je netaknuta, a shodno proceduri uništavani su samo radni materijali, zabilješke koje nijesu zavedene i ne predstavljaju zvanična dokumenta.

Prema informaciji Pobjede, nadležnom tužilaštvu iz ANB-a nije tim povodom proslijeđena niti jedna krivična prijava.

Slična je situacija i sa medijskim objavama da su pojedini službenici ANB-a neovlašćeno uništavali tajna dokumenta u zgradi Agencije, kao i da je bilo neovlašćene upotrebe mjera tajnog nadzora – prisluškivanja mimo odluke suda.

Na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu odlučeno je da se, kako je kasnije izjavio predsjednik ovog skupštinskog tijela Milan Knežević (DF), Skupštini ne predlažu zaključci sa te sjednice.

Odbor je, kako je dodao Knežević, jednoglasno donio odluku i o kontrolnom saslušanju ministarke odbrane Olivere Injac, direktora ANB-a Dejana Vukšića i načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore Radojice Dakića o saznanjima o postupku i preuzimanju automatskog naoružanja i municije iz magacina Vojske Crne Gore 28. avgusta 2020. godine.

“Mi osnovano sumnjamo da je neko 28. avgusta planirao da izvede nešto nalik onom iz 2016. godine”,kazao je Knežević.

Naveo je i da je jučerašnje saslušanje trajalo šest sati, jer je prva dva i po sata Vukšić iščitavao dokumentaciju.

“To dovoljno govori o ozbiljnosti ovog saslušanja. Sama činjenica da je Vukšić dva i po sata čitao dokumentaciju govori kakav je sadržaj te dokumentacije “, kazao je Knežević.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, iščitavanje dokumentacije u trajanju od dva i po sata se odnosilo na pojedine operativne podatke Agencije za nacionalnu bezbjednost čiji su djelovi objavljeni na portalu Udar, koji je ugašen dan nakon parlamentarnih izbora.

Knežević je dodao i kako on i drugi visoki funkcioner DF-a Andrija Mandić nemaju dilemu da su godinama unazad bili predmet tajnog nadzora.

Upitan da li ga je Specijalno državno tužilaštvo pozvalo da se izjasni o mjerama tajnog nadzora nad njim, Knežević je odgovorio kako ga nijesu odavno zvali i kako mu je to „malo sumnjivo“.

“Ukoliko budem pozvan, naravno da ćemo se odazvati i ja i Andrija Mandić, Marko Bato Carević i potenciram – Nebojša Medojević. Ukoliko se to dokaže, naravno da ću tražiti odštetu od države “, poručio je Knežević.

Medijima se tokom pauze jučerašnjeg kontrolnog saslušanja obratio i poslanik Demokrata Boris Bogdanović ističući kako je Vukšić članovima Odbora za bezbjednost i odbranu odgovorio na sva pitanja, te da je on lično „oduševljen brzinom kojom su Vukšić i ANB rasvijetlili određene događaje“.

“Zaprepašćujuća je činjenica da su svi prisluškivani i praćeni i samo saznanje da se time bavila ANB govori o tome u kakvom smo sistemu živjeli i kakvu smo političku hobotnicu pobijedili na izborima. Protiv toga svi moramo da se borimo i sa tim moramo da se izborimo “, aveo je Bogdanović dodajući da mu je utisak da smo živjeli u Velikom bratu.

Poručio je i da će Vukšić i ANB, ukoliko nastave da rade na isti način kao do sada, imati apsolutnu podršku Demokrata.

“Tražićemo da se sve činjenice rasvijetle do kraja i pridružićemo se krivičnom gonjenju u slučajevima prisluškivanja političara”, kazao je Bogdanović.

Šef ANB-a odbio da priča o  vezama sa narko kartelom, PZP neće podržati njegov izbor

Iz Pokreta za promjene juče su saopštili da je v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu izbjegao da odgovori na više njihovih pitanja i najavili su da neće podržati njegovu kandidaturu za šefa ove bezbjednosne službe. Sjednici Odbora prisustvovao je Vladan Raičević.

“Imajući u vidu ovakvo ponašanje v.d. direktora Vukšića i njegovu sumnjivu povezanost sa jednim od narko klanova, Pokret za promjene neće glasati za njegov izbor na mjesto direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost”, istakli su oni.

Pitanje na koje im Vukšić nije odgovorio je, kako su naveli, sa kojim pripadnicima kavačkog klana je imao kontakt i kakav je to kontakt bio?

