Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Bilčik: Ostajem pri stavu da Vlada sa DF-om nema podršku EU

Bilčik apeluje na parlamentarce da što prije pronađu rješenje za institucionalnu i političku krizu u Crnoj Gori – bilo to izborom nove Vlade ili vanrednim izborima

Evropska unija (EU) ozbiljno sumnja da bi Vlada sa Demokratskim frontom (DF) bila sposobna da vodi politiku evropskih integracija, kaže za Novu M predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru Vladimir Bilčik. Zabrinut je da bi čak mogli i da nazadujemo na evropskom putu. Bilčik apeluje na parlamentarce da što prije pronađu rješenje za institucionalnu i političku krizu u Crnoj Gori – bilo to izborom nove Vlade ili vanrednim izborima.

“Odluka o novoj Vladi Crne Gore je u rukama naroda i njihovih izabranih predstavnika”, poručuje predsjedavajući delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Crnom Gorom, Vladimir Bilčik. Ono što je bitno, kako je kazao  Bilčik u razgovoru za Novu M, je da “Vlada bude jasno, snažno i održivo posvećena radu na evropskom putu Crne Gore”. Ostaje pri ranijem stavu da vlada sa DF-om nema podrsku EU.

Mi u institucijama Evropske unije imamo ozbiljne sumnje da bi Vlada sa DF-om u njoj bila sposobna i voljna da radi posvećeno na evropskim integracijama CG. Jednostavno puno je sumnje, mnogo je pitanja, i ja sam ubijeđen da ima dosta poslanika koji su proevropski u trenutnom sazivu Parlamenta, koji su već dokazali da su posvećeni i koji će, nadam se, naći izlaz iz ove krize i da će građani imati Vladu koja neće voditi politiku koja dovodi u pitanje orjentaciju Crne Gore i iskazuje bliskost Moskvi, posebno u ovo teško vrijeme dok traje rat u Ukrajini”, rekao je Biličik.

On smatra da bi to bilo veoma “štetno”, ne samo za Crnu Goru i njenu evropsku budućnost, nego i za čitav proces proširenja na Zapadnom Balkan.

”Očekajmo da vidimo šta će se desiti narednih nekoliko dana. Moja pozicija ostaje jasna, sumnjam u sposobnosti Crne Gore da napreduje na svom evropskom putu, čak sam zabrinut i da bi mogla da nazaduje, ako u Vladi budu snage koje stalno konstantno dovode u pitanje evropsku perspektivu Crne Gore”.

“Crna Gora se suočava sa dvije krize – političkom jer nema Vladu koja uživa povjerenje većine u Parlamentu, i institucionalnom”, ističe Bilćik jer je, Skupština,  kako podsjeća, “jedina institucija koja je trenutno u legitimnom mandatu”.

Veoma smo zabrinuti razvojem dešavanja u “tradicionalnoj ruci moći” – sudstvu i apelujemo na poslanike da nađu rješenje za institucionalnu krizu što je prije moguće. Svjesni smo da Ustavni sud uskoro neće moći da funkcioniše kako treba, a to je institucija koja će biti neophodna za rješavanje nekih sporova do kojih može doći narednih dana i nedjelja, a rješenje je u rukama poslanika”, kazao je Biličik.

Poslanici su ti koji mogu rješiti i političku krizu, a to mogu uraditi, kako ističe, na dva načina.

Jedan je da imamo kredibilnu proevropsku Vladu koju podržava trenutni saziv skupštine, a drugi je da imamo izbore u jednom trenutku. Odluka je u rukama političara, oni treba da odluče šta je najbolje za zemlju. Ja bih volio da se nađe rješenje koje neće da minira evropski put CG i podržava njenu evropsku perspektivu”, navodi on.

Bilčik apeluje na donosioce odluka da budu odgovorni jer, kako kaže, “ovo nisu taktička nego strateška pitanja koja mogu uticati na budućnost zemlje, i to godinama unaprijed”.

IzvorNova M

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Bot
10.09.2022-20:39 20:39

Pa nema pravo glasa u Crnoj Gori g. Bilčik i njegove kolege. Valjda građani jedne države biraju ko će da ih predstavlja. Ovo je lijepi primjer što bi nas čekalo da uđemo u EU. Pored toga što rezultati izbora ne bi imali značaja, već bi birokrate EU da nam kadriraju od čistačice do ministra. Ljudi bez obzira na vjeru i naciju, bez obzira na politički (ne)ukus, ovo je sramota da tuđin određuje u našoj kući ko može a ko ne može, jesu li nam za to đedovi i prađedovi krv lili, da slobodu koju su oni izborili mi na tanjiru… Pročitaj više »

Ha20
11.09.2022-05:25 05:25
Reply to  Bot

Ti bi dobri boticu bio najsrecniji kada bi nam srbaljski svetosavci krojili kapu u Crnoj Gori. Zasto to ne kazes skracenim rijecima umjesto sto uzalud trosis kalorije na supljim farsama. Ali kad se sve sagleda na kraju dobio si jedan lajk na komentaru od one splacine sa mnogo profila koja se na ovoj rubrici predstavlja sa ” Ej.” Ne zaboravi kada se probudis da i ti njoj nabodes jedan lajk.

Ej
10.09.2022-21:56 21:56

Jes Biličkog da slušam. Ima platu minimum dvaes puta visu no ja a istu skolu imamo bez dnevnica a jos neplaca stan.

Ha20
11.09.2022-03:22 03:22
Reply to  Ej

Jel se to ona ljiga ” Pii Pera, Stipe ” malo presaltovala na “Ej ” !? Pa kobakjagi mudruje. Hahahahaha !!

Milena
10.09.2022-22:28 22:28

Steta za DF,odlicni momci,jes da su pokusali drzavni udar,velicaju zlocince,vole glisere,ali su ih zaradili posteno,,,vjernici su veliki,ali ne hriscani,,,i najcaznije mrze DPS,jer ovi imaju vise glasaca nego oni.kako kad su cuda.

Neseriserinjo
10.09.2022-22:48 22:48

Jbt pa zar ti nije jasno da je politika EU prema Ruskoj invaziji jedinstvena,a DF je pro-Ruski,podrzava rat u sred Evrope.Naravno da ce reci,sa vama ne saradjujemo ako DF bude u vladi,narocito ako njihova persona bude mandatar.
Izbori su rjesenje jer narod odlucuje,vecina kome ce mo se pridruziti,Rusiji ili zapadu..najpostenije,a ona manjina koja izgubi to treba da postuje!