Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Adamova Đukanoviću: Crnu Goru želimo uskoro da pozdravimo u zajedničkoj porodici evropskih naroda

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, drugog dana zvanične posjete Češkoj imao susret i sa predsjednikom Senata Milošem Vystrčilom, koji je u njegovu čast priredio radni ručak

Crna Gora je jedna od zemalja koju želimo uskoro da pozdravimo u zajedničkoj porodici evropskih naroda i mi kao zemlja predsjedavajuća Savjetu EU želimo što više da vam pomognemo na tom putu, kazala je predsjednica Poslaničkog doma Parlamenta Češke Marketa Pekarova Adamova u toku susreta sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem.

Đukanović je, kako je saopšeno iz njegovog kabineta, drugog dana zvanične posjete Češkoj imao susret i sa predsjednikom Senata Milošem Vystrčilom, koji je u njegovu čast priredio radni ručak.

Adamova je, kako se navodi, izrazila izuzetno zadovoljstvo prilikom da se tokom zvanične posjete predsjednika Đukanovića, sastane sa njim što će dodatno produbiti dobre odnose dvije zemlje.

“Crna Gora je jedna od zemalja koju želimo uskoro da pozdravimo u zajedničkoj porodici evropskih naroda i mi kao zemlja predsjedavajuća Savjetu EU želimo što više da vam pomognemo na tom putu”, kazala je predsjednica Predstavničkog doma.

Ona je naglasila značaj prijateljstva dvije države kao “jednog od ključnih faktora u prevazilaženju aktuelnih kriza”.

Đukanović zahvalio je za gostoprimstvo i podsjetio na, kako je kazao, “odlične i sadržajne razgovore koje je imao tokom posjete” ističući da je “Češka uzorni model demokratije koji želimo da slijedimo”.

“Ima razloga za obostrano zadovoljstvo ostvarenom saradnjom na temeljima prijateljstva i dubokim istorijskim i kulturološkim vezama”, istakao je Đukanović.

Upoznao je predsjednicu sa jasnom vizijom evropske i evroatlanske budućnosti Crne Gore i naglasio važnost “podrške Evrope i NATO u odnosu na maligne uticaje koji se osjećaju i u Crnoj Gori i u regionu”.

Uz zahvalnost za jasne stavove češkog parlamenta u odnosu na evropsku perspektivu Crne Gore i Zapadnog Balkana ukazao je na važnost svakog glasa onih koji poznaju region jer, kako je kazao, “integracija nije samo interes Zapadnog Balkana već i EU”.

Uz već razvijenu bilateralnu saradnju Đukanović je istakao “važnost nastavka parlamentarne saradnje kroz postojeće grupe prijateljstava u oba zakonadavna doma”.

Adamova saglasila se sa neophodnošću visoke pažnje za region i pozdravila zasluge političkih elita u Crnoj Gori, “posebno Đukanovića u kreiranju velike podrške evropske budućnosti Crne Gore”.

“Češka će i dalje kao lider u prenošenju iskustava pružati punu podršku, ne dozvoljavajući da hibridni uticaji i uplitanja popunjavaju vakum”, kazala je ona.

Uz visoke ocjene za Crnu Goru kao partnera u NATO iskazala je interes za “tješnjom saradnjom kroz twining programe parlamenata, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno”.

Predsjednik Senata Miloš Vystrčil iskazao je zadovoljstvo posjetom Đukanovića visokom parlamentarnom domu i prilikom za razgovore o aktuelnim prilikama u EU u kontekstu rata u Ukrajini i energetske krize.

“On je pozdravio obostranu spremnost za dalje razvijanje bilateralnih odnosa i potvrdio podršku naporima Crne Gore da postane članica EU što će Češka kao predsjedavajuća bezrezervno nastaviti da podržava”, dodaju iz kabineta Predsjednika.

Đukanović je visoko ocijenio gostoprimstvo u Pragu što, kako se navodi, “vidi kao gest prijateljstva prema Crnoj Gori i kroz posvećenost Češke evropskoj perspektivi Crne Gore i Zapadnog Balkana”.

“Sagovornici su detaljno za ručkom razgovarali o geopolitičkim kretanjima uz saglasnost o potrebi jedinstva Evrope i podršci evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana”, zaključuju iz kabineta predsjednika.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve