Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Belada uputio otvoreno pismo Leposaviću

Predsjednik NVU "Crnogorski Zbor", advokat Nikola Belada, uputio je otvoreno pismo ministru pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimiru Leposaviću.

Prenosimo ga u cjelosti:

“Gospodine ministre,

Nakon što je izglasana 42. Vlada u Skupštini Crne Gore, premijer gospodin Zdravko Krivokapić je izjavio da je pripremljen Zakon o vjerskim slobodama i pravnom položaju vjerskih zajednica, te da će u što skorije vrijeme izmjene Zakona biti dostavljene Skupštini Crne Gore.

Po pisanju portala CdM, Vi ste 10. decembra izjavili da se radi o hitnom postupku izmjene Zakona, što znači da nije obavezna javna rasprava. Bez obzira na to, Vi ste obavili razgovore i dostavili prijedlog Zakona trima vjerskim organizacijama u Crnoj Gori. Što je sa ostalim vjerskim organizacijama koje su upisane u registar važećeg Zakona o vjerskim slobodama?

Naravno, Vi sigurno imate obrazloženje za crnogorsku javnost, ko su ta privatna – neovlašćena lica koja su sačinila prijedlog izmjena Zakona, jer je i prije nego što ste ušli u prostorije ministarstva, isti bio spreman. No, moje obraćanje Vama sadrži jedan prijedlog.

Gospodine ministre, bavim se državno-crkvenim i spomeničkim pravom niz godina. Razgovarao sam sa članovima Venecijanske komisije i poznatim stručnjacima državno-crkvenog i spomeničkog prava, bio koordinator pravnog tima CPC u vezi Zakona i objavio na desetine tekstova o državno-crkvenom pravu.

Uvjeren sam da je važeći zakon moderan, evropski i u skladu sa međunarodnim standardima i praksom Evropskog suda za ljudska prava. Vi se kotirate kao eskpert Vlade i kao ekspert SPC u pregovorima sa bivšom Vladom. Dakle, dvostruki ste ekspert za ovu oblast. Ja, nakon 40 godina bavljenja pravom, naučio sam samo jedno – da znam koliko znam i da znam koliko ne znam.

Već godinu dana, nema upotrebljavanijeg – zloupotrebljavanijeg izraza od „zakon je diskriminatorski“ i „ne damo svetinje“, što je ocjena populističke mase, a ne nadležnih domaćih i međunarodnih faktora. Da li je to po Vašem mišljenju dovoljan razlog da se izvrši intervencija na postojećem, važećem Zakonu?

Moja je obaveza da Vas pozovem na javni duel, na mediju koju Vi predložite, da sučelimo argumente budući da su naši stavovi dijametralno suprotni.

Smatram da je to Vaša obaveza prema građanima Crne Gore i izraz poštovanja principa demokratije i javnosti rada i prilika da Vi argumentovano osporite moje stavove.

Ovaj prijedlog upućujem isključivo i direktno Vama jer smatram da ste lično Vi jedini odgovorni i kompetentni da razgovaramo o ovom izuzetno važnom pitanju.

Poštovaću Vaš potvrdan stav po mom prijedlogu, u suprotnom smatraću da ste čovjek zadatka, zadužen da aminuje sve nezakonitosti koje je srpska crkva sprovela nad državom Crnom Gorom, crnogorskim narodom i crnogorskom crkvom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Jelena
11.12.2020-14:35 14:35

Podstansrima naših baština dati otkaz, dosta je bilo.Crna Gora ima svoju Crkvu CPC .Branimo ,odbranimo tudjinima izdajnicima reci NE, pod njihovim okriljem u našoj CRNOJ GORI!