Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Ambasade Kvinte i dalje traže evroatlansku Vladu, razumiju zabrinutost oko popisa

Tokom razgovora, kako je saopšteno iz DPS-a, predstavnici međunarodne zajednice upoznati su sa stavovima opozicije povodom popisa, ali i najnovijih navoda o formiranju nove Vlade

Lideri opozicionih partija juče su se sastali sa ambasadorima zemalja Kvinte i delegacijom EU u Crnoj Gori, saopštila je danas Demokratska partija socijalista (DPS).

Ispred građanske opozicije, sastanku su prisustvovali v.d. predsjednika DPS-a Danijel Živković, predsjednik SD Damir Šehović, predsjednik Liberalne partije Vatroslav Belan i generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović.

Ispred zemalja Kvinte, sagovornici su bili ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke, ambasador Njemačke Peter Felten, britanska ambasadorka Don Meken, ambasadrka Italije Andreina Marsella, dok je iz Delegacije EU u Crnoj Gori sastanku prisustvovao zamjenik ambasadorke EU Rikardo Siri, a iz ambasade Francuske otpravnik poslova Johann Uhres.

Tokom razgovora, kako je saopšteno iz DPS-a, predstavnici međunarodne zajednice upoznati su sa stavovima opozicije povodom popisa, ali i najnovijih navoda o formiranju nove Vlade.

“Kada je u pitanju popis, predstavnici opozicije informisali su sagovornike iz diplomatskog kora sa zaključcima relevantnih društveno-političkih aktera, koji navode na sumnju u zakonitost cjelokupnog procesa. Tim povodom, naglašeno je da postoje brojni logističko-organizacioni propusti nadležnih organa u pripremi procesa, kao i da, u kontekstu nefunkcionalnosti institucija i polarizacije društva koja se produbila u posljednje tri godine – ne postoji ni stabilan društveno-politički ambijent”, navodi se u saopštenju.

Sve to, kako su istakli lideri opozicije, zajedno govori da pored formalno pravnih, ne postoje ni tehnički uslovi koji bi omogućili da popis bude sproveden na otvoren, kvalitetan i vjerodostojan način.

U tom pravcu, Živković je ponovio stav Demokratske partije socijalista da je popis neophodno odložiti kako bi se obezbijedio širi politički dijalog i pripremili svi potrebni uslovi za njegovo održavanja, uz obavezan unutrašnji politički i međunarodni ekspertski monitoring, kako je to rađeno i na prethodnim popisima 2003. i 2011. godine. Živković je dodao da – ukoliko ipak ne dođe do odlaganja popisa – krajnja varijanta može biti bojkot, čime konačni podaci ne bi bili relevantni.

Šehović je ukazao na politički aspekt popisa, ističući da je namjera određenih struktura, koje su u prilici da upravljaju procesom, mijenjanje građanskog karaktera Crne Gore. Dodao je da ta opasnost prijeti Crnoj Gori ukoliko ti politički subjekti budu u prilici i da se nađu u budućoj vlasti.

U pogledu tehničkih aspekata popisa, Šehović je takođe izrazio sumnju da postoji prostor za zloupotrebu dobijenih podataka, posebno na lokalnom nivou, gdje su predsjednici opština ujedno i predsjednici popisnih komisija.

Belan je ukazao na opasnosti upliva državne politike Srbije i zaključio da se Crna Gora ne smije povući pred idejama velikosrpskog nacionalizma, koje u popisu stanovništva u Crnoj Gori vide pogodno tle za ispunjavanje svojih interesa.

Bogdanović je informisao sagovornike sa elementima koji treba u tehničkom dijelu da omoguće kvalitetno sprovođenje Zakona o popisu stanovništva i ispunjavanje međunarodnih preporuka, a prije svega na činjenicu da pravilnici i metodologija još uvijek nijesu poznati, iako i Zakon i međunarodne preporuke Ekonomske komisije UN-a za Evropu, propisuju da je te elemente obavezno obezbijediti u ranoj fazi procesa, odnosno da je shodno Zakonu te elemente neophodno bilo donijeti do kraja maja o.g., tačnije najkasnije u roku od šest mjeseci nakon stupanja na snagu Zakona o popisu stanovništva.

Ambasadori su izrazili interesovanje za pojedine tehničke aspekte procesa, a posebno za impementaciju aktuelnog Zakona o popisu stanovništva. Ukazali su na važnost poštovanja svih zakonskih odredbi u svim društvenim procesima, pa i kada je u pitanju popis stanovništva.

“Takođe, ambasadori su zahvalili na detaljno predočenim stavovima opozicionih lidera i u tom pravcu notirali zabrinutosti lidera opozicije da tehnički nedostaci, ali i izostanak monitoringa, odnosno uključenosti svih zainteresovanih strana u proces popisa mogu uticati na transparentnost i kredibilitet samog procesa”, dodaje se u saopštenju.

Predstavnici diplomatskog kora su takođe ponovili nepromijenjen stav da očekuju formiranje Vlade koja je na liniji evropskih i evroatlantskih vrijednosti, i koja može predstavljati pouzdanog partnera zemaljama Kvinte i Evropske unije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
12.10.2023-19:37 19:37

Ova antidrzavna politicka organizacija koju finansira Vucko..i nasa drzavna kasa..priprema isto..kao sto se desilo prije 100godina…

Kresoja Bill
12.10.2023-23:09 23:09

E jado, nije vas Vučko pobjedio na izborima no narod. Dosadilo ljudima vaš lopovluk, mafijalizam i nevidjena drskost i bahatost. I napišite, nemojte tajiti, ambassdori u koje se kunete i kojima služite su vam opalili vruć šamar. Popis se mora održati. Dosadila kradja i njima. Eh, da obraza imate pa da pocrveni, ovako djon.