Srijeda, 15 Maja, 2024
Rubrika:

Vlada dala zeleno svijetlo za Zakon o porijeklu imovine: ”Mora se znati kako državni službenik ima šest miliona za kauciju”

''Građani treba da znaju kako neko ko je državni službenik može da garantuje sa šest miliona za svoju kauciju. Mislim da to nije jedini primjer, a ovo zakonsko rješenje će nam pomoći da dođemo do odgovora'', kazao je  Abazović.

Vlade Crne Gore utvrdila je i podržala Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

Ministar pravde, Marko Kovač obrazlažući zakon kazao je da taj zakon u skladu sa pravnim tekovinama EU.

Kovač je kazao da je predviđeno je da se od učinioca krivičnog djela može oduzeti imovina ako je stečena kriminalnom djelatnošću, a njena ukupno procijenjena vrijednost iznosi najmanje 50.000 eura, ako je potvrđena optužnica za krivična djela iz nadležnosti SDT-a.

“Ukoliko procijenjena vrijednost iznosi manje od 50.000 eura imovinska korist će se oduzeti ako je učinilac poravosnažno osuđen za krivično djelo”, kazao je Kovač.

Uveden je i katalog krivičnih djela, tj širi se opseg krivičnih djela na osnovu kojih se može oduzeti imovinska korist.

Abazović: Građani treba da znaju kako državni službenik ima šest miliona za kauciju

Kontroverzni premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da bi o ovom zakonu trebalo organizovati posebnu sjednicu Skupštine. Očekuje da će svaki poslanik podržati ovo zakonsko rješenje.

“Građani treba da znaju kako neko ko je državni službenik može da garantuje sa šest miliona za svoju kauciju. Mislim da to nije jedini primjer, a ovo zakonsko rješenje će nam pomoći da dođemo do odgovora”, kazao je  Abazović aludirajući na iznos koji je ponuđen za kauciju uhapšenog službenika ANB-a Petra Lazovića.

Pojedini mediji pisali su da su Lazovićevi pravni zastupnici ponudili 6,2 miliona eura u nekretninama i novcu da bi se branio sa slobode.

Miljanić: Džaba nam je bila borba protiv kriminala i hapšenja, kad nismo imali ovaj zakon

Ministar bez portfelja Zoran Miljanić kazao je da vjeruje da će parlament usvojiti zakon.

“Donekle džaba nam je bila borba protiv kriminala i korupcije, velike akcije hapšenja, zapljene kokaina kad nismo imali ovaj zakon kojim se udara na finansijsku moć kriminalnih struktura. Sve dok se ne takne u finansijsku moć kriminalnih struktura, teško možemo da se odupremo toj pošasti”, rekao je Miljanić.

Adžić: Anti-mafija zakon noćna mora za sve koji su kriminalnom djelatnošću stekli bogatstvo

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić rekao je da je zakon “noćna mora za sve koji su kriminalnom djelatnošću stekli enormno bogatstvo ili zloupotrebom funkcija”.

“Cijenim da bi trebalo da bude posebna sjednica (Skupštine) gdje bi mogli da se iznesu svi mehanizmi koje će zakon omogućiti a koji se tiču pravednog odnosa prema svima koji su na štetu građana otuđili velike svote novca, koji su usporavali razvoj Crne Gore”, rekao je Adžić.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, na početku sjednice, je saopštio da je stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori najmanja od 2005.

“Stopa nezaposlenosti, u trećem kvarartalu ove godine, je 13 odsto odnosno broj nezaaposlenih je 39 000,  što je najmanja stopa nezaposlenosti od kad se nezaposlenost mjerii, a po ovoj metodologiji se mjeri od 2005”, kazao je Abazović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
15.12.2022-22:45 22:45

Vi ste najveci kriminalci..vama treba oduzeti imunitet..da vam se konacno sudi!