Nedjelja, 2 Aprila, 2023
Rubrika:

Abazović – Kovačevski: Sastanci u Ohridu unaprijediće politički i ekonomski dijalog država Zapadnog Balkana

Abazović je naglasio da je dobrosusjedska politika jedan od kamena temeljaca crnogorske spoljne politike i da upravo iz tog razloga Crna Gora učestvuje kao posmatrač, nastojeći da pruži dodatnu vrijednost pomirenju i unapređenju saradnje u regionalnim okvirima

Sastanci u Ohridu pomoći će državama regiona da se približe u pronalaženju zajedničkog jezika i unaprijede politički i ekonomski dijalog. Želimo saslušati argumente u vezi Otvorenog Balkana i odgovorno se prema njima ponijeti, u skladi sa nacionalnim interesima naše države, konstatovano je tokom bilateralnog sastanka premijera Dritana Abazovića i predsjednika Vlade Republike Sjeverne Makedonije Dimitra Kovačevskog na marginama Samita Inicijative “Otvoreni Balkan” u Ohridu.

Abazović je naglasio da je dobrosusjedska politika jedan od kamena temeljaca crnogorske spoljne politike i da upravo iz tog razloga Crna Gora učestvuje kao posmatrač, nastojeći da pruži dodatnu vrijednost pomirenju i unapređenju saradnje u regionalnim okvirima.

Zahvalivši se odazivu premijeru Crne Gore, predsjednik Vlade Makedonije Kovačevski je istakao da Open Balkan nije napravljen za političare, već za građane i kompanije država Zapadnog Balkana.

“Sagovornici su se saglasili da odnosi dvije države mogu da posluže kao primjer dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa na Zapadnom Balkanu koji teži pomirenju i evropskoj integraciji”, saopšteno je iz Vlade.

Pored domaćina Dimitra Kovačevskog, premijera Republike Sjeverne Makedonije, premijera Albanije Edija Rame i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjednik Vlade Abazović i predsjednika Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltija, učestovaće na zvaničnom otvaranju gdje će se, zajedno sa ostalima, obratiti javnosti.

Tokom današnjeg Samita prisutnima će se putem video linka obratiti i visoki predstavnik Sjedinjenih Američkih Država, Gabrijel Eskobar, kao i komesar za proširenje EU Oliver Varhelji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve