Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Atlantski savez Crne Gore: Alijansa će biti još potrebnija u budućnosti

“Rusija krši sporazum. U Evropi nema novih američkih raketa, ali ima ruskih. I dalje pozivam Rusiju da ponovo poštuje Sporazum o nuklearnim snagama, ali ona do sada nije preuzela korake da to uradi. Vrijeme ističe, zbog čega se moramo pripremiti za svijet bez sporazuma”, kazao je generalni sekretar NATO

Atlantski savez Crne Gore čestita NATO alijansi 70 godina postojanja i ističe značaj bilateralne i savezničke saradnje u okviru alijanse kao i važnost iste za usmjeravanje dinamike evropskog puta i rješavanje otvorenih pitanja.

Povodom 70. godina od osnivanja NATO, u Vašingtonu je održana “NATO Engages” konferencija , na kojoj je učestvovao predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera. On je imao i niz bilateralnih sastanaka na kojima je bilo riječi o najaktuelnijim temama iz oblasti bezbjednosne politike, trenutnog geo-političkog stanja, te nastojanjima Crne Gore za jačanje stabilnosti i bezbjednosti u regionu Zapadnog Balkana, osnaživanju vladavine prava i daljeg demokratskog razvoja i prosperiteta. Na “NATO Engages: The Alliance at 70” (“Alijansa u 70-tim”), između ostalih, govorili su američki potpredsjednik Majk Pens i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Atlantski savez Crne Gore snažno podržava stavove generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, koji je, govoreći na ceremoniji obilježavanja jubileja NATO, naglasio neophodnost prevazilaženja međusobnih razlika u alijansi. Takođe, Atlantski savez Crne Gore smatra veoma bitnom poruku generalnog sekretara o tome da će Alijansa biti još potrebnija u budućnosti.

“Sad moramo prevazići međusobne razlike jer će nam naša alijansa biti još potrebnija u budućnosti. Suočeni smo sa izazovima bez presedana – izazovima sa kojima se nijedna država ne može sama suočiti”, rekao je on.

Atlantski savez Crne Gore bezrezervno dijeli mišljenje generalnog sekretara Stoltenberga koji je kazao da je NATO suočen sa izazovima bez presedana – izazovima sa kojima se nijedna država ne može sama suočiti” i dodao daje među tim izazovima  „sve agresivnija Rusija“, koju je, optužio i za nagomilavanje vojske od Arktika do Mediterana i od Crnog mora do Baltika, sajber napade, pokušaje miješanja u demokratije i nepoštovanje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, iz kojeg su se povukli i Vašington i Moskva.

“Rusija krši sporazum. U Evropi nema novih američkih raketa, ali ima ruskih. I dalje pozivam Rusiju da ponovo poštuje Sporazum o nuklearnim snagama, ali ona do sada nije preuzela korake da to uradi. Vrijeme ističe, zbog čega se moramo pripremiti za svijet bez sporazuma”, kazao je generalni sekretar NATO.

Veliku konferenciju je ove godine organizovao Atlantski savez, Njemački Maršal fond i Minhenska bezbjednosna konferencija u saradnji sa NATO divizijom za javnu diplomatiju. Događaj je okupio NATO lidere, zvaničnike Sjedinjenih Država i Evrope, kao i stručnjake i ministre spoljnih poslova i odbrane koji su  razgovarali o trenutnom stanju i budućnosti NATO saveza.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve