Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Anđušić: Odnos Vlade prema Glavnom gradu maćehinski

U prethodne tri godine, Glavni grad je jedina svijetla tačka u ekonomskom, političkom, socijalnom i svakom drugom sivilu. Vlada ima maćehinski odnos prema Glavnom gradu, ali lokalna samouprava uspijeva da napravi mehanizme da sama realizuje ono što su prioriteti, naglašava Anđušić

Aktuelna Vlada ima maćehinski odnos prema Glavnom gradu, ocijenio je šef Kluba odbornika Demokratske partije socijalista Mihailo Anđušić u emisiji “Znam da znaš” Gradske radio televizije. Tvrdi da intenzitet i tempo rada gradske uprave Vlada ne želi da isprati.

Anđušić je, na pitanje da li se Vlada prema građanima Podgorice ponaša “podgorički ili politički”, odgovorio da je taj odnos politički i da Vlada treba da podrži Glavni grad.

“U prethodne tri godine, Glavni grad je jedina svijetla tačka u ekonomskom, političkom, socijalnom i svakom drugom sivilu. Vlada ima maćehinski odnos prema Glavnom gradu, ali lokalna samouprava uspijeva da napravi mehanizme da sama realizuje ono što su prioriteti”, naglašava Anđušić.

“Razvoj Glavnog grada najintenzivniji u njegovoj istoriji”

Komentarišući realizaciju planiranih projekata za tri godine mandata gradonačelnika Ivana Vukovića, kaže da u prethodne tri godine svjedočimo najintenzivnijem razvoju Podgorice u njenoj istoriji.

“Nakon tri godine ne možemo reći da je bilo koji segment rada izostao. Naprotiv, rezultati govore sami za sebe”, rekao je Anđušić.

Ukazuje da je modernizacija Podgorice u prethodne tri godine upečatljiva kroz nekoliko segmenata, među kojima su oblasti sporta, kao i razvoj zelenih površina.

“Mnogo je bitnije da to što je realizovano nije bilo samo forme radi. Napokon smo krenuli u aktivnu realizaciju sistema za prečišćavanje otpadnih voda, pješačkog mosta, saobraćajne i komunalne infrastrukture. Gradska uprava se ne zaustavlja na tome, mnogo toga se mora realizovati”, poručio je Anđušić.
Kaže da je ipak, u svakom od prigradskih naselja u prethodnom periodu urađeno mnogo, ali da i u dijelu saobraćajne i komunalne infrastrukture treba uraditi još više.

Govoreći o funkcionisanju na nivou lokalnog parlamenta i komunikaciji sa odbornicima, navodi da je usvojeno nekoliko značajnih dokumenata kao preduslov za uspješnu komunikaciju.

“To su novi statut, novi poslovnik rada skupštine po uzoru na poslovnik državnog parlamenta, uveli smo institut odborničkih pitanja. Prije osnivanja Gradske televizije uveli smo mogućnost live prenosa sjednica skupštine. Komunikacija je ipak puno korektnija nego što je to bilo u prethodnim mandatima”, kazao je Anđušić dodajući da je kabinet gradonačelnika uvijek otvoren za predstavnike svih partija.

Komentarišući često isticanje problema netransparentnosti gradske uprave i loše komunikacije sa gradonačelnikom od strane opozicije, kaže da je politički legitimno da opozicija traži alternativne načine da naruši takvu atmosferu.

“Gotovo da nema sjednice na koju gradonačelnik ne pozove predstavnike političkih klubova na bilo koju vrstu komunikacije”, ukazao je Anđušić.

“Kasni realizacija investicija u saradnji sa Vladom”

Glavni grad je, navodi, realizovao brojne investicije u prethodne tri godine.

“Ali kasne upravo investicije u saradnji sa Vladom, dobijanje saglasnosti od strane vladinih organa. Tu je veliki problem prilikom izgradnje Bulevara Veljka Vlahovića na Starom aerodromu, vrtića u bloku VI, Jusovače, kao i sa javnim pozivima sistema za prečišćavanje otpadnih voda, gdje postoji neka vrtsa opstrukcije od strane Vlade”, naveo je Anđušić.

Kaže da je i na lične inicijative Vukovića za susret sa premijerom Zdravkom Krivokapićem Vlada ostala nijema.

“Ne vidim veću korist ni od realizovanih sastanaka. Imamo sporadične i redovne sastanke sa predstavnicima Ministarstva finansija, ali to nikako nije dovoljno da se ubrza razvoj kapitalnih investicija. Intenzitet i tempo rada gradske uprave ne mogu biti ispraćeni kroz kapacitete aktuelne vlade”, kategoričan je Anđušić.

“Epidemiološka situacija da bude prioritet”

Ocjenjujući turističku sezonu, navodi da je svakako bila bolja u odnosu na prethodnu godinu.

“Sa druge strane, smatram da u bilo kojoj konstelaciji snaga, epidemiološka situacija u ovom trenutku treba da bude prioritet u odnosu na bilo kakvu prihodnu stranu”, kazao je Anđušić.

Podsjeća da su se sve intenzivne aktivnosti gradske uprave dešavale u vremenu najveće ekonomske krize.

“Glavni grad je u mnogim situacijama uspijevao da realizuje ono što se nije moglo sa državnog nivoa. Osnovana je Kuća zdravlja, a sprovedene su i na desetine aktivnosti finansijske podrške privrednicima, ugostitejima, poljoprivrednicima”, naveo je Anđušić.

Komentarišući rast cijena namirnica i goriva, kao i ekonomsko stanje u državi, kaže da se Crna Gora nalazi u vrlo delikatnom socio-ekonomskom stanju.

“Država se na početku rada ove Vlade značajno zadužila. Nijesam siguran koliko će takva ekonomska politika na dugi rok dati dobre rezultate. Ukoliko u narednoj godini ne budemo imali zaokret u ekonomskoj politici vlade, možemo doći u jako delikatnu sitauciju i Crna Gora će se suočavati sa još težom socio-ekonomskom situacijom”, zaključio je Anđušić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
borko
16.09.2021-12:25 12:25

Očekuje se da će oni nesvršeni student iz URAe kaštig učinjeti kad sazna da vlada Crne Gore bojkotuje napore opštine Podgorica, pošto je on velji borac za dobro Podgorice…