Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Adžić na Konferenciji A5: Priroda bezbjednosnih prijetnji previše izazovna za pojedinačne napore

Današnja konferencija u Budvi posljednji je događaj, koji je organizovan pod okriljem Ministarstva odbrane Crne Gore u okviru ovogodišnjeg predsjedavanja ovom regionalnom inicijativom

„Razvoj događaja u Ukrajini stavio je na probu odlučnost međunarodne zajednice, ali nas nije razjedinio, kao što su se naši protivnici nadali. Saveznici i partneri ostali su ujedinjeni u suočavanju sa prijetnjama na našem Istočnom krilu, obezbjeđujući značajnu vojnu i humanitarnu pomoć kao podršku naporima ukrajinskog naroda da odbrani slobodu i suverenitet“, kazao je rukovodilac radom Ministarstva odbrane, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na Konferenciji Inicijative A5 koja je, u formatu ministara odbrane, održana u Budvi.

On je istakao da se i lično uvjerio u odlučnost političkog i vojnog rukovodstva da povrati teritorijalni integritet i suverenitet tokom svoje nedavne posjete Ukrajini.

„Priroda globalnih bezbjednosnih prijetnji sa kojima se suočavamo previše je izazovna za uspješne pojedinačne napore. Zato je zajedničko suočavanje sa njima ne samo poželjno, već i apsolutno nužno“, rekao je Adžić.

Današnja konferencija u Budvi posljednji je događaj, koji je organizovan pod okriljem Ministarstva odbrane Crne Gore u okviru ovogodišnjeg predsjedavanja ovom regionalnom inicijativom.

Učesnici Konferencije razgovarali su o savremenim sigurnosnim rizicima i izazovima u globalnom okruženju, te o mogućem doprinosu zemalja članica A5 regionalnoj i globalnoj odbrambenoj saradnji u kontekstu rata u Ukrajini.

„Ne smijemo zaboraviti da Američko-jadranska povelja već gotovo 20 godina služi kao primjer dobrih regionalnih odnosa i kao pokretač mira i stabilnosti u regionu i šire – to je misija koju moramo sačuvati i u budućnosti“, kazao je Adžić.

On je dodao da su sigurnosne prijetnje o kojima se teoretisalo u vrijeme nastanka Američko-jadranske povelje, prije 19 godina, ne samo postale dio stvarnosti, već i da su toliko izražene, da možemo biti sigurni da će trajati i u doglednoj budućnosti.

Adžić je zaključio da je bitno podsjetiti koliko je važno ostati posvećen unapređenju regionalne stabilnosti i, u skladu sa tim, evropskim integracijama koje svim državama članicama Inicijative stoje visoko na listi prioriteta.

Učesnici Konferencije potpisali su zajedničku izjavu.

Predstavnici zemalja članica A5, pored ministra Adžića, bili su pomoćnica sekretara za odbranu Sjedinjenih Američkih Država, Selest Volander (Celeste Wallander), ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Sifet Podžić, ministarka odbrane Sjeverne Makedonije, Slavjanka Petrovska, v.d. generalog direktora za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane Albanije, Blerim Čaka, te ravnateljica Uprave za odbrambenu politiku u hrvatskom Ministarstvu odbrane, Dunja Bujan Šujster.

Kao predstavnici zemalja posmatrača, Konferenciji su prisustvovali ministar odbrane Kosova, Armend Mehaj, v.d. pomoćnika ministra odbrane Srbije, Predrag Bandić i zamjenik generalnog direktora za politiku odbrane Ministarstva odbrane Slovenije, Aljoša Selan.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve