Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Bečić-Kalnina: Crna Gora ima snažnu podršku Letonije na putu ka EU

Uz izraze zadovoljstva susretom sa novonaimenovanom ambasadorkom Letonije, predsjednik Skupštine visoko je ocijenio bilateralne odnose i konstatovao važnost uspostavljanja političkog dijaloga na najvišem nivou

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se danas sa Agnesom Kalninom, ambasadorom Letonije u Crnoj Gori.

Uz izraze zadovoljstva susretom sa novonaimenovanom ambasadorkom Letonije, predsjednik Skupštine visoko je ocijenio bilateralne odnose i konstatovao važnost uspostavljanja političkog dijaloga na najvišem nivou, navedeno je u saopštenju.

“Iskazavši zahvalnost na kontinuiranoj posvećenosti Letonije evropskoj integraciji Crne Gore, predsjednik Bečić se osvrnuo i na doprinos u procesu pristupanja u NATO.

Na toj liniji, predsjednik Bečić je istakao da Crna Gora ima najbržu evropsku perspektivu, te da je realno očekivanje da naša zemlja postane prva naredna članica Evropske unije, u čemu politička i ekspertska pomoć Letonije može biti višestruko korisna. On je upoznao ambasadorku Kalninu sa prioritetima novog skupštinskog saziva, kao i sa aktuelnim političkim prilikama, naglasivši da „uz sve kohabitacione izazove proces tranzicije protiče mirno, na zadovoljstvo domaće i međunarodne javnosti”, saopšteno je iz Skupštine.

Predsjednik Skupštine se osvnuo na brojne realizovane projekte u prethodnom periodu, koji su imali za cilj da se politička debata vrati u Parlament.

„Parlamentarna demokratija jača u Crnoj Gori, što je ključna poruka u susret prvoj godini promjene vlasti u našoj zemlji“, zaključio je predsjednik Skupštine.

Uz podsjećanje na sadržajne prijateljske odnose, ambasadorka Kalnina je podijelila spremnost da tokom svoje diplomatske misije radi na snaženju bilateralne perspektive.

“Ona je kazala da Letonija snažno podržava aspiraciju Crne Gore ka EU, ističući da postoji mnogo polja za saradnju, naročito na planu bezbjednosti i političkog dijaloga. Ona je iskazala inicijativu da posredstvom intenzivnije političke komunikacije, zajednički unaprijedimo ekonomsku i infrastrukturnu saradnju”, navodi se.

Poseban akcenat dat je parlamentarnoj diplomatiji, uz obostrano očekivanje da će parlamenti doprinijeti produbljivanju saradnje, u čemu su grupe prijateljstva prepoznate kao mehanizam kooperacije od izuzetnog značaja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve