Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Bilčik: Crkva mora poštovati političke institucije Crne Gore

Bilčik od crnogorskih vlasti na dan izbora očekuje pažljivo sprovođenje zdravstvenih protokola i poziva državne institucije i medije da ostanu profesionalni i politički neutralni i da svoje javne dužnosti izvršavaju na jednak način prema svim građanima

Savremene evropske demokratije temelje se na jasnom odvajanju političkog života i vjerskog prostora. Demokratska država mora garantovati slobodu vjeroispovijesti, dok vjerske institucije moraju poštovati političke institucije demokratske države, ocijenio je u razgovoru za Pobjedu šef delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru Vladimir Bilčik.

Bilčik od crnogorskih vlasti na dan izbora očekuje pažljivo sprovođenje zdravstvenih protokola i poziva državne institucije i medije da ostanu profesionalni i politički neutralni i da svoje javne dužnosti izvršavaju na jednak način prema svim građanima.

Pobjeda: Zajedno sa gospodinom Piculom pozvali ste crnogorske vlasti da „obezbijede fer izbore u skladu sa zdravstvenim preporukama”. Šta mislite pod tim sugestijama?

BILČIK: Održavanje izbora usred pandemije zahtijeva pažljivo planiranje i razmatranje zdravstvenih protokola. To znači da biračka mjesta moraju biti spremna za izbore u trenutnim izuzetnim okolnostima i da i osoblje na biračkim mjestima i birači koji ostvaruju svoja prava uživaju punu moguću zdravstvenu zaštitu na dan izbora.

Pobjeda: Ni predstavnici Evropskog parlamenta, ni predstavnici PACE-a neće biti zaduženi za praćenje izbora u Crnoj Gori, kako je prvobitno najavljeno. Može li to uticati na izborni legitimitet?

BILČIK: Međunarodnu zajednicu predstavlja misija OSCE/ODIHR, koja je početkom avgusta u Crnu Goru rasporedila misiju za posmatranje izbora. Vodi ga bivši poslanik Tamas Meszerics, a sastoji se od stručnog štaba i dugoročnih posmatrača. U trenutnim okolnostima povezanim sa širenjem pandemije kovid-19, međunarodna zajednica je dobro zastupljena. Izvještaj misije OEBS/ODIHR-a pomno će pratiti Evropski parlament kao i druge evropske institucije.

Pobjeda: Državna izborna komisija je u preporukama za glasanje donijela odluku da osobe sa koronavirusom neće moći da glasaju. Kako komentarišete tu odluku i da li je nešto slično zabilježeno u nekoj od evropskih zemalja?

BILČIK: Svaka zemlja je odgovorna za sigurno sprovođenje svojih izbora uz poštovanje međunarodnih standarda za slobodne, fer i konkurentne izbore.

Pobjeda: Da li ste primijetili da određene stranke u Crnoj Gori imaju institucionalnu prednost u kampanji? Može li to uticati na izborni rezultat?

BILČIK : Ovo može biti sporno pitanje tokom bilo koje političke kampanje, takođe i u drugim evropskim zemljama. Stoga je od ključne važnosti da državne institucije i javni mediji ostanu profesionalni i politički neutralni i da svoje javne dužnosti izvršavaju na jednak način prema svim građanima. Ovo je još važnije tokom izborne godine na koju utiče i trenutna pandemija.

Pobjeda: Kako komentarišete činjenicu da se crkva u Crnoj Gori uključila u političku kampanju i politički život u Crnoj Gori?

BILČIK: Dozvolite mi da ponudim širi komentar na ovo pitanje. Naime, savremene evropske demokratije temelje se na jasnom odvajanju političkog života i vjerskog prostora. To razdvajanje trebalo bi da se uzajamno poštuje u javnom prostoru, takođe u toku izbora i tokom političkih kampanja koje bi trebalo da se tiču konkurencije ideja među političkim strankama. Kao opšte načelo rekao bih, dakle, da demokratska država mora garantovati slobodu vjeroispovijesti, dok vjerske institucije moraju poštovati političke institucije demokratske države.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve