Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Albanski forum prihvatio učešće u novoj vladi

''Kao najveći politički subjekat Albanaca u Crnoj Gori, Albanski Forum na ovaj način želi da potvrdi programska opredjeljenja svih subjekata koji ga čine, da Albanci u Crnoj Gori budu istinski partner svim demokratskim, prozapadnim snagama u Crnoj Gori, na njenom evropskom i evroatlanskom putu''

Albanski Forum je, na večerašnjoj sjednici, odlučio da podrži programska načela mandatara Milojka Spajića, za formiranje 44. Vlade Crne Gore, čime je i prihvatio učešće u njoj, saopšteno je večeras iz te partije.

”Kao najveći politički subjekat Albanaca u Crnoj Gori, Albanski Forum na ovaj način želi da potvrdi programska opredjeljenja svih subjekata koji ga čine, da Albanci u Crnoj Gori budu istinski partner svim demokratskim, prozapadnim snagama u Crnoj Gori, na njenom evropskom i evroatlanskom putu. Donošenje ovakve odluke bilo je olakšano demokratskim, prozapadnim duhom samih programskih načela mandatara Spajića, posebno onih koja govore o odlučnosti da se istraje na putu za ulazak u EU, uz spremnost na potpuno usklađivanje vanjske politike Crne Gore sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući i sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, kao i da Crna Gora bude kredibilni član NATO saveza i da nastavi prijateljsku saradnju sa svim susjednim državama, uključujući i Republiku Kosovo”, istakli su u saopštenju.

Kako navode, ovo čine i zbog namjere da učešćem u Vladi doprinose unapređivanju statusa i položaja Albanaca u Crnoj Gori, na osnovama demokratskih standarda EU po pitanju prava nacionalnih manjina

”U tom pravcu, AF će ponuditi konkretan dokument, koji će na principima afirmativne akcije omogućiti ravnopravno učešće Albanaca u društvenim kretanjima, s posebnim akcentom na njihovu proporcionalnu zastupljenost u državnim institucijama i javnim službama Crne Gore, kao i na decentralizaciji vlasti, što podrazumijeva više autonomije lokalnim samoupravama”, dodali su.

Radi postizanja navedenog, kako dodaju, Albanski Forum je spreman na saradnju i sa subjektima sa kojima je u dosadašnjim demokratskim procesima bilo razlika.

”Ali ih je vrijeme ublažilo i učinilo da se shvati neophodnost zajdničkog djelovanja na učvršćivanju i daljem njegovanju suživota u demokratskoj, nezavisnoj i suverenoj Crnoj Gori. To potvrđuje i potpis svih subjekata koji daju podršku budućoj Vladi, na ponuđenom Sporazumu čija su programska opredjeljenja kompatibilna i sa programskim ciljevima Albanskog Foruma”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Natasa
18.10.2023-23:06 23:06

Djeljosaj i Genci odavno saradjuju sa cetnicima i izdajnicima! Pisite gdje je Genci zaposlio suprugu od 2020?! Obojica sanjaju veliku…albaniju i konacno su i njihove maske pale i ako mi poneki smo to znali i prije!

Backovic E.
18.10.2023-23:45 23:45

Gospodine Djeljosaj za ime Boga o cemu Vi govorite?! Pa vas “sef” na poziciji predsjednik parlamanta bit ce cetnicki vojvoda, otvoreno proruski i srpski covjek, anti crnogorski nastrojen covjek. Koji niti priznaje CG niti njenu evropsku perspektivu. Da li Vi zaista mislite da ce taj sigurni albanomrzitej, koji vas otvoreno naziva šiptarima, dovesti Albance ili Bosnjake u povoljnu ili povoljniju poziciju. Vi ili imate sirom zatvorene oci ili je Vasa agenda nesto drugo isto tako opskurno po CG. To sto vam nude su Danajski darovi (timeo Danaos et dona ferentes, stara je mudrost) Da bi se bolje razumjeli: Mua më… Pročitaj više »

BMX
19.10.2023-09:37 09:37

Možda su vam obećali SAO – Tuzi, Ulcinj, Plav i Gusinje kad promjene Ustav i izvrše etnofederalizaciju zemlje na srpski i albanski dio bez bilo čega crnogorskog, podrazumeva se… pa neće to baš tako ići kako ste se dogovorili

Piki
19.10.2023-11:36 11:36
Reply to  BMX

jel tebi dobro? Da zovemo veterinara?

Piki
19.10.2023-11:35 11:35

Naljutice se Milo, hahaha

Tara
19.10.2023-19:03 19:03

Izdajico..sramte bilo!