Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

ASK nakon inicijative Raičevića i Đeljošaja: Postupamo po zakonu, o ustavnosti odlučuje Ustavni sud

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj juče su predali Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o sprečavanju korupcije

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) ponovo je poručila da predsjednici opština ne mogu u isto vrijeme da obavljaju funkciju poslanika u Skupštini Crne Gore, te da onima koji su u sukobu interesa prijeti kazna do 2.000 eura.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj juče su predali Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o sprečavanju korupcije. Prijedlogom se zahtijeva tumačenje da li su članovi ovog Zakona u skladu sa Ustavom Crne Gore, prije svega sa principima koji se odnose na slobode građanina, prava i dužnosti izabranih poslanika, te jasnu nespojivost funkcija u slučajevima koje Ustav prepoznaje, kada je u pitanju nespojivost funkcije predsjednika Opštine i poslanika u Skupštini.

”Naime, suština predloga jeste sumnja da Zakon nije usklađen sa temeljnim odredbama Ustava. Ustav jasno propisuje da je građanin nosilac suvereniteta države, te da se svaka vlast formira na osnovu izborne volje. Takođe, propisano je da svaki punoljetni građanin sa boravkom u Crnoj Gori može biti biran za poslanika u Skupštini Crne Gore, u kojoj predstavlja upravo iskazanu izbornu volju građana, na neposrednim i tajnim izborima. Dakle, poslanik je obavezan da obavlja svoju funkciju i reprezentuje volju građana, bilo profesionalno ili volonterski, bez nadoknade, shodno sopstvenoj odluci. Sa druge strane, funkcija predsjednika Opštine, profesionalna je funkcija na koju se lice bira od strane odborika u Skupštini Opštine, a ne direktno na neposrednim izborima, kao svojevrsni menadžer lokalne uprave, lice koje poziciju predsjednika mora obavljati profesionalno, kao zaposleno lice na ovoj poziciji. Dodatno, do 2015. godine ovakvo tumačenje nije postojalo niti je predsjednik opštine bio onemogućen u obavljanju poslaničke funkcije”,  navedeno je u obraćanju Raičevića i Đeljošaja.

Oni su istakli da Ustav, kao najviši pravni akt, ali ni Zakon o izboru odbornika i poslanika koji reguliše predmetnu oblast, ne prepoznaje jasno funkciju predsjednika Opštine kao nespojivu sa funkcijom poslanika u Skupštini Crne Gore.

Međutim, u Agenciji poručuju da postupaju po zakonu, a da o ustavnosti odlučuje Ustavni sud.

”Za kršenje Zakona o sprečavanju korupcije predviđena je kazna od 500 do 2.000 eura. Predsjednici opština ne mogu u isto vrijeme da obavljaju funkciju poslanika u Skupštini Crne Gore”, kazali su u ASK-u.

Podsjećamo, prošle sedmice istekao je zakonski rok od 30 dana u kojem su poslanici novog saziva Skupštine bili u obavezi da podnesu ostavku na jednu od dve funkcije koju obavljaju – javnu delatnost ili poslaničku poziciju.

Stoga je ASK pokrenula postupke protiv crnogorskog premijera Dritana Abazovića i javnih funkcionera Filipa Adžića, Ane Novaković Đurović, Ervina Ibrahimovića, Admira Adrovića, Vladimira Jokovića, Dragoslava Šćekića, Nika Đeljošaja i Vladimira Martinovića zbog sumnje da su prekršili odredbe Zakona o sprečavanju korupcije koje se odnose na ograničenja u vršenju javnih funkcija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve