Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Bečić: Nadam se da će ostati pri svojim riječima i da parlamentarna većina neće podržati inicijativu za nepovjerenje Vladi

Bečić kaže da smo svi politički prolazni, ali moramo izgraditi jake institucije koje će biti neselektivne

Predsjednik crnogorske Skupštine Aleksa Bečić kazao je da niko iz parlamentarne većine neće podržati inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi, te da se nada da će i “svi ostati pri svojim riječima”.

“Nadam se da će svi ostati pri svojim riječima i stavovima. Čini mi se da su svi poslanički klubovi jasno saopštili da neće podržati inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi, bez obzira na različite stavove u prošlosti, da neće glasati za inicijativu DPS-a za izglasavanje nepovjerenja vladi. Demokratska Crna Gora i poslanički klub sigurno neće podržati tu inicijativu”, istakao je Bečić.

Prema njegovim riječima, trebalo bi da razgovaraju u parlamentarnoj većini i sa Vladom, da nalaze modalitete bolje saradnje i odnosa.

“A ne da na bilo koji način zajedno sa opozicijom tjeramo Crnu Goru u procese koji će izazvati destabilizaciju ili koji će ličiti na prekrajanje izborne volje građana. Mislim da niko iz parlamentarne većine nema te pobude i ne ide u tom smjeru. Ako je neko eventualno razmišljao, vjerujem da je dobro shvatio poruku građana koju su poslali na izborima 5. decembra”, rekao je Bečić u intervjuu za RTV Nikšić.

“Vjerujem da ćemo budžet usvojiti krajem godine”

Bečić smatra da je Predlog zakona o budžetu najvažniji akt koji razmatra Skupština.

“Žao mi je što je u pripremi nacrta i utvrđivanju predloga budžeta možda izostala jača i tješnja, intenzivnija komunikacija između Vlade i parlamentarne većine. Mislim da su predstavnici Vlade da imaju intenzivniju komunikaciju sa predstavnicima parlamentarne većine”, rekao je Bečić.

Vjeruje da će se stvoriti pretpostavke da se krajem godine usvoji budžet i da se godina završi sa usvojenim budžetom za 2022. godinu.

“Stanovišta da Vlada bude nestranačka, a da u Tužilačkom savjetu mogu biti partijski pojedinci – sudar logike i principa”

Predsjednik Skupštine rekao je da je Tužilački savjet po Ustavu samostalni organ.

“Ako nešto u zemlji mora biti nezavisno, samostalno, lišeno partijskih uticaja, profesionalno, to je Tužilački savjet. Borio sam se za promjene da ne bi jednu stvarnost i teško nasljeđe, zamijenila druga stvarnost i neko teško nasleđe. Nisu garant vječnosti Crne Gore neke “jake ličnost”, već su garant vječnosti Crne Gore jake institucije”, kazao je Bečić.

Bečić kaže da smo svi politički prolazni, ali moramo izgraditi jake institucije koje će biti neselektivne.

“Koje neće biti politička batina u obračunu sa bilo kime. To su principi kojih se drži Demokratska Crne Gora i želimo da vidimo profesionalan i nezavistan Tužilački savjet”, dodao je on.

Ističe da mu nisu bila jasna stanovišta nekih političkih subjekata da “Vlada treba da bude nestranačka”, a da u Tužilačkom savjetu mogu da budu partijski pojedinci.

“Po Ustavu i definiciji Vlada je politički organ i u najvećem broju zemalja je čine političari. A da u Tužilačkom savjetu mogu da budu partijski ili politički obojeni pojedinci. Po meni je to sudar logike i principa”, istakao je predsjednik parlamenta.

Ipak, Bečić smatra da će se brzo razriješiti situacija oko Tužilačkog savjeta.

“Mislim da duvaju pozitivni vjetrovi, vode se razgovori u tom pravcu. U posljednjim razgovorima koje smo imali nisam primijetio da više išta iko ima protiv principa Demokrata da to bude u potpunosti nezavistan i profesionalan organ”, istakao je Bečić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve