Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Bajčeta: Digitalizacija javne uprave je preduslov kvaliteta i put ka zadovoljnom građaninu

Korišćenjem digitalnih alata građani uštedjeli svoje vrijeme koje je danas možda i najvažniji resurs svakog pojedinca, saopštila je Valentina Bajčeta, poslanička kandidatkinja na listi ''Da.Mi možemo za građansku Crnu Goru''

Digitalizacija javne uprave je proces koji se kao neodložan mora sprovesti,njome se podiže nivo digitalne pismenost stanovništva kako bi korišćenjem digitalnih alata građani uštedjeli svoje vrijeme koje je danas možda i najvažniji resurs svakog pojedinca, saopštila je Valentina Bajčeta, spec.sci državno-pravnih studija, poslanička kandidatkinja na listi “Da.Mi možemo za građansku Crnu Goru”

Kako je kazale, građani su prepoznali prednosti digitalnog doba. Kroz korišćenje aplikacija mogu iz svojih životnih i radnih prostora plaćati račune, vršiti novčane transakcije, ali i imati brojne druge pogodnosti. Na državi je da stvori realne uslove za to.

“Javna uprava treba i mora da omogući pristup građanima da kroz ažurirane i zaštićene aplikacije mogu doći do njima potrebnih akata-uvjerenja, potvrda, na koji način bi se izbjegli bespotrebni redovi i čekanja, ali i ubzali upravni postupci po zahtjevima građana, što bi vodilo ne samo ka uštedi vremena već i ka racionalizaciji sve većeg i tromijeg državnog aparata koji sve teže može odgovoriti zahtjevima novog doba”, smatra Bajčeta.

Takođe, dodaje, svjedoci smo da je kadrovska kartoteka u mnogim organima javne uprave i dalje u papirnatoj formi, tako da ćemo raditi na tome da Centralna kadrovska evidencija CKE mora biti kvalitetna i redovno ažurirana samim tim funkcionalna. Danas u savremenom dobu CKE ne funkcioniše u Crnoj Gori kao što je to slučaj u razvijenim zemljama.

“Usljed sajber napada koji se dogodio prošle godine koji je za posledicu imao paralisanje cjelokupnog sistema javne uprave, a čija se pretrpjela šteta ni do danas u potpunosti nije sanirala više je nego jasna poruka da Ministarstvo javne uprave nije dobro odradilo svoj posao, te da istome nedostaju kvalitetni kadrovi iz redova IT stručnjaka”, kazala je Bajčeta.

Ona zaključuje da će se lista “Da.Mi možemo za građansku Crnu Goru”, nakon okončanja parlamentarnih izbora zalagaćemo se za ubrzan ali sistemski i kvalitetan pristup rješavanja ovog problema, kako se ovakvi propusti ne bi više ponavljali u budućnosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Nina
06.06.2023-20:42 20:42

Ljepoto samo naprijed ! Pokazi ovim ubazdjelim otimacima narodnih para kako izgleda ozbiljna politicka lista. Neka im se tresu koljena od straha u nedelju kad shvate da nece moci da zaposljavaju svoje nepismene uhljebe dokle god se vasa lista nesto pita