Četvrtak, 16 Maja, 2024
Rubrika:

Agencija za elektronske medije treba da reaguje na propuste političkih partija

Kako su naveli, zakonita, odlučna i blagovremena reakcija AEM je mogla da unaprijedi izborni ambijent, unaprijedi poštovanje standarda ljudskih prava i olakša trenutno i buduće postupanje nadležnih izbornih komisija, Državne izborne komisije i Ustavnog suda Crne Gore

Građanska inicijativa “21. maj” javno poziva direktora i Savjet Agencije za elektronske medije (AEM) da javnost Crne Gore upoznaju sa svojim aktivnostima povodom političkog oglašavanja tokom kampanje za lokalne izbore.

“Nekoliko učesnika izbora pristupilo je političkom oglašavanju u medijima na koje je AEM trebao da reaguje, čak i kroz zabranu emitovanja određenih predizbornih političkih spotova”, saopšteno je iz GI 21. maj.

Kako su naveli, zakonita, odlučna i blagovremena reakcija AEM je mogla da unaprijedi izborni ambijent, unaprijedi poštovanje standarda ljudskih prava i olakša trenutno i buduće postupanje nadležnih izbornih komisija, Državne izborne komisije i Ustavnog suda Crne Gore.

“Međunarodni standardi su jasni: nije prihvatljivo oduzimanje ili ograničavanje prava glasa ili kandidovanja na osnovu bilo koje vrste invaliditeta uključujući i intelektualne ili psihosocijalne nesposobnosti, nije dozvoljena politička manipulacija i zloupotreba djece, bez obzira na saglasnost roditelja niti je dozvoljeno ismijavanje birača ili zastupanje ideja i stavova kojima se promoviše postojanje građana drugog reda”, dodaju u saopštenju.

Iz GI 21. maj i su kazali sa su Građanski pokret “Ura” i “Demokratski front” slali su političke poruke zasnovane na političkoj zloupotrebi djece, diskriminaciji osoba sa invaliditetom i predstavljanju glasača koji su na kraju podržali Ivana Vukovića na nerazuman i neprihvatljiv način.

“Iz Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore su priznali propust da nijesu kontinuirano pratili sadržaj izborne kampanje ali su pokrenjul,i najmanje dva postupka. Iz AEM se do sada još uvijek nijesu oglasili”, navode u saopštenju.

Iz GI 21. maj zaključuju da ostvarivanje ljudskih prava i osnovnih sloboda ne može da bude podložno proizvoljnom tumačenju i ograničavanju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve