Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

AMERIČKA DIPLOMATIJA UPRSKALA: Kristofer Hil glavni krivac ako sukobi na Kosovu eskaliraju

Pitanje koje se sada postavlja je - da li je uopšte više i bitno ako se Hil naprasno ogradi od svog srpskog intimusa koji je Srbiju pretvorio u privatnu hegemonisitičku kompaniju za širenje regionalne nestabilnosti. Jer Vučić je došao do tačke bez povratka, pa će, voljno ili nevoljno, poguran od strane putinističkog obavještjnog podzemlja, morati da igra igru eskalacije hegemonističkih i ratnohuškačkih napora na kojima radi godinama, a otvoreno ih priziva posljednjih mjeseci

Piše: Balša Knežević

Ubistvo kosovskog policajca u nedjelju rano ujutro u pucnjavi u selu Banjska na sjeveru Kosova, očekivan je epilog kampanje dizanja tenzija kojoj se autokratsko-kriminalni režim u Beogradu potpuno posvetio posljednjih nekoliko mjeseci.

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednica te države Vjosa Osmani, odmah nakon što je pripadnik kosovske policije ubijen, uperili su prst u zvanični Beograd, ističući da iza ovog najnovijeg incidenta i eskalacije nasilja ”stoji organizovani kriminal sa političkom, finansijskom i logističkom podrškom zvaničnog Beograda”.

Jučerašnje nemile scene koje neodoljivo podsjećaju na devedesete, nažalost, predstavljaju samo potvrdu pisanja Portala Aktuelno da srpski, psihotični autokrata, koji je utonuo u političko beznađe, Aleksandar Vučić, nema više što da izgubi i da neće prezati ni od izazivanja otvorenih sukoba u Regionu.

Sva kuknjava i upiranje prstom na kosovsku stranu koje je sinoć ispoljio u još jednom psihotičnom javnom nastupu, ne mogu ga oprati od činjenice da su on i njegov režim najzaslužniji što se u Regionu odvija uvertira za reprizu devedesetih.

Aljbin Kurti i Vljosa Osmani odmah uperili prst u Beograd

Jasno je da što se tiče pozicije Rusije, sukobi u Regionu su ostvarenje njihove dugogodišnje strategije na ovim prostorima, koja će im omogućiti da centar geopolitičkih dešavanja makar malo skrenu sa rata u Ukrajini koji prijeti da se otegne do unedogled.

Da kriminalni režim u Beogradu na čelu sa Vučićem koji se već duže vremena nalazi u bezizlaznom položaju, pokušava da izazove sukobe i na sjeveru Kosova, postalo je jasno još krajem maja kada je više od 90 pripadnika Misije NATO-a na Kosovu (KFOR) povrijeđeno u neredima na protestima lokalnog srpskog stanovništva protiv ulaska albanskih gradonačelnika u opštinske zgrade.

Matrica je i tada, kao i juče, bila ista – Beograd, odnosno njihove kriminalne ispostave na Kosovu, inspiratori su incidenata, sve u cilju skretanja pažnje sa Vučićevih iznevjerenih obaveza prema Zapadu i što je mnogo važnije, njegovom nalogodavcu iz Kremlja.

Iako je jasno da režimu Vladimira Putina i njegovom satelitu Aleksandru Vučiću, odgovara dizanje tenzija i izazivanje sukoba, najveću krivicu ako ubuduće dođe do eksalacije sukoba neće snositi ni Beograd ni Moskva, već Vašington, odnosno njihova diplomatska mreža na Balkanu predvođena američkim ambasadorom u Beogradu, Kristoferom Hilom.

Kristofer Hil i Aleksandar Vučić: Ambasada SAD podražva svaki destruktivni potez srpskog autokrate koji makar i vojno želi da zadrži dio Kosova koje je odavno izgubljeno

Portal Aktuelno prije nedelju dana postavio je, sada se čini proročko pitanje – da li će zapadna, prije svega američka diplomatija predvođena Kristoferom Hilom biti spremna da ode toliko dalako i bude odgovorna za ponavljanje scenarija iz 90-ih u Regionu?

Juče smo čini se dobili odgovor – koketiranje američke diplomatije predvođene Hilom i povlađivanje autokratskom režimu Aleksandra Vučića, i pored eksplicitnih upozorenja koje su dolazile direktno iz Vašingtona i Brisela, može skupo da košta Region.

Nedavno pismo koje je potpisalo čak 54 evropskih i američkih poslanika u kojem se kritikuje blagi pristup Zapada prema Beogradu, ”ribanje” na sjednici Senatskog odbora, pisanje eminentnih američkih i britanskih medija, upozorenja istaknutih profesora, samo su neki od javnih indikatora da je diplomatska mreža SAD u regionu trebala da zauzme daleko čvršću politiku prema Vučiću.

Ali umjesto jasnih poruka srpskom autokrati da je njegova ratnohuškačka, hegemonistička politika prema susjedima neprihvatljiva jer može da odvede samo u konflikt i sukobe, od američke diplomatije predvođene Kristoferom Hilom, Vučić je dobio punu podršku za svoje destabilizatorske projekte.

Koliko je Hil povlađivao srpskom autokrati pisali smo nebrojeno puta, a o tome možete čitati na OVOM LINKU.

Jedan od eminentnih stručnjaka i odličnih poznavalaca prilika u regionu koji je primijetio indolentnost ambasade SAD u Beogradu je i Edvard Džozef, predavač na Univerzitetu Džons Hopkins u Vašingtonu, koji je juče bukvalno držao bukvicu ambasadoru Hilu.

Džozef je napisao da je u pitanju izuzetno ozbiljan razvoj događaja na Kosovu – i test posvećenosti SAD na Balkanu, ističući da je ohrabren brzim odgovorom ambasadora SAD na Kosovu Džefrija Hovenijera zasnovanom na činjenicama nakon ubistva kosovskog policajca.

”Moje pitanje: kakav će biti stav Ambasade SAD u Beogradu”, otvoreno je prozvao Džozef ambasadora Hila na mreži X, bivšem Tviteru.

On je dao i preporuke kako reagovati:

”Kontekst: američki zvaničnici su više puta kritikovali Kurtija zbog provokativnih akcija na sjeveru; SAD/EU uvele su kaznene „mjere“ Kosovu. Poenta: Znamo da će Priština odgovarati. Šta je sa Beogradom?  Vučić je dobio pohvale SAD čak i nakon brutalnih, smišljenih napada na KFOR 29. maja. Pa zašto srpska policija ne bi 14. juna uhapsila tri kosovska policajca, privela ih „na osnovu lažnih optužbi“. Hil je pohvalio stav Srbije u nedavnim razgovorima iz Briselskog dijaloga, iako Beograd nastavlja – uključujući i Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija – da se odriče svojih obaveza prema sporazumu između Brisela i Ohrida. Ministar Dačić održao je i sastanak visokog profila sa ruskim šefom diplomatije Lavrovom, pod sankcijama SAD”, naveo je Džozef niz primjera o povlađivanju režimu u Beogradu od strane američke diplomatije predvođene Hilom.

Između ostalog, poručio je da državni sekretar Entoni Blinken ”mora da insistira na jednoobraznom, principijelnom, javnom stavu SAD u Beogradu i Prištini. Sada i ubuduće”.

”Zaustavljanje ove krize – i stabilizacija Balkana – to zahtjeva”, poručio je Džozef.

Pitanje koje se sada postavlja je – da li je uopšte više i bitno ako Hil posluša savjete profesora Džozefa i naprasno ogradi od svog srpskog intimusa koji je Srbiju pretvorio u privatnu hegemonisitičku kompaniju za širenje regionalne nestabilnosti. Jer Vučić je došao do tačke bez povratka, pa će, voljno ili nevoljno, poguran od strane putinističkog obavještajnog podzemlja, morati da igra igru eskalacije hegemonističkih i ratnohuškačkih napora na kojima radi godinama, a otvoreno ih priziva posljednjih mjeseci.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
SuperHik
25.09.2023-08:15 08:15

Kosovo je privremeno okupirana teritorija države Srbije.
“Kriminalni režim u Beogradu” — Kriminalni, švercerski, mafijaški i diktatorski režim je smenjen u Crnoj Gori.

Eko
25.09.2023-14:58 14:58
Reply to  SuperHik

Pozdrav Crnoj Gori ,vidi ti tvoji istomisljenici dodjite da ga oslobodite …mi cekamo spremni …..bolje vam je da smirite ….zapanti da Albancima je osveta u genima.Zivela Kosovo Republik ….zivece vecnoooo….

dragan
25.09.2023-08:23 08:23

Svaka cast Gospodine! Respekt!

Paolo
25.09.2023-08:34 08:34

MARIN LE PEN PRETI 10 GODINA ROBIJE: Šefica Nacionalnog Evropskog parlamenta primila mito i proneverila 6,8 miliona evra -Ko zna sta je Vucko sa ovim uradijo —VOLE PARE DRZAVNE  OBOJICA –

Che
25.09.2023-10:32 10:32

Koliko naoružanja, municije, bombi, i dr vojne opreme je u manastirima po Crnoj Gori koje je ušlo na razne načine i raznim putevima, od litija do danas i zašto manastiri i crkve imaju eksteritorijalni status dritanovim temeljnim ugovorom ? Zašto Džomić kaže da ih ovde ima više od Vojske Crne Gore ?

REKOS
25.09.2023-15:19 15:19

Mogu reci slobodno da sve Crkve Terroristicke srbijanske crkve su i Vojni RR Magazine gde moze da se Nadze Oruzije razi Kalibra.

Hil se promovisao u potrčka kriminalno-autokratskog Vučićevog režima! - Voice of Montenegro
27.09.2023-08:09 08:09

[…] Kako smo pisali, koketiranje američke diplomatije predvođene Hilom i povlađivanje autokratskom režimu Aleksandra Vučića, i pored eksplicitnih upozorenja koje su dolazile direktno iz Vašingtona i Brisela, može skupo da košta Region. […]