Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Abazović ne želi da komentariše da li je podrška Saudijskoj Arabiji kupljena

Ta zemlja će finansirati jedan višemilionski projekat u našoj zemlji

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović nije želio da komentariše pitanje da li je podrška Crne Gore Saudijskoj Arabiji da bude domaćin Expo 2030.godine kupljena, pošto će ta zemlja finansirati jedan višemilionski projekat u našoj zemlji.

“Moj apel je ljudima koji kritikuju, a možda ne znaju procedure, da vide koje zemlje Evropske unije su podržale Rijad, da čuju da su SAD podržale Rijad i ako je sve to protiv EU, EU integracija i evropskog puta -onda šta reći”, kazao je Abazović, odgovarajući na pitanja novinara tokom posjete opštini Rožaje.

Kada je riječ o Italiji, ističe da je Crna Gora podržava u svemu.

“Oni su naši bliski partneri. Podržaćemo ih i za jednu visoku poziciju koja se tiče NATO-a. Nadam se da će biti isto aktivni da se zahvale kao što sad kritikuju”, istakao je Abazović.

On je ranije rekao da je interes države da podrži Saudijsku Arabij u”jer učestvuju u izgradnji jednog prosvjetno-edukacionog objekta u Crnoj Gori”. Na pitanje novinara sa koliko tačno će miliona Saudijska Arabija podržati Crnu Goru, Abazović je istakao da je u pitanju višemilionski projekat.

“Oni su spremni da finansiraju jedan projekat, višemilionski u Crnoj Gori. Oni su rekli da to treba da bude iz oblasti obrazovanja. Vidjećemo…Ali i bez toga mi moramo da se otvaramo prema svijetu, šta ćemo da radimo sa našom turističkom privredom, oni postaju svjetska turistička sila”, istakao je Abazović.

Na pitanje da li je to kupljena podrška za Expo nije želio da kaže.

“Čini mi se da sve ovo kako se tretira ima jednu drugu pozadinu, zbog toga ne želim da komentarišem. Kakva kupljena podrška? Šta da smo podržali Rim? Bi li ispalo da su nas kupili zbog EU integracija”, pita Abazović.

Ovu odluku Vlade u tehničkom mandatu kritikovao je predsjednik Crne Gore iz redova Pokreta Evropa sad Jakov Milatović, koji se nada da će nova Vlada ovu odluku povući.

Za organizaciju Svjetske izložbe 2030. kandidature je podnijelo pet zemalja. Nakon povlačenja kanditatura Rusije i Ukrajine, aktuelne su ostale tri – Južne Koreje, Italije i Saudijske Arabije.

Glasanje za izbor države u kojoj će se organizovati EXPO 2030. biće održano u novembru ove godine tokom Generalne skupštine Kancelarije za međunarodne izložbe.

Prethodna Svjetska izložba u Dubaiju počela je u oktobru 2021. godine, iako je prvobitno planirano da bude otvorena istog mjeseca 2020, ali je pandemija korona virusa uticala na odgađanje.

Inače, EXPO se organizuje već više od 170 godina a pokrenut je u Londonu 1851. godine, navodi se na sajtu Međunarodnog biroa za izložbe.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Vuk
13.09.2023-20:48 20:48

Koliko je novca dobio ON od Saudijeske Arabije? Ako ste i malo posla imali s njima, znate kako rade i kakav je obicaj!