Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Abazović optužio Spajića za sumnjivo zaduživanje; Milović: Slijedi interesantan period za Abazovića, biće srećan ako ostane poslanik

Burna polemika tokom rasprave o izboru Vlade

Sjednicu Skupštine Crne Gore na kojoj se raspravlja o izboru nove Vlade u jednom dijelu obilježila je burna rasprava između odlazećeg premijera Dritana Abazovića sa mandatarom Milojkom Spajićem i poslanikom Andrejom Milovićem. Abazović je optužio Spajića za sumnjivu ulogu prilikom zaduživanja od 750 miliona eura. Na te riječi Spajić mu je odgovorioda su građani imali priliku da čuju nastavak putujućeg cirkusa zvanog 43. vlada. Nakon toga je uslijedila burna polemika Abazovića sa Milovićem.

U nastavku hronološki donosimo polemiku Abazovića sa Spajićem i Milovićem:

Abazović: Očekivan Spajićev start, prekršen Ustav

Odlazeći premijer Dritan Abazović kazao je da je danas Lučindan i da je 1905. godine počeo parlamentarni život i poželio uspjeh novoj vlasti u budućoj vladi. Drago mu je, kako je rekao, što je Mandić došao do funkcije predsjednika Skupštine.

– Drago mi je što se prešao put od želje da se zapali državni parlament do toga da se danas predstavlja, čuva na najbolji način – rekao je Abazović.

Abazović je rekao da je start Spajića onakav kakav je očekivao.

– Već ste prekršili Ustav Crne Gore. Ja Vam lično ne zamjeram, dobro je da građani vide na koji način ćete upravljati. Ali ipak treba da pokažemo poštovanje prema institucijama i zakonima – naglasio je Abazović.

Abazović je na početku izlaganja dobacio nekom od poslanika: “Vjeruj mi, žaliće nas”.

On je rekao da daje podršku Spajiću da ispuni obećanu prosječnu platu od 1.000 eura i pozvao ga da kaže zašto nismo bankrotirali onako kako je to Pokret Evropa sad progozirao.

Abazović je istakao da građani moraju da znaju da je plan da zaduži ogroman novac i da uzme dio.

– Samo ovaj put nemojte da ide preko Beograda, jer su okolnosti takve da bi Vas neko mogao izdati. Govorim i o nekim ljudima iz Njemačke, a Vi znate o kojima govorim – naglasio je Abazović.

Ponovio je da uslovi za održavanje popisa postoje.

– Da li će biti 1. decembra, ne znam, to je mali period da bi se išta promijenilo, to je tipična varka tijelom koju sam prepoznavao u 42. Vladi da bi se kupilo vrijeme za neke procese. Mislim da DPS ima taktiku oko bojkota – rekao je Abazović.

On je rekao da je cilj formiranja vlade bio i da bi neki procesi bili usporeni ili potpuno zaustavljeni.

Spajić: Nastavak putujućeg cirkusa zvanog 43. vlada

Mandatar Milojko Spajić je rekao da su građani imali priliku da čuju nastavak putujućeg cirkusa zvanog 43. vlada.

– Mnogi su srećni zbog toga što se cirkus večeras završava – rekao je Spajić, ističući da je Abazović iznio niz neistina i pokazao veliku količinu neznanja.

On je upitao Abazovića odakle ušteđenih 200 miliona eura.

Spajić je rekao da će morati da se odradi tehnički rebalans jer se plate, socijalne i penzije ne bi mogle isplatiti u novembru i decembru da su ostali sa budžetom ove Vlade.

– Rashode ste napumpali i moraćemo da radimo sa vašim nasleđem. Zadužili ste se 100 miliona eura sa 10 plus odsto, dvocifrenoj kamati – istakao je Spajić.

On je rekao da će sjutra da krenu sa provjerom 200 miliona u trezoru.

– Povežite se sa ljudima koji Vam vode budžet, pojma nemate. Dosta cirkusa više, građanima treba veliki rad i rezultat. Nećemo imati ništa za kapitalni budžet, nijedan projekat niste ostavili. Ništa tehnički niste uradili, prostorni plan ne postoji i pustite nas više Vašeg predstavljanja, paradiranja i cirkusa, toga smo se nagledali – naglasio je Spajić.

Abazović: Sakrili ste Evropa sad 2, objasnite kako ćete realizovati program

Abazović je odgovorio Spajiću da mu se obraća uz poštovanje.

– Ako ćemo da se vodimo tim rječnikom i da kažem da sve što ste rekli je velika prevara. Vi ste sakrili Evropa sad 2. Kad ste se pojavili pojavili ste se sa flašom u ruke i pričali bajke. Recite kako ćete to da realizujete. Javne finsije nisu bile ovakve, javni dug nikad manji, recite koliko je bio kada ste Vi bili ministar finansija – upitao je Abazović.

Optužio je Spajića da je zdravstvo ostavio sa nula eura.

– Objasnite građanima kako ćete realizovati Evropa sad 2 – poručio je Abazović.

Milović: Slijedi interesantan period za Abazovića

Poslanik Andrej Milović kazao je da su građani imali priliku da čuju kako zvuči nervozni čovjek koji odlazi sa pozicije.

– Čini mi se da Abazović samo sebe nije vidio. Obećavao nam je ruku pravde za godinu smo dobili rupu pravde. Ono što će ostati iza Abazovića je marketing, press konferencije, hapšenja za govornicama, ali je svjestan da nema nadležnost nikog da hapsi i da nije uhapsio ni mačku za svog mandata, već je to radilo Tužilaštvo i sve uspjehe su postigli oni koji imaju nadležnost za to, a ne Dritan Abazović – istakao je Milović.

Slijedi, kako kaže, interesantan period za Abazovića “jer ima tu trajekata koji su plaćani u većim vrijednostima, rizorta sa procentom vlasništva u njima, Expoa i interesantnih glasanja, klinika”.

– Trebalo je da date dokaze i predate Tužilaštvu, a ne da nas optužujete za razne Bemalse, sponzore i prijatelje. Nismo mi napravili vladu sa njima, nego Vi. Dosta je slika Vas i Đukanovića i drugih ljudi. Budite srećni ako ostanete poslanik – rekao je Milović.

On je rekao da je Abazović opasan kao političar jer je spreman na sve.

– Bili ste spremni da lišite slobode Spajića da biste oborili rejting PES-u i silu bogu na sramotu ostali na poziciji – rekao je Milović.

On je upitao Abazovića da li je njegova bliska ženska osoba birala kadrove u MUP-u, nakon čega je uslijedila žešća verbalna rasprava odlazećeg premijera i funkcionera PES-a.

Abazović Miloviću: Dobijate instrukcije od Golubovića

Abazović je odgovorio Miloviću da mu se ne obraća kao razredni starješina.

– Vi ste čovjek koji je napadao svoje koleginice i sjedio sa Duškom Golubovićem i od njega dobijate instrukcije i ova Vaša priča je njegova, nije iz Vaše glave – rekao je Abazović.

Raduje se, kako kaže, institucijama sistema.

– Mi ne možemo nigdje otići. Molim Vas, spreman sam da o tome govorim – istakao je Abazović.

Kaže da je Vladu vodio samouvjereno, te da nije trepnuo pred bilo kim

– Vodim sudske sporove sa tim ljudima (Bemaks) i siguran sam da će ih stići ruka pravde – naglasio je Abazović.

Milović: Pokažite sliku sa Golubovićem i podnosim ostavku

Milović je odgovorio da će prestati da se bavi javnim poslom ako dokaže da je sjeo ikad sa njim.

– Kako se prema kome ophodim – imamo institucije da to utvrde. Svjedoka ima dosta, lako je riješiti slučaj. Kada je u pitanju Duško Golubović – tri godine vodite bezbjednosni sektor, posljednjih par mjeseci pratite me 24 sata dnevno. Pokažite sliku kad sam sjeo sa tim čovjekom, ja podnosim ostavku i nestajem sa političkog života Crne Gore – istakao je Milović, dodajući da zna da je neko od svoje saradnice na imanju “Knjaz” tražio da bude praćen.

Milović je rekao da Abazović neće biti ni dio 45, ni 46. Vlade.

– Bili ste zvijezda u usponu, ali ste je prokockali – poručio je Milović Abazoviću.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Fatmir
31.10.2023-07:38 07:38

Svi ste bolji od Abazovica!!!! Samo da vise ne gledamo ovog prevaranta sa podmuklim podvalama -za sva zla koja je nanijo CG sad POLAKO klupko da mu se odmotava -BOG VIDI SVE -UCIN DOCEK MNOGIJEM  SU DJECA  I  MAJKA ZAPLAKALA OD OVOG ZLA-PRIJETNJA  SA KAZI PRSTOM  GOS .LUIDJ SKRELJA I ONO POLA CG SAD MOZE MIRNO I NA OBA OKA DA SPAVA –