Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Bečiću izbor za predsjednika Skupštine čestitali Pjaci i Čžanšu

Predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću izbor na tu funkciju čestitali su i generalni sekretar Parlamentarne skupštine Mediterana PAM, Serđo Pjaci, i predsjednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Li Čžanšu

Predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću izbor na tu funkciju čestitali su i generalni sekretar Parlamentarne skupštine Mediterana PAM, Serđo Pjaci, i predsjednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Li Čžanšu.

Bečiću izbor za predsjednika Skupštine čestitali Pjaci i Čžanšu

Kako je saopšteno iz Skupštine, Pjaci je, između ostalog, izrazio očekivanje da će angažman najvažnijeg zakonodavnog tijela u državi opet biti dinamičan i koristan u okviru te jedinstvene političke međunarodne organizacije.

Bečić je u odgovoru naglasio da Crna Gora kao jedan od osnivača Parlamentarne skupštine Mediterana, kako tada, tako i danas u kompleksnom vremenu u kojem živimo, podstiče parlamentarnu diplomatiju kao veoma korisno sredstvo podrške međunarodnom dijalogu.

“Bečić je naglasio da je Crna Gora zainteresovana za razvoj sveukupne saradnje sa državama Mediterana, o čemu svjedoči kontinuirano snaženje bilateralnih odnosa sa zemalja u regionu. U prilog jačanja dobrosusjedskih odnosa govori i veliki broj posjeta na najvišem nivou u proteklom periodu kao i članstvo u mnogim regionalnim inicijativama i međunarodnim organizacijama”, navodi se u saopštenju.

Bečić je, takođe, izrazio uvjerenje da aktivnim djelovanjem, upravo kroz multilateralizam, možemo značajno doprinijeti procesu iznalaženja odgovora na sve izazove savremenog svijeta i regiona kojeg dijelimo, posebno kada je riječ o unapređenju saradnje u širem regionu Mediterana, u okviru pitanja koja se tiču bezbjednosti, ljudskih prava, klimatskih promjena, migracija i drugih važnih tema od zajedničkog interesa.

“Strateške ciljeve Crne Gore, nije moguće ostvariti bez aktivne uloge u regionalnoj saradnji i promišljanja vanjske politike u regionalnom kontekstu kroz njegovanje kulture mira i uspostavljanje dugoročne stabilnosti i prosperiteta svih država u okruženju. Crna Gora je postavila snažne temelje i permanentno dograđuje dobrosusjedsku saradnju kao konstruktivni doprinos regionalnoj stabilnosti”, navodi se u odgovoru Bečića.

Čžanšu je, pak, poželio Bečiću nova dostignuća u obavljanju uzvišene dužnosti.

“Kina i Crna Gora se međusobno poštuju i vjeruju, razvoj bilateralnih odnosa je na zdravoj osnovi a praktična saradnja je dala plodonosne rezultate. Od početka ove godine, dvije zemlje su se udružile u borbi protiv COVID-19 epidemije, a tradicionalno prijateljstvo je učvršćeno i sublimirano. Očekujem uspostavljanje dobrih radnih odnosa i ličnog prijateljstva sa Vama, da zajedno promovišemo prijateljske razmjene i saradnju između Svekineskog narodnog kongresa i Skupštine Crne Gore, i da doprinosimo sveobuhvatnom i dubinskom razvoju odnosa između Kine i Crne Gore. Želim Vam dobro zdravlje i sve najbolje”, poručio je predsjednik parlamenta Kine.

Bečić je u odgovoru naglasio da je Kina prijatelj Crne Gore i njenog naroda, čemu između ostalog svjedoči i angažman Kine u jeku pandemije.

“On je posebnu zahvalio za upućenu donaciju medicinskih sredstava i opreme, koja je značajno pomogla Crnoj Gori i njenim zdravstvenim radnicima u suočavanju sa koronavirusom”, naveli su u Skupštini.

Bečić je izrazio očekivanje da će saradnja na parlamentarnom nivou, posebno u sklopu grupa prijateljstva biti dodatno intenzivirana, te istakao očekivanje da će o novom sastavu grupe prijateljstva uskoro imati zadovoljstvo da informiše Čžanšua i Svekineski narodni kongres.

“Uvaženi predsjedniče Čžanšu, Crna Gora i Kina imaju dobru perspektivu za razvoj saradnje u oblastima: ekonomije, nauke, obrazovanja, kulture, odbrane, saobraćaja, pomorstva, telekomunikacija, zdravstva, poljoprivrede i sporta. Vjerujem da će parlamenti dvije države dati ključni doprinos u realizaciji zajedničkih ciljeva i unapređenju saradnje u ovim, ali i brojnim drugim oblastima”, navodi se, između ostalog, u pismu predsjednika Skupštine predsjedniku Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve