Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Ambasador Španije: Crna Gora da iskoristi priliku i nastavi putem ka EU

Ocijenio je i da su bilateralni odnosi Crne Gore i Španije bolji nego ikada.

Ohrabrujemo Crnu Gori da, kao kandidat koji je najviše odmakao u procesu, iskoristi priliku i nastavi putem reformi koje će joj omogućiti da postane dio EU, poručio je ambasador Španije Raul Bartolome Molina. On je, u intervjuu za Portal RTCG, pohvalio napore Crne Gore u oblasti pravosuđa, vladavine prava i jačanju pravosudnog sistema.

Ocijenio je i da su bilateralni odnosi Crne Gore i Španije bolji nego ikada.

Proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana vjerovatno će biti visoko na agendi predsjedavanja Vaše zemlje Uniji. U tom kontekstu, kako vidite poziciju Crne Gore?

Molina: Špansko predsjedavanje biće fokusirano na četiri ose, kako je i premijer Pedro Sančes saopštio u javnoj prezentaciji prioriteta 15. juna: reindustrijalizacija EU i obezbjeđivanje njene otvorene strateške autonomije, napredak u ekološkoj tranziciji i prilagođavanju životne sredine, zalaganje za veću socijalnu i ekonomsku pravdu i jačanje evropskog jedinstva.

Upravo ovaj posljednji navedeni prioritet odnosio bi se i na politiku proširenja: potrebna nam je jaka i ujedinjena Evropa, sposobna da se suoči sa velikim izazovima koji su pred nama. I to je zadatak koji moramo da ispunimo svi zajedno, uključujući i naše najbliže saveznike: buduće članice Unije. Ohrabrujemo Crnu Goru, kao kandidata koji je najviše odmakao u procesu, da iskoristi ovu priliku i nastavi putem reformi koje će joj omogućiti da postane dio EU.

Kako ocjenjujete napredak Crne Gore na njenom evropskom putu i na što se moramo usredsrediti tokom španskog predsjedavanja?

Molina: Crna Gora je napredovala veoma brzo i pozicionirala se kao najnapredniji kandidat u pregovorima. Njeni napori u oblasti pravosuđa, vladavine prava i jačanju pravosudnog sistema su pohvalni. Nailazimo, međutim, na nekoliko godina svojevrsne institucionalne paralize, koja je neminovno uticala na ritam kojim se sprovode reforme na čekanju. Sada kada su održani novi predsjednički i parlamentarni izbori, važno je se formira stabilna Vlada, koja će imati kapacitet da nastavi reformski ritam i fokusira se na put ka pridruživanju EU.

Iz Vaše perspektive, kakav će biti dalji evropski put regiona, posebno Crne Gore, u svjetlu svih trenutnih kretanja u EU i očekivanja koje EU ima od zemalja regiona?

Molina: Jasno je da Evropa prolazi kroz posebno teška vremena, što je posledica prvenstveno neopravdive ruske agresije na Ukrajinu, koja je na našem kontinentu dovela do najozbiljnijeg ratnog sukoba od Drugog svjetskog rata i stvorila brojne ekonomske probleme, ne samo na evropskom, već i na globalnom nivou. Dati kontekst pokazao je koliko je važna jaka i ujedinjena EU i dao je značajan impuls politici proširenja. Zapadni Balkan treba da bude svjestan prilike koja se pruža i da naporno radi na sprovođenju neophodnih reformi za zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

Očekujete li da će EU nastaviti da snažno podržava reforme u oblasti vladavine prava u Crnoj Gori?

Molina: Naravno: poglavlja koja se odnose na vladavinu prava su ključna u procesu pristupanja. EU i njene članice nastaviće da podržavaju Crnu Goru u sprovođenju neophodnih reformi.

Vaša ocjena bilateralnih odnosa Španije i Crne Gore?

Molina: Odnosi naše dvije zemlje su najbolji u istoriji. Prije godinu dana, prošlog jula, prvi put je jedan španski premijer zvanično posjetio Crnu Goru. U tom smislu posjeta Pedra Sanćesa može se smatrati istorijskom. Osim toga, tada se u Crnoj Gori otvorila i kancelarija Ambasade Španije u Beogradu, što omogućava jačanje odnosa i kontakt iz prve ruke. Nadamo se da će, kada se završe aktuelni izborni ciklusi, kako u Španiji, tako i u Crnoj Gori, doći do posjete nekog visokog crnogorskog zvaničnika Madridu.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve