Nedjelja, 26 Maja, 2024
Rubrika:

Bečić: Abazović u kratkom roku prešao put od bitange do mandatara

Pres Demokratske Crne Gore

Na presu Demokratske Crne Gore, lider Aleksa Bečić ocijenio je jučerašnji susret lidera GP URA Dritana Abazovića i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića kao kršenje člana 2. Ustava Crne Gore i prekrajanje “izborne volje građana” od 30. avgusta 2020.

“Juče ste svjedočili prilikom dodjele mandata Dritanu Abazoviću još jednom čudu neviđenom u Crnoj Gori. Abazović je u kratkom i rekordnom roku prešao put od od bitange, preko šibicara, do mandatara. U ovome je sažeta sva veičina moralnog i društvenog posrnuća Crne Gore”, poručio je Bečić na konferenciji za medije.

U ovakvom, kako je rekao, antidemokratskom pohodu niko nije donio potpis 41 poslanika.

Bečić je upitao zašto SNP prije 10 godina nije ušao u izvršnu vlast, ako to nije princip i pravilo.

“To je sada magla da bi se prikrila klasična izborna prevara”, rekao je Bečić.

Osvrnuo se na izjavu Abazovića da, ukoliko Strahinja Bulajić ne zakaže sjednicu Skupštine, to može uraditi potpredsjednik Ervin Ibrahimović. Bečić je to nazvao klasičnim pučem.

“Da podsjetim pučiste, koji u danu znaju da izvedu dva puča, na pozitivne propise Crne Gore. Skupština je na posljednjoj sjednici konstatovala da je v.d. predsjenika Skupštine Strahinja Bulajić. On, saglasno Poslovniku, je jedino lice koje može sazvati sjednicu Skupštine”, konstatuje Bečić.

Pozvao je sve da zemlju ne uvode u dodatnu nestabilnost i pravnu anarhiju, s obzirom na to da postojeće stanje, kako smatra, ne može i ne smije biti gore.

“Vidite i sad da onaj memorandum nije bio “čaj od nane”, već da je vodio izdaji izborne volje naroda”, zaključuje Bečić.

Istakao je da Demokrate žele da trenutnu situaciju riješe na fer i demokratskim, vanrednim parlamentarnim izborima.

“Nudim svima njima koji pokrivaju funkcije, hajmo odmah na vanredne parlamentarne izbore”, poručuje Bečić.

Smatra da je jučerašnji dan i dodjela mandata Abazoviću poziv na inteziviranje masovnih protesta i protestnih aktivnosti.

“Moramo da se dostojanstveno odupremo ovome, jer ovo moramo olovkom na izborima da riješimo”, ocjenjuje Bečić.

Na pitanje ako je nezakonito da iko mimo Bulajića odlučuje kada će biti održana sjednica Skupštine, je li zakonito da on to opstuirira i koristi to pravo u nedogled, Bečić je rekao da Bulajić u dosadašnjem djelovanju nije povrijedio Poslovnik i Ustav Crne Gore.

“Podsjećam da prvu proljećnu sjednicu u redovnom zasijedanju nijesam zakazao u martu, već u maju, a prvu jesenju, ne u septembru, već 12. novembra i nijesam povrijedio nijedno slovo Poslovnika. A ja ću postaviti pitanje – ko je branio DPS-u u posljednjih godinu dana da izaberu potpredsjednika Skupštine? Niko”, rekao je Bečić.

Upitan da prokomentariše dešavanja u Ukrajini, Bečić je rekao da podržava sve što je na fonu zajedničkih odluka evropskih partnera.

“Svakog dana se molim da prestane ratna agresija Rusije prema Ukrajini. Afirmišem sve što je na fonu zajedničkih odluka naših evropskih partnera. Ukazivao sam na važnost što skorijeg prijema Crne Gore u EU. Mislim da je to sada dodatno osnaženo. Crna Gora je najviše odmakla u pregovorima od svih zemalja, imamo mnogo pretpostavki da postanemo prva naredne članica EU. Smatram da zbog svega onoga što je bilo i što je geostrateški momenat moramo imati proaktivniji, vizionarski, pravovremeni pristup i od Crne Gore, ali i EU koji bi omogućio da naša zemlja postane prva naredna članica Unije”, poručio je Bečić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
04.03.2022-12:57 12:57

A ti si Ljaljo za krako vrijeme sa fotelje sjeo u krilo tvog ljubavnika tamo je malo tvrdje ali si bar u pravom ambijentu. Na kraju krajeva ste oboje ista g*vna koja su se do juce medjusobno lizala pa sad pokazujete vase pravo lice i obraz kojeg nikada niste imali.

BZekovic
04.03.2022-15:14 15:14

Prvo sto si uradio uzurpatoru svih demokratskih prava gradjana Crne Gore, bilo je da pokrades Crnogorsku kulturnu i materijalnu imovinu i preneses je u ruke drzavi Srbiji po cijim instrukcijama radis. Nanio si ogromno zlo Crnogorskim gradjanima. Uveo si politicku laz i politicko nasilje kao kriterijum za demokratiju, a pri tome si bezobziran i nemiosrdan. Crnu Goru si doveo do ekonomskog sloma. Politicki sistem sveo si na politicku diktaturu a sebe polako pripremao za neprikosnovenog diktatora. Sebi si poceo da dajes i bozanska ovlascenaja i moc. Ako bilo sto pokusas podlacki, u stilu Budve i Kotora da utices sada na… Pročitaj više »