Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Bajramspahić: Ponašanje političara nagovještava probleme i nakon izbora

Napominje da je ta Vlada već izgubila četiri ministra i može se reći da je izgubila i potpredsjednika

Građanska aktivistkinja Dina Bajramspahić smatra da je izvjesno da će Vlada u petak pasti jer, kako dodaje nije ispunila očekivanja gotovo nikoga. Ponašanje političkih aktera govori kolike ćemo probleme imati i nakon izbora, kaže ona, te da nije bitno kakav će biti tip vlade nakon izglasavanja nepovjerenja, već šta će ona raditi. Smatra da je odlazak potpredsjednika Vlade kod patrijarha Srpske pravoslavne crkve zabrinjavajuć.

Bajramspahić očekuje probleme i nakon izbora zbog ponašanja političara.

“Jer su njihova neslaganja do te mjere izražena da će sastavljanje svake vlade nakon izbora takođe biti problematično. Zato je nerazumljivo ponašanje pojedinih aktera i dokle sežu optužbe. Jezik koji se koristi, a koji podrazumijeva zastrašivanje svih onih koji misle drugačije, je neprihvatljiv. Imaju pravo i da nisu u pravu, ali mora se priznati da ova situacija nije dobra ni po koga”, kazala je ona.

Očekuje prelivanja između partija, ali ne misli da će biti u značajnoj mjeri, tako da ni nakon izbora nećemo imati vladu sa značajnom većinom.

“Sve ovo je vrlo nepromišljeno od strane političkih aktera”, kazala je ona.

Abazović u Beogradu-nevesela slika

Smatra da je odlazak potpredsjednika Vlade kod patrijarha Srpske pravoslavne crkve nevesela slika.

“Nije samo on išao u Beograd, već veliki broj naših funkcionera i to je zaista zabrinjavajuće. Mi želimo da vidimo da naši funkcioneri vode autonomne politike, politike zasnovane na javnim interesima i ne vidim kako akteri koji nijesu u našoj zemlji mogu uticati na to. Samim tim prije što smo Ustavom definisani kao sekularna zemlja”, kazala je Bajramspahić iako razumije interese zbog kojih su odlazili u Beograd.

Vlada u petak pada

Ono što je izvjesno, smatra Bajramspahić je da će u petak Vlada pasti.

“Mislim da je i Vlada toga svjesna i da je kandidovala ova razrješenja da bi dobila priliku da u skupštini raspravlja i istakne svoje stavove”, smatra ona.

Prema dosadašnjim najavama, smatra da je kvorum za oržavanje sjednice u četvrtak upitan, tako da ostaje ostaje samo akcenat na sjednici o razrješenju Vlade.

“Takođe je upitno šta će se dešavati nakon toga. Mislim da je prilično otvoreno koji će se model rješenja situacije zaista desiti. Opstanak aktuelne Vlade nemoguć je u svakom smislu, čak i da postoji neko kolebanje onih koji će glasati za razrješenje, potpuno je jasno da ta vlada neće moći da funkcioniše”, smatra Bajramspahić.

Napominje da je ta Vlada već izgubila četiri ministra i može se reći da je izgubila i potpredsjednika.

“Ta Vlada je već poprilično u problemu. Odnosi su u toj mjeri narušeni da prosto, čak i kada bi postojalo kolebanje o tome, više nema govora”, ističe aktivistkinja.

S druge strane najglasnije su varijante manjinske vlade i izbori.

“Kada su u pitanju tipovi Vlade mislim da je manje bitno da li će to biti manjinska, tehnička u očima Ustava u onom trenutku kada mandatar, eventualno budući, dobije podršku 41 poslanika. U očima Ustava to je Vlada. Tu je situacija jasna. Ona sigurno neće biti tehnička, jer je tehnička samo ona vlada koja funkcioniše od izglasavanja nepovjerenja do formiranja nove”, objašnjava Bajramspahić.

Smatra da je nebitno koji će tip vlade biti, već ono što će ona raditi i ko će je činiti.

“Postojeća Vlada nije ispunila očekivanja gotovo nikoga. Pregovori su u jako lošem stanju. Ova Vlada je imala najgori izvještaj EK o Crnoj Gori od svih do sada. Nije postigla napredak kada su u pitanju izborne reforme i zanimljivo je koji akteri sada zastupaju izbore kao idealno rješenje budući da nije urađeno išta ni u vladi, ni u Skupštini da se poprave izboni uslovi kako bi ta utakmica bila više fer nego do sada”, kazala je ona.

Ekspertska Vlada legitimisala praksu prethodne vlasti

Zanimljivo joj je, kako dodaje, sa kolikim iznenađenjem Vlada reaguje na eventualno razrješenje budući da bi to u demokratskim zemljama trebalo da bude normalno, naročito kada su u pitanju koalicione vlade.

Po njenim riječima,Vlada je u završnici počela da gubi kompas.

“I da je počela otvoreno da radi u ličnom interesu nekoliko funkcionera”, kazala je ona.

Ističe da je odjednom premijer zadužen za sve i da se tu radi o preuzimanju poluga moći.

Ističe da je od ekspertske vlade očekivala da radi nešto što neće odgovarati ni DPS-u, ni DF-u, kao i da će prekinuti loše prakse prethodne Vlasti, ali ih je ona, kako smatra Bajramspahić, samo legitimislala.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Avetinje
31.01.2022-09:38 09:38

Čuš ovu. Za Vladu Krivokaića kaza “Vlada eksperata”. Nije ona to, no “Vlada AVETINJA”. Đoko Orlandić