Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

2BS – Pejanović Đurišić: Crna Gora je postala problem u regionu, Vlada nije pružila podršku 2BS forumu

Budućnost Zapadnog Balkana i značaj i uloga NATO-a za bezbjednost i stabilnost Crne Gore su u fokusu 13. bezbjednosnog 2BS Foruma koji je počeo u Budvi, u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore.

Budućnost Zapadnog Balkana i značaj i uloga NATO-a za bezbjednost i stabilnost Crne Gore su u fokusu 13. bezbjednosnog 2BS Foruma koji je počeo u Budvi, u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore. Predstavnica Atlantskog saveza Crne Gore (ASCG) Milica Pejanović Đurišić je da će nastaviti da promovišu evroatlantske vrijednosti u Crnoj Gori. Ona je naglasila da je Crna Gora postala problem u regionu, te da Vlada u tehničkom mandatu nije pružila podršku 2BS forumu.

Iako je bilo najavljeno da će na forumu govoriti i mandatar Milojko Spajić objašnjeno je da nije mogao da prisustvuje zbog ranije preuzetih obaveza.

Američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke kazala je da ljudi u Ukrajini danas vode bitku za slobodu i demokratiju. Upozorila je da je Rusija prije više od 18 mjeseci napala Ukrajinu, ističući da to predstavlja napad na slobodnu zemlji i udar na demokratske vrijednosti.

Džudi Rajzing Rajnke, Foto: X

“Mi ostajemo čvrsto uz Ukrajinu”, kazala je Rajzing Rajnke.

Ona je upozorila da moramo nastaviti da hrabro govorimo o ruskim malignim akcijama i uticajima, koje prijete jednistvu i stabilnosti Evrope, a posebno zapadnog Balkana.

Osim ruske agresije, navela je da su prijetnje modernog doba sajber kriminal, rastući nacionalizam i zloupotreba novih tehnologija.

“Uz NATO, primjećujemo da je i Evropska unija ostala kamen temeljac bezbjednosti u vremenu ruske agresije. Ta agresija nas je ponovo podsjetila na važnost evropskog jedinstva”, rekla je ambasadorka.

Ona je navela da u Crnoj Gori ključne odluke leže u rukama nekolicine političkih lidera. Ukazala je da je većina građana jasno glasala za evropsko jedinstvo.

“Potrebna je vlada koja je spremna da radi na evropatlanstkoj budućnosti, čiji subjekti su posvećeni evroatlantskim vrijednostima, i koji su spremni da izgrade snažne institucije i razumiju sve aspekte, tehničke posebno, predstojećeg procesa”, istakla je Rajzing Rajnke.

Kako je rekla, izborni slobodan proces i demokratski politički sistem jači su od bilo kakvog ratnog oružja.

“Biti siguran, znači biti slobodan i biti prosperitetan. To su vrijednosti u SAD i mi smo uz vas dok se borite za slobodu”, navela je Rajzing Rajnke.

Predstavnica Atlantskog saveza Crne Gore (ASCG) Milica Pejanović Đurišić kazala je na otvaranju da će nastaviti da promovišu evroatlantske vrijednosti u Crnoj Gori.

Milica Pejanović Đurišić, Foto: X

“Upravo jačanje transatlantskog savezništva predstavlja jedan od najznačajnijih odgovora na ukrajinsku krizu. Samit u Vilnjusu pokazao je da je NATO nikad jači i nikad jedinstveniji”, kazala je Pejanović Đurišić.

Ona je podsjetila da prijetnju regionu predstavljaju maligni akteri koji žele da prekinu evropske i evroatlantske integracije država regiona.

“Crna Gora je od partnera evroatlantske zajednce došla do statusa problema u regionu. Tri godine nefunkcionalnosti vlasti, polarizacija, ugrožavanje građanskog i sekularnog društva, plasiranje populističkih inicijativa doveli su do praktično obustavljanja evropskih integracija Crne Gore”, navela je Pejanović Đurišić.

Milica Pejanović Đurišić, Foto: X

Ukazala je da nije bilo posebnog naretka ni u suočavanju sa problemom organizovanog kriminala i korupcije.

