Naučna istraživanja su pokazala da kombinacija ova dva začina ima izuzetna ljekovita dejstva.

Kurkuma je začin koji ima veoma blagotvoran uticaj na organizam. Međutim, tijelo ne može u potpunosti da apsorbuje sve hranljive materije jer se veoma brzo razlaže u crijevima i jetri. Zato bi kurkuma trebalo da se konzumira u kombinaciji s biberom.

Naime, crni biber značajno povećava apsorpciju hranljivih materija iz kurkume.

Prema rezultatima studije koju su sproveli naučnici s Univerziteta Mičigen, ova mješavina može da djeluje preventivno na pojavu raka dojke.

Ali to nije sve, evo još nekoliko blagodeti mješavine kurkume i crnog bibera

POMAŽE U MRŠAVLJENJU

Kombinacija kurkume i bibera je veoma efikasna u procesu mršavljenja. Biber sadrži supstancu piperin koja ubrzava metabolizam i povećava broj kalorija koje sagorijevate. Neke studije su pokazale da biber može da produži osjećaj sitosti i time smanji pretjeran unos kalorija.

SMANJUJE UPALU I UBLAŽAVA BOLOVE

Dva aktivna sastojka u ovim začinima, kurkumin i piperin, imaju efekat ublažavanja bolova i smanjenja upala u organizmu.

UMANJUJE SIMPTOME DEPRESIJE

Ova dva začina sadrže supstance koje povećavaju nivo dopamina i serotonina, hormona sreće, u mozgu.

ŠTITI OD RAKA

Istraživanja su pokazala da piperin koji se nalazi u biberu može da poveća apsorpciju kurkume čak 1000 puta. S obzirom da je kurkuma odličan začin kada je u pitanju prevencija kancera, to je još jedan razloga da konzumirate kombinaciju kurkume i bibera.

Biber i kurkumu možete zajedno dodati napicima, salatama i drugim jelima. Takođe, možete i pomiješati pola kašičice kurkume i 1/4 kašičice bibera i popiti s malo vode. Ovu kombinaciju uzimajte dva puta dnevno, ujutro i uveče.

Prije upotrebe prirodnih ljekova konsultujte svog ljekara.

Izvor: Stvarukusa.rs

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve