Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Anđušić: Krapovićeve izjave jednostrane i nesmotrene, korak unazad kad su u pitanju dobrosusjedski odnosi i EU integracije

Ono što ističe da je primijetio u posljednjem periodu jeste jedan izostanak diplomatskih manira na koji način treba razgovarati o ovim temama.

Situacija za pitanje školskog broda “Jadran” je poznata od ranije i negdje je u međunarodnim i diplomatskim odnosima, prije svega u tim bilateralnim odnosima sa Republikom Hrvatskom, definisana je kao jedno otvoreno pitanje. Mi smo država u regionu koja gotovo da nema otvorenih pitanja i negdje kroz kvalitetne dobrosusjedske odnose koje smo u prethodnom periodu sa Hrvatskom gradili, to i nije bilo uzdignuto na jedan takav nivo. Vrijeme je htjelo pokazati na koji način bi se postigao dogovor po tom pitanju. Ja mislim da se to postiže uz tako kvalitetne odnose koji se grade vremenom i kroz neku vrstu konsensuza kako bi obje države najmanju štetu u svemu tome imale, kazao je danas Mihailo Anđušić, poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore.

Ono što ističe da je primijetio u posljednjem periodu jeste jedan izostanak diplomatskih manira na koji način treba razgovarati o ovim temama.

“To primjećujem na svim nivoima u Vladi, to primjećujem kod nove parlamentarne većine, dakle jedna potreba za zaoštravanjem retorike u tom diplomatskom diskursu. I to nas je negdje dovelo da imamo nesmotrene izjave koje mogu da u ozbiljnoj mjeri naruše ove odnose. Mislim da ovako neoprezne izjave su u dobroj mjeri sad već zaoštrile tu situaciju i mislim da od toga prije svega možemo imati štetu i u diplomatskom smislu ali i u smislu onoga što je budućnost evropskih integracija Crne Gore, jer između ostalog od Republike Hrvatske i formalno zavisi, kao punopravne članice EU, podrška našem evropskom putu”, ukazao je Anđušić.

Kazao je da ono što je stav DPS-a po pitanju školskog broda, koji se trenutno nalazi na teriotoriji naše države jeste da “Jadran” vidi kao svoje vlasništvo, ali i napominje da nikad do kraja nije ostavljeno da se bude jednostrano u izjavama na koji način treba regulisati to pitanje.

“Sve ovo iziskuje intenzivne diplomatske razgovore, da se kroz konsenzus dođe do dogovora na koji način tu i svaku drugu imovinu koja je predmet nekog problema po pitanju podjele treba rješavati. Mislim da nam treba mnogo više senzibiliteta, opreznosti i iskustva kada su u pitanuju ovakve teme pogotovo kada to dolazi od strane zvaničnih predstavnika vlasti, kao što su ministar odbrane ili ministar vanjskih poslova”, zaključio je Anđušić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve