Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

FCJK: RTCG pokušava da zloupotrebama poturi spin da je sudbina jednoga fakulteta navodno zapečaćena

Sasvim skladno, nezakonito postavljeni direktor Nacionalnoga javnog emitera promoviše i ugošćava direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja koji se nakon gotovo tri pune godine rukovođenja muči da položi državni ispit (koji je po Zakonu o državnim službenicima i namještenicima bio dužan položiti tokom prve godine).

Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) reagovao je povodom najave emisije Stav na RTCG, u kojoj će se sa direktorom Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja Goranom Danilovićem razgovarati o tome hoće li FCJK dobiti reakreditaciju i nastaviti da radi.

Reagovanje FCJK prenosimo u cjelosti:

Juče je na neprihvatljiv, neprofesionalan i neetički način nacionalni javni emiter najavio svoju emisiju Stav: „Hoće li Fakultet za crnogorski jezik i književnost dobiti reakreditaciju i nastaviti da radi ili ne, tema je o kojoj u emisiji Stav razgovaramo s direktorom Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja Goranom Danilovićem. Srijeda, 21 sat, Prvi program.“

Pitanje kojim se promoviše emisija zasniva se na proizvoljnome stavu, koji ne može dovesti do otkrivanja činjenica, što je u suprotnosti s novinarskom djelatnošću i odlika je propagandnih mašinerija. Radi se zapravo o klasičnom spinu, koji za cilj ima narušavanje ugleda jedne visokoobrazovne institucije i pokušaj revitalizovanja političara kojega je političkim dogovorom zapalo da bude na čelu Agencije za obezbjeđenje i kontrolu kvaliteta visokoga obrazovanja u Crnoj Gori.

Navedena agencija, kao ni njen direktor ne mogu uticati na to hoće li bilo koja visokoobrazovna institucija nastaviti da radi ili ne. U tome leži zla namjera Nacionalnoga javnog emitera, koja se očitava u tome da o sudbini Fakulteta diskutuje osoba koja prema Zakonu o visokom obrazovanju (član 25) nema osnova da se time bavi. Stoga lični stav Gorana Danilovića, bio on direktor AKOKVO ili ne, o statusu i nastavku rada bilo koje visokoškolske ustanove u Crnoj Gori nije od javnoga interesa, a činjenica da se javni servis bavi Fakultetom za crnogorski jezik i književnost bez konsultacija sa samim Fakultetom i Fakultetu nadležnim institucijama (Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija te Vladom Crne Gore) dokaz su neuravnoteženog, nedemokratskoga, pristrasnog i netačnog informisanja, što je suprotno Zakonu o Nacionalnom javnom emiteru RTCG (član 9, stav 2 i stav 3, tačka 8, 9, 12).

Televizija Crne Gore, kao dio Nacionalnog javnog emitera, krši i Kodeks novinara/novinarki Crne Gore.

Ako je novinar/novinarka u službi javnoga interesa, a morao bi biti naročito na Javnome servisu, onda on mora javnost obavijestiti da direktor Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja ne može znati odgovor na pitanje hoće li FCJK dobiti reakreditaciju i nastaviti da radi ili ne.

RTCG je pokazala da nema kredibiliteta, jer najava emisije ne počiva na profesionalnome poštenju, integritetu i znanju.

Ova senzacionalistička najava teži da gledaoce i gledateljke zavara i da direktoru Agencije „dodijeli” ingerencije koje on niti ima niti može imati, ma koliko to trenutni direktor te Agencije želio.

U momentima kad se u Skupštini Crne Gore raspravlja o tome je li Danilović protivzakonito postavljen na mjesto direktora AKOKVO, kad inspekcije provjeravaju zakonitost njegova izbora na tu funkciju i obavljanja funkcije, zakonitost donošenja pravilnika i internih akata, kad Agencija od javnosti ukriva svoje finansijsko poslovanje uz nabusite odgovore da su zapošljeni na bolovanju, kad se postavlja pitanje ugrožava li Danilović kao direktor Agencije funkcionisanje cjelokupnoga visokoobrazovnoga sistema, uredništvo RTCG odlučuje da zloupotrebom javnog nacionalnog medijskog prostora poturi spin da je sudbina jednoga fakulteta navodno zapečaćena, o čemu će nas izvijestiti upravo Danilović.

Sasvim skladno, nezakonito postavljeni direktor Nacionalnoga javnog emitera promoviše i ugošćava direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja koji se nakon gotovo tri pune godine rukovođenja muči da položi državni ispit (koji je po Zakonu o državnim službenicima i namještenicima bio dužan položiti tokom prve godine).

Obaveza je novinara/novinarke da dopuni nepotpunu i ispravi netačnu informaciju; to se posebno odnosi na informaciju koja može nekome naškoditi – jedna je od početnih tačaka crnogorskoga novinarskoga kodeksa. RTCG upravo suprotno, umjesto objektivnoga, nepristrasnoga i čestitoga pristupa, nudi jednostranu presudu (bez sudskoga postupka), giljotinu tipičnu za Bastilju kakva crnogorski javni servis očito jeste.

Činjenica je da će Fakultet za crnogorski jezik i književnost u petak 12. aprila pośetiti Komisija za reakreditaciju, koja bi po pravilima morala biti nezavisna i neutralna i koja u roku od 60 dana nakon pośete instituciji visokoga obrazovanja treba da donese izvještaj na osnovu kojega će se napisati odluka o reakreditaciji Fakulteta, koju će direktor Agencije potpisati.

Tome se suprotstavlja činjenica da će se na RTCG – dva dana prije pośete te komisije! – razgovarati s direktorom Agencije o tome hoće li FCJK dobiti reakreditaciju. Tim se aktom, očito je, prejudicira razrješenje postupka koji je u toku, što je izrazito neetičko ponašanje i od strane RTCG i od strane direktora AKOKVO, o čemu bi se morale očitovati nadležne im institucije.

Novinari/novinarke, kaže Kodeks, ne bi smjeli objavljivati informaciju za koju znaju da je lažna ili zlonamjerna, a ovakva najava, kao što vidimo, jeste lažna – jer direktor Agencije, ako radi prema Zakonu, Statutu i drugim pravilnicima AKOKVO, ne može ni ponuditi odgovor na pitanje hoće li FCJK dobiti reakreditaciju ili ne, a jeste i zlonamjerna – jer RTCG namjerno i proračunato stavlja jednu visokoobrazovnu instituciju – pred upisni rok! – u lažnu poziciju borbe za opstanak.

Ovakvim postupkom Javni servis se u slučaju FCJK ponaša kao pomoćno glasilo In4S-a, čijega su kolumnistu angažovali da široj publici predstavi svoju viziju Crne Gore bez crnogorskoga jezika i bez javne institucije osnovane radi proučavanja toga jezika i promocije montenegristike. I taj je postupak sasvim jasan, naročito ako znamo da je ne tako davno, suprotno Statutu RTCG, Raonić zabranio upotrebu jedne varijante standardnoga crnogorskoga jezika.

Jednostranim izvještavanjem, protivno javnome interesu, RTCG je prekršio sve standarde i etičke normative novinarske profesije, zloupotrebljujući nacionalne frekvencije i novac građana Crne Gore za propagandističke poruke, poluistine upakovane u iskrivljeni kontekst te prenošenje spinova s ciljem narušavanja ugleda jedne visokoškolske institucije.

Upućeno:
Savjetu RTCG
Ombudsmanu RTCG
Agenciji za elektronske medije
Medijskom savjetu za samoregulaciju
Evropskoj komisiji
Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija
Ministarstvu kulture i medija

Borisu Raoniću nije upućeno, jer za razliku od njega poštujemo odluke Suda kojima je nedvosmisleno utvrđeno da je protivzakonito uzurpirao poziciju generalnoga direktora RTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
10.04.2024-09:19 09:19

Svaka cast Gospodo. Respekt.

Nikac
10.04.2024-11:37 11:37

Da ima države i Državnog tužioca tkz
generalnog direktora Raonića i kompletni Savjet koji ga je juče podržao trebalo bi ih smijeniti i uhapsiti!
Jesu li ovo mjerila Državni tužioce koje
navodno ispiručujemo Evropskoj komisiji.
Svakodnevno o ispunjenju mjerila a vi
Državni tužioce okrećete glavu na ove nezakonitosti i anarhiju!
Podnosite ostavku čovječe.

Nikac
10.04.2024-11:37 11:37

Da ima države i Državnog tužioca tkz
generalnog direktora Raonića i kompletni Savjet koji ga je juče podržao trebalo bi ih smijeniti i uhapsiti!
Jesu li ovo mjerila Državni tužioce koje
navodno ispiručujemo Evropskoj komisiji.
Svakodnevno o ispunjenju mjerila a vi
Državni tužioce okrećete glavu na ove nezakonitosti i anarhiju!
Podnosite ostavku čovječe.

Andro
10.04.2024-22:31 22:31

Niko od ovih nije učio crnogorski jezik. Prema tome svi pr.dr.sudije itd .da podnesu ostavke. Žive u C.G.a nijesu učili crnogorsko čirgo jezik. Austrijski govore njemački i jezik im se ne zove austrijski već njemački. I jedan od vlasnika ovog portala bivši radnik kazina hotela Avala. Osoba koja ne zna ni padeze