“Sve je dodatno jasno ako se ima u vidu da Vlada Crne Gore nije pokrovitelj i nije pomogla prilikom organizacije ovog foruma. Sa podrškom Vlade ili bez nje, mi ćemo ovaj forum organizovati i nastavićemo dak kroz javnu diplomatiju ukazujemo na goruće probleme u zemlji i regionu”, naglasila je Pejanović Đurišić.

U ovom trenutku prisustvujemo impresivno dobro organizovanoj i orkestriranoj komunikacijskoj kampanji od strane niza aktera, kazao je na Forumu psiholog Radoje Cerović.

“Zaboravljamo da Crkva postoji u svakom selu u Crnoj Gori a delegacija EU ne postoji, postoji samo jedna. Ako tu ne napravimo balans izgubili smo bitku za srca ljudi”, kazao je Cerović.

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak kazao je da je Evropa ozbiljna i da se priprema za nove članice i pokzala je to, dodaje, tako što je poslije dugo vremena konačno postavljen datum – 2030. godina.

Ipak, napominje Lajčak, proširenje se neće desiti samo od sebe. “Region Zapadnog Balkana ipak je skeptičan, ali moja poruka glasi – shvatite ovaj momenat ozbiljno, on je stvaran”, istakao je Lajčak.

Bivši predsjednik Slovenije Borut Pahor istakao je da je saglasan sa Lajčakom, da “u regionu nema te emocije u vezi sa proširenjem.”

“Ako postoji konsenzus u Crnoj Gori, onda ne znam zašto ne bi brzo došlo do formiranja institucija i vlade, da bi se krenulo u tom smjeru. Mislim da bi EU trebalo da kaže – 2030. širimo se na Zapadni Balkan, oni koji ne žele to, ostaju vani” – poručio je Pahor.

Novinar Adnan Rondić, voditelj programa, kazao je da je 2BS najvažniji forum u ovom dijelu svijeta.

“Ne zatvarajući oči pred izazovima”, rekao je Rondić.

Novinarka Jasmina Kos kazala je da su organizatori zahvalni brojnim sardanicima i prijateljima zbog pomoći prilikom organizacije ovog foruma.

Na početku događaja saopšteno je da mandtar za sastav nove vlade Milojko Spajić zbog neodložnih obaveza nije u mogućnosti da prisustvuje.

Iz Atlantskog saveza su kazali da će se na dvodnevnom forumu govoriti i o savremenim izazovima sa kojima se transatlantska zajednica suočava.

„U diskusijama će učestvovati najviši inostrani i crnogorski državni zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora, međunarodnih organizacija, i svjetski priznati eksperti i akademici iz oblasti bezbjednosti i međunarodnih odnosa“, naveli su iz Atlanstvog saveza.

Kako su dodali, na panelima će, između ostalih, učestvovati specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak, slovački član Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik, američka abasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, specijalni izaslanik Rumunije za Zapadni Balkan Adrian Davidoiuo.

Iz Atlantskog saveza su rekli da će učesnici foruma podijeliti viđenje budućnosti Zapadnog Balkana, pristupa Sjedinjenih Američkih Država stabilnosti na Zapadnom Balkanu, bezbjednosne politike EU usljed sukoba Rusije i Ukrajine.

Kako su naveli, forum pruža jedinstvenu platformu koja okuplja visoke zvaničnike država i vlada, predstavnike parlamenata, međunarodnih organizacija, diplomatskih misija, kao i istaknute stručnjake na polju politike i bezbjednosti, a u cilju zagovaranja evroatlantskih ideja i pokretanja diskusije o regionalnim i globalnim trendovima.

“Forum je platforma posvećena razvoju, unaprijeđenju demokratije i bezbjednosti, kao i pozicioniranju Crne Gore na mapi najrelevantnijih političko-bezbjednosnih skupova”, naveli su iz Atlantskog saveza.

Iz Atlantskog saveza su istakli da ovogodišnji 2BS Forum broji rekordne cifre prijavljenih novinara iz Crne Gore i svijeta, koji su se akreditovali da izvještavaju o vodećoj bezbjednosno-političkoj konferenciji u jugoistočnoj Evropi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve