Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Akademik DANU podnio krivičnu prijavu zbog falsifikovanja potpisa podrške Daniloviću

U prijavi koju je podnio 13. marta, a u koju je Pobjeda imala uvid, Bulić navodi da je do saznanja da su njegovi podaci zloupotrijebljeni došao korišćenjem aplikacije Državne izborne komisije za provjeru potpisa.

Akademik Dukljanske akademije nauka i umjetnosti Zlatko Bulić podnio je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici prijavu protiv NN osobe koja je neovlašćeno iskoristila njegove lične podatke (matični broj, broj lične karte i potpis) za podršku kandidatu za predsjednika Crne Gore, lideru Ujedinjene Crne Gore Goranu Daniloviću.

U prijavi koju je podnio 13. marta, a u koju je Pobjeda imala uvid, Bulić navodi da je do saznanja da su njegovi podaci zloupotrijebljeni došao korišćenjem aplikacije Državne izborne komisije za provjeru potpisa.

– Nikada ni u kom svojstvu nijesam nikome dao ove podatke za podršku bilo kojem kandidatu, a najmanje Goranu Daniloviću – istakao je Bulić u prijavi.

Zamolio je da se prema licima i stranci koja je neovlašćeno zloupotrijebila njegove lične podatke preduzmu sve zakonom raspoložive mjere.

– Sa ciljem zaštite mojeg imena i prezimena, titula koje imam i porodice koja je životom, radom i djelom vezana isključivo za Crnu Goru, a ne za njene neprijatelje – naglasio je Bulić.

Dan nakon što je Državna izborna komisija omogućila biračima da putem aplikacije provjere da li su njihovi podaci iskorišćeni da davanje podrške nekom od predsjedničkih kandidata, desetine građana se javilo DIK-u i NVO organizacijama tvrdeći da su njihovi podaci zloupotrijebljeni, a potpisi falsifikovani.

Predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša kazao je tada Pobjedi da su prilikom provjere potpisa cijenili da se na obrascima nalaze svi propisani elementi, a da DIK nije mogao utvrditi da li su potpisi falsifikovani.

Pobjeda se obratila tada i Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici i oni su nam saopštili da će po hitnom postupku postupati po krivičnim prijavama građana.

Nijesu nam, pak, odgovorili na pitanje što se dogodilo sa prijavama od 2018. godine kada je više građana podnijelo prijavu zbog falsifikovanja potpisa podrške predsjedničkim kandidatima.

Centar za demokratsku tranziciju objavio je potom da ih su ih iz Osnovnog državnog tužilaštva obavijestili da je odbačena krivična prijava koju su oni zbog zloupotrebe potpisa podnijeli u ime grupe građana.

Zbog postupanja ODT-a oni su juče podnijeli Višem državnom tužilaštvu pritužbu kojom zahtijevaju preispitivanje rješenja o odbacivanju krivične prijave iz 2018. godine.

Zamjenica izvršnog direktora CDT-a Biljana Papović istakla je da su se obratili i rukovodiocu Osnovnog državnog tužilaštva Podgorica i Tužilačkom savjetu sa zahtjevom za preispitivanje disciplinske odgovornosti tužioca u ovom predmetu.

– Na Višem tužilaštvu je dodatna odgovornost budući da nam i danas, pet godina nakon ovih događaja, građani prijavljuju iste zloupotrebe. Od ishoda ovog procesa može umnogome zavisiti ponašanje tužilaštva u procesu koje se pokreće za sadašnje zloupotrebe – naglasila je Papović.

Pozvali su ODT i Tužilački savjet da preispitaju odgovornost tužilaca koji su radili u tom predmetu, a osnov za to nalaze, kako je kazala Papović, u formalnoj potvrdi o odbacivanju krivične prijave koju su dobili pet godina otkako je upućena i u kojoj stoji da ODT od juna 2018. godine nije preduzimalo procesne radnje u tom slučaju.

Papović je podsjetila da se u obrazloženju odbacivanja krivične prijave navodi da su grafolozi utvrdili da potpisi građana nijesu autentični, a da je, ipak, krivična prijava odbačena jer je „nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja“.

– Takođe smo tužilaštvu predali prvu prijavu u ime 54 građana/ki čiji su potpisi falsifikovani u ovom izbornom ciklusu – zaključila je Papović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve