Nedjelja, 10 Decembra, 2023
Rubrika:

Tribina o filmovima i monografiji Veljka Bulajića održana u Beogradu

O Bulajićevim filmovima i monografiji govorili su književnik, scenarista i dramaturg Filip David, crnogorski pisac i novinar Ljubeta Labović i profesor i književnik iz Zemuna Radomir Glušac

U organizaciji Crnogorskog vijeća u Srbiji održana je tribina o filmovima i monografiji Veljka Bulajića u Beogradu.

Razgovor o filmskom stvaralaštvu i monografiji „Vlakom bez voznog reda u povijest filma“ proslavljenog crnogorskog i jugoslovenskog reditelja, Veljka Bulajića, održan je, sinoć, u beogradskom Media centru, u organizaciji Crnogorskog vijeća u Srbiji i Crnogorske nacionalne zajednice Beograda.

O Bulajićevim filmovima i monografiji govorili su književnik, scenarista i dramaturg Filip David, crnogorski pisac i novinar Ljubeta Labović i profesor i književnik iz Zemuna Radomir Glušac.

Filip David je rekao da je Veljko Bulajić jedna od najznačajnijih ličnosti jugoslovenske kinematografije:

“Ono što me povezivalo s njim jesu neke ličnosti i ljudi koji su bili oko Veljka a koji su i meni takođe u životu mnogo značili. Nikola Popović, jedan sjajan producent, organizator je bio Veljkov saradnik, tu je bio moj dragi profesor Ratko Đurović, takođe značajan saradnik u realizaciji nekih od važnih Veljkovih filmova. On me upoznao sa Veljkom i omogućio mi je da kao vojnik učestvujem u Bulajićevom scenarističkom štabu dok se snimao film „Bitka na Neretvi“. Tu je i moj prijatelj Mirko Kovač i njega je Veljko posebno cijenio”, istakao je David.

On je rekao da ga za Bulajića povezuje na sentimentalan način i činjenica da je jedan od malo preživjelih koji je prisustvovao snimanju „Bitke na Neretvi“ i dodao:

“Veljko je na snimanju bio takav da je teško objasniti kolika je to energija bila. Sjećam se snimanja „Bitke na Neretvi“ i na minus 25 stepeni . On je i pod tim uslovima, komandujući zajedno sa nekim gteneralima koji su mu dodijeljeni bili kao neka pomoć ulazio u najteže uslove snimanja da bi snimio par kadrova, par scena. Veljko je uvijek tražio da to bude autentično pa bez obzira na cijenu koju i on sam mora platiti”, zaključio je David.

Ljubeta Labović govorio je o komplesnim i slojevitim kompozicijama Bulajićevih filmova i o njihovom neprolaznom kvalitetu i gledanