Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Bečić – Zorčič: Dobri bilateralni odnosi osnova za dalje snaženje saradnje

''Naš put je prozapadni i proevropski'', zaključio je Bečić

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić održao je online sastanak sa predsjednikom Državnog zbora Slovenije Igorom Zorčičem, saopšteno je iz Skupštine.

Zahvališi Republici Sloveniji na kontinuiranoj podršci, Bečić je razgovarao sa predsjednikom Zorčičem o sveukupnim bilateralnim odnosima, kao i planovima agilnijeg nastavka integracije Crne Gore u Evropsku uniju i jačanja savezništva u okviru NATO.

On je izrazio očekivanje da će Slovenija nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori u daljem procesu evropskih integracija, te da će politika proširenja biti jedan od prioriteta tokom slovenačkog predsjedavanja Savjetu Evropske unije.

Bečić je ocijenio da je Crna Gora pokazala demokratsku zrelost i da ostaje dosljedna svom strateškom vanjskopolitičkom opredjeljenju.

”Naš put je prozapadni i proevropski”, zaključio je Bečić.

Tokom razgovora, predsjednik Zorčič je naveo da dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja, što predstavlja dobar temelj za dalje unapređenje saradnje i dijaloga, te da dijele ne samo zajedničku prošlost, već i budućnost.

U svjetlu predsjedavanja Slovenije Savjetu Evropske unije, on je naglasio da će Slovenija nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori u daljem procesu evropskih integracija, te da će Zapadni Balkan biti među prioritetima budućeg predsjedavanja, uz ocjenu da Evropska unija neće biti kompletna bez zemalja našeg regiona.

Na sastanku je obostrano zaključeno da međudržavna saradnja dvije prijateljske zemlje ima prostora za unapređenje u brojnim područjima, uz očekivanje da će se intenzivna parlamentarna diplomatija biti nastavljena i tokom 27. saziva Skupštine Crne Gore.

Sastanak je, takođe, bio prilika da predsjednik Bečić zahvali na pomoći koju je Republika Slovenija pružila Crnoj Gori tokom epidemije korona virusa i pozove predsjednika Zorčiča da posjeti Crnu Goru kada se poboljša epidemiološka situacija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve