Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Belada: Nije poznato sa kim će Krivokapić potpisati ugovor

Ovaj ugovor je, kako ističe, sredstvo Srpske pravoslavne crkve da se na mala vrata uvede njeno proglašenje tradicionalnom crkvom u Crnoj Gori.

Premijer Zdravko Krivokapić najavio je potpisivanje ugovora Vlade Crne Gore sa Srpskom pravoslavnom crkvom, iako javnosti nisu dostupni detalji ugovora. U izjavi za Gradski radio advokat Nikola Belada objašnjava da u načelu svaka vjerska organizacija ima pravo da sa državom potpiše ugovor o međusobnim odnosima, ali sporna je pozadina i tajnost ugovora.

Temeljni ugovor o saradnji sa SPC bi prije svega morao biti javno objavljen, ističe Belada, dodajući da je nepoznanica i identitet druge ugovorne strane.

„S jedne strane imamo Vladu Crne Gore i premijera države koji će potpisati ugovor. Moje veliko interesovanje kao advokata i pravnika tiče se tačnog naziva druge ugovorne strane. Mislim da će posljedice potpisivanja ovog ugovora biti ogromne“, kazao je Belada.

Ovaj ugovor je, kako ističe, sredstvo Srpske pravoslavne crkve da se na mala vrata uvede njeno proglašenje tradicionalnom crkvom u Crnoj Gori.

„Na ovaj način Srpska pravoslavna crkva želi da abolira. Na prvom mjestu mislim na sve nezakonite upise na imovinu u Crnoj Gori, zatim nedozvoljene radnje nad spomenicima kulture i, kao zaključak, samoproglašavanje tradicionalne crkve. Iza ovog ugovora stoje sasvim skriveni razlozi“, smatra Belada.

Ne preostaje ništa drugo sem da se sačeka objavljivanje ugovora, kaže Belada, dodajući da su i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi postojala neslaganja oko ovog dokumenta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve