Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Bečić – Medoks: Interes Crne Gore i njenih građana prioritet koji nema alternativu

Potrebno je da svi zajedno izdignemo iznad ličnih i partijskih interesa, jer interes Crne Gore i njenih građana mora biti svima nama prioritet koji nema alternativu, kazao je Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić na današnjem sastanku sa britanskom ambasadorkom u Crnoj Gori Karen Medoks.

Potrebno je da svi zajedno izdignemo iznad ličnih i partijskih interesa, jer interes Crne Gore i njenih građana mora biti svima nama prioritet koji nema alternativu, kazao je Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić na današnjem sastanku sa britanskom ambasadorkom u Crnoj Gori Karen Medoks.

foto skupstina.me

Bečić je zadovoljan što je susret sa predstavnicom Ujedinjenog Kraljevstva, zemlje sa kojom, kako je rekao, crnogorski Parlament ima odličnu saradnju, jedan od njegovih prvih zvaničnih sastanaka. On je istakao da sveobuhvatna podrška Crnoj Gori, čak i u izazovnim vremenima uslijed pandemije koronavirusa, dokaz je da Ujedinjeno Kraljevstvo nije zaboravilo svog starog saveznika.

“Sporazum koji su potpisali konstituenti nove vlasti jasno ukazuje da će se nastaviti sa jačanjem dosadašnjeg vanjskopolitičkog puta, afirmisanjem građanskog karaktera Crne Gore, da neće biti revanšizma, ali da će se poštovati vladavina prava. Nijedan pojedinac neće biti iznad zakona i time ćemo poslati poruku da smo zrelo demokratsko društvo”, naglasio je Bečić.

Govoreći o prioritetima novog saziva Skupštine, Bečić istakao da će raditi na jačanju zakonodavne, nadzorne i kontrolne uloge, čime će ovaj Parlament postati istinski i odgovoran partner Vladi. Naglasio da će nastojati da povrate dostojanstvo ovom domu, a netoleranciju koja je postojala prethodnih godina zamjeniti poštovanjem i otvorenim razgovorom, trudeći se da opozicija ima mjesto koje zaslužuje. Dodao da bez zajedničkog rada vlasti i opozicije ne može biti djelotvornih reformi i izgradnje uspješnog društva.

Kazao je da će unaprijediti usaglašenost domaćeg zakonodavstva sa evropskim, naročito u oblastima pravosuđa i izbornog zakonodavstva, kako izborni proces ne bi nikada više bili tačka sporenja.

Zahvalivši na dugogodišnjoj podršci Britanske ambasade institucionalnom jačanju Skupštine Crne Gore, naročito kroz saradnju sa Vestminsterskom fondacijom za demokratiju, rekao je da je  uvjeren da će Parlamentarna budžetska kancelarija ubrzo zaživjeti u punom kapacitetu i na taj način ojačati kontrolnu ulogu Parlamenta.

Ambasadorka Medoks čestitala je Bečiću na izboru za ovako važnu funkciju jer se, kako je rekla, parlament u svakom uspješnom društvu smatra srcem demokratije.

“Smatramo da Skupština igra ključnu ulogu u djelotvornosti funkcionalne demokratije, a Vaš doprinos je od izuzetnog značaja. Raduje nas činjenica da dijelimo zajedničke ciljeve u oblastima saradnje u odbrani, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala kao i produbljivanju parlamentarne saradnje. Britanska Vlada i Parlament, koji imaju puno eksperata iz raznih oblasti, voljni su da vam pomognu u ispunjavanju zacrtanih ciljeva”, kazala je ambasadorka.

Kako su saopštili iz Skupštine, sagovornici su razmijenili mišljenja o značaju unaprjeđenja ekonomske saradnje za šta postoji dosta potencijala, a Medoks je naglasila da će volja Bečića da se stvori bolji poslovni ambijent i ojača borba protiv korupcije i kriminala, poslužiti kao podsticaj za strane investitore da više ulažu u Crnu Goru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve