Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Abazović: U proteklom periodu svjedočili smo rađanju demokratije, napravili smo meteorske korake

Crna Gora je, kako je istakao, prešla jednu stepenicu političke kulture koju ranije nije imala

U tri godine smo napravili iskorake koji su meteorski. Sad je važno da ne pravimo korake unazad. U Crnoj Gori sad živi pregovaranje, svako sa svakim razgovara, nema tenzija, a izborni proces slobodan. Primjećujem da danas tokom sastavljanja nove Vlade nema teških pitanja koja su determinisala izbore kao što su Temeljni ugovor, Srebrenica, mnoge druge stvari, saopštio je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović tokom panela Civilizacija “Jednina – množina – cjelina: Razgovori, dogovori, pregovori i drugi demoni” koji je u Kuslevovoj kući organizovala Grupa građana CIVIS na čelu sa dr Srđom Pavićević.

Crna Gora je, kako je istakao, prešla jednu stepenicu političke kulture koju ranije nije imala.

“To naravno ne umanjuje odgovornost političkih subjekata da i dalje razvijaju političku kulturu, ali to budi nadu da smo mi zaista kao društvo na pravom putu”, naveo je Abazović.

Premijer Crne Gore je istakao da je najvažnije da se procesi dešavaju brzo.

“Veliki sam optimista, sa politikološkog aspekta. Samo je važno da procese ne vratimo unazad. Sve ostalo će se razriješiti. Konačnih rješenja nema u zdravom parlamentarnom životu. Mi smo često žrtvovali demokratiju zarad stabilnosti. U proteklom periodu svjedočili smo rađanju demokratije”, kazao je još Abazović.

Crnoj Gori, ističe on, nedostaje malo da dođe u završnu fazu demokratije.

“Ta faza podrazumijeva da svako odgovara za postignute rezultate dok je bio na vlasti. Još nijesmo na tom nivou, ali u odnosu na, recimo, 2016. godinu – stvari su neuporedivo bolje. Pobjeda evropske agende je ovaj događaj danas, kad ljudi pristojno razgovaraju i dogovaraju se”, zaključio je Abazović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve