Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Bešlin: Srpske liste besprizornim kampanjama o popisu antagonizuju crnogorsko društvo i dižu tenzije

''Besprimjerna šovinistička kampanja političkih partija i organizacija koje su na vezi sa Vučićem''

Popis ne treba da služi nacionalnom prebrojavanju i toj vrsti statistike, ali u Crnoj Gori niko ne postavlja pitanja koliko domaćinstava nema struju, vodu, internet, kanalizaciju… To je nešto što država treba da dobije kao podatak popisom, a ovdje je tendencija da jedina relevantna stvar na popisu bude ona koja to ne bi smjela da bude, ocijenio je istoričar Milivoj Bešlin, u emisiji “Hej, Sloveni” Gradske RTV.

On, govoreći o istoriji popisa generalno, ističe da država ne bi smjela da vrši bilo koju vrstu pritiska o tome kako ćete se izjasniti o ličnim pitanjima, kao što je nacionalna pripadnost.

„Ako prođete Crnom Gorom danas vidjećete jednu besprimjernu šovinističku kampanju političkih partija i organizacija koje su na vezi sa Aleksandrom Vučićem, koje u stvari finansiraju Vučićeve službe bezbjednosti, kako u javnom prostoru vode besprizornu kampanju o popisu koja ga, u stvari obesmišljava. Te kampanje antagonizuju crnogorsko društvo i dižu tenzije, vrlo smišljeno, jer je to jasna politika Vučićevog režima i njegovih srpskih lista ovdje“, objašnjava Bešlin.

Naglašava da Vučić „srpske liste“ nema samo na Kosovu već svuda u regionu.

„Srbiju je u dekadi Vučićeve vlasti napustilo više od milion ljudi, što je zastrašujući podatak i popis je zbog toga falsifikovan. Iste te „glave“ osmišljavaju popis u Crnoj Gori sa jasnim namjerama. Nema potrebe da nagađamo šta je njihova ideja, oni to u svojim franšizama jasno kažu. Iskreno mislim da crnogorska kultura i identitet nisu nastali popisom i neće zavisiti suštinski, dugoročno od bilo čijeg stvarnog ili falsifikovanog popisa“, smatra Bešlin.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
28.10.2023-18:05 18:05

Svaka cast Gospodine. Respekt!