Bez odgovora ih je ostavio i na pitanje da je javno (u Vijestima 25. januara 2021) izjavio da je „u njegovu kancelariju došao član porodice lica (oca i sina) koje su novinari Vijesti označili pripadnicima kavačkog klana“, odnosno „da li je osim sa tim licem (članom porodice) imao kontakt sa još nekim pripadnikom kavačkog klana ili članovima njihovih porodica“?

Interesovalo ih je i da li je on ili njegova advokatska kancelarija u bilo kom postupku zastupala nekog od članova kavačkog klana, na što im nije dao odgovor, kao ni na pitanje da li je njegova kancelarija 2016. godine zastupala Tamaru Zvicer, suprugu Radoja Zvicera.

PZP je tražio odgovor i da li je saradnik iz njegove kancelarije, advokat Damir Rebronja bio angažovan prilikom pretresa stana Zvicera u Kotoru, te da li Vukšić poznaje „istaknutog međunarodnog krijumčara kokaina Stanka Radulovića iz Kotora i u kakvim je odnosima sa njim“?

Vukšića su pitali i da li je siguran da sa Miodragom Dakom Davidovićem „nije imao bez jedan susret, kako je to javno objavio“ (DN Vijesti od 25. 1. 2021).

“Ovakvo ponašanje v.d. direktora ANB-a i njegovo ćutanje je najbolji odgovor i potvrda da naše dosadašnje tvrdnje da Dejan Vukšić nije dostojan da obavlja najznačajniju funkciju u sektoru bezbjednosti su se pokazale tačne”, poručili su oni.

Konjević pozvao Abazovića  da skine oznaku tajnosti sa predmeta „Simijanović“

Predsjednik Socijaldemokratske partije Raško Konjević pozvao je potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da skine oznaku tajno sa materijala Agencije za nacionalnu bezbjednost kako bi javnost dobila odgovore o slučaju lažnog diplomate Stevana Simijanovića.

“Pošto se GP Ura „ne sjeća“ šta su radili sa stranim agentom Stevanom Simijanovićem, neka Dritan Abazović skine oznake tajno sa materijala ANB, u koje sam službeno imao uvid, pa da javnost „crno na bijelo“ dobije odgovore. Samo da ne bude kao sa 21 milion: „Iznenadno gubljenje sjećanja“, napisao je Konjević na Tviteru.

Bošković: Nije bilo uništavanja dokumentacije

“Ono što mogu ja da zaključim na bazi današnjih informacija, to je da apsolutno nije bilo masovnog kršenja ljudskih prava, kako je to u medijima definisano u prethodnom periodu. Uglavnom su to informacije ,,rekla- kazala“ i sa te strane zaista mi je interesantno kako će se ponašati tužilaštvo i kako će se čitav proces voditi, jer imao sam i lično priliku da se uvjerim u validnost tih dokumenata i informacija. No, da ne bih ugrožavao tok postupka, uzdržaću se od komentara”, kazao je za Antenu M poslanik DPS-a Predrag Bošković.

Kaže, ipak, da je pala u vodu medijski snažno eksploatisana priča o uništavanju dokumentacije.

“Činjenica je da nije bilo uništavanja dokumentacije i to je ono što sam ja mogao zaključiti iz podataka koji su prezentovani na Odboru “, rekao je on.

Upitan da li je Vukšić pominjao da bi njegovog prethodnika Dejana Peruničića trebalo pozvati za svjedoka saradnika u rasvjetljavanju pojedinih ,,spornih“ događaja, Bošković je kratko odgovorio.

“To ćete morati pitati njega “, rekao je Bošković.

Vukšić: Imamo punu podršku Brisela

Rukovodstvo Agencije za nacionalnu bezbjednost ima punu podršku Brisela i drugih međunarodnih faktora, poručio je vršilac dužnosti direktora te bezbjednosne organizacije Dejan Vukšić nakon jučerašnjeg saslušanja pred , pred Odborom za bezbjednost i odbranu.

“Izražavam zadovoljstvo radom Odbora. Mogu samo da se zahvalim i da poručim da imamo punu podršku Brisela i sa relevantnih adresa”, rekao je Vukšić nakon kontrolnog saslušanja koje je inicirao lider SDP-a Raško Konjević, a koje je bilo zatvoreno za javnost i to u posebnoj sobi za razmatranje tajnih podataka.

Dodao je i kako će „ubuduće praktikovati da direktor ANB nadležnom odboru iznosi sve relevantne podatke“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve