Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Bešić: Izlaznost govori da građani nemaju prevelika očekivanja da će doći promjene

Dodala je da su očekivanja od buduće Vlade velika, ocjenjujući da prethodni saziv izvršne vlasti nije postigao puno u pogledu donošenja zakona

Dosadašnja izlaznost građana na vandrednim parlamentarnim izborima govori da građani nemaju prevelika očekivanja da će se na političkoj sceni dogoditi ključne promjene dogoditi, kazala je direktorica Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), Milena Bešić, gostujući u CDT-ovom izbornom podkastu.

Ocijenila je da je činjenica da je smjena vlasti i smjena Demokratske partije socijalista mobilisala veliki broj građana u prošlosti, te da je taj proces zaokružen na predsjedničkim izborima.

Dodala je da su očekivanja od buduće Vlade velika, ocjenjujući da prethodni saziv izvršne vlasti nije postigao puno u pogledu donošenja zakona.

“I oni zakoni koji su doneseni, znamo da su za procedure korištene prečice. Naime, većina zakona je donošena na način da ih predlaže sam parlament, a što po zakonu ne obavezuje javnu raspravu, kao što je u slučaju kada Vlada predlaže zakonska rješenja. To je ono što je dovelo do toga da parlament donosi zakone bez učešća građana, bez učešća civilnog sektora i što taj proces čini manje demokratskim”, navela je Bešić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve