Srijeda, 15 Maja, 2024
Rubrika:

AP: Glasanje u nedjelju, važni pokazatelj budućeg puta Crne Gore

Đukanović je za AP rekao da predsjednički izbori predstavljaju izbor između njegove proevropske politike i ''brutalnog populizma'' sadašnje koalicione vlade, koja formalno podržava integraciju u EU, ali u njoj dominiraju partije koje se zalažu za bliže veze sa Srbijom i Rusijom

Crnogorski prozapadni predsjednik kritikovao je Evropsku uniju jer je, kako je naveo, dozvolila Rusiji da širi svoj uticaj na Zapadnom Balkanu, izjavljujući u utorak da je nestabilni region postao „platforma“ za politiku protiv EU zbog „nemara“ ovog bloka, navodi američka novinska agencija Asošijet pres (AP).

Predsjednik Milo Đukanović govorio je za američku novinsku agenciju o političkom ambijentu u Crnoj Gori i uticaju koji Rusija ostvaruje na prostotru koji je, kako je rekao “ostavila Evropska unija”

„Rusija je jednostavno ušetala u otvoreni prostor koji je ostavila Evropska unija“, rekao je Đukanović o stavu EU prema Balkanu.

„Evropska unija u proteklih 10 godina nije znala šta da radi sa Zapadnim Balkanom, ali Rusija jeste. Razvila je svoju mrežu na Balkanu.”, kazao je Đukanović.

Asošijet pres, Jakova Milatovića naziva političkim novajlijom koji ima podršku crnogorske vlade, u kojoj su partije koje traže bliže odnose sa Srbijom i Rusijom.

“S obzirom da su prijevremeni parlamentarni izbori zakazani za 11. jun, glasanje ovog vikenda smatra se važnim pokazateljem budućeg puta Crne Gore, ove male zemlje članice NATO-a od 620.000 ljudi. Politički zastoj je zaustavio put zemlje u EU i izazvao strah od nestabilnosti dok rat bjesni u Ukrajini”, navodi AP.

Đukanović je za AP rekao da predsjednički izbori predstavljaju izbor između njegove proevropske politike i “brutalnog populizma” sadašnje koalicione vlade, koja formalno podržava integraciju u EU, ali u njoj dominiraju partije koje se zalažu za bliže veze sa Srbijom i Rusijom.

“Đukanovićeva Demokratska partija socijalista je tri decenije manje-više neprikosnoveno upravljala zemljom. Predsjednik je naveo da je vladajuća koalicija koja je došla na vlast nakon parlamentarnih izbora 2020. godine ekonomski i finansijski devastirala Crnu Goru. Koaliciona vlada obećala je da će Crna Gora ostati na svom putu ka Evropskoj uniji. Milatović, predsjednikov protivkandidat, takođe je izrazio podršku članstvu zemlje u EU, ali Đukanović je rekao da politika vladajuće većine pokazuje drugačije. Milatović je bio ministar ekonomije od decembra 2020. do aprila 2022”, piše u izveštaju AP.

“Gospodin Milatović je čovjek koji je i dalje dio parlamentarne većine koja je pobijedila na izborima (2020.) i koji je direktno odgovoran za ovakve (loše) rezultate”, kazao je Đukanović.

“Mi (Crna Gora) smo došli od toga da nas evropski zvaničnici smatraju pozitivnim primjerom, primjerom zemlje koja uspješno promoviše evropske vrijednosti na Balkanu, do imidža rak rane na Zapadnom Balkanu i mogućnosti… obustavljanja pregovora sa Crnom Gorom”, rekao je Đukanović.

Nakon što je počeo rat u Ukrajini i EU se ponovo fokusirala na Balkan, Crna Gora je imala istorijsku šansu da ubrza reforme potrebne za pridruživanje EU. Ali sadašnja vladajuća koalicija to nije uspjela da učini i umjesto toga je krenula da popravlja odnose sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori, kaže Đukanović za AP.

“Da li bi pobjeda mog protivnika značila nastavak tog puta?” rekao je Đukanović. “Skloniji sam da kažem da nego ne.”

AP navodi da je Đukanovićeva vlada je 2016. godine tvrdila da je spriječila državni udar koji je orkestrirala Rusija, a koji je bio osmišljen da osujeti nastojanja Crne Gore za članstvo u NATO i da uspostavi vladu koja bi se umjesto toga okrenula Srbiji i Rusiji.

Američka agencija podseća da je Đukanović, prvi put došao na vlast sa 29 godina, i navode njegove reči da su vlade koje je on vodio uspjele da ostvare nezavisnost mirnim putem, ostanu podalje od balkanskih sukoba i sačuvaju stabilnost. Korupcija, koja se tokom njegove vladavine Crnom Gorom smatrala ključnim problemom, postoji u svim zemljama svijeta, kazao je on.

“Potpuno sam fokusiran na pobjedu, vjerujem u tu pobjedu. Ne mislim na poraz na izborima. Vjerujem da ću pobijediti na izborima i vjerujem da će to biti dobro za evropsku budućnost Crne Gore”, rekao je Đukanović za AP.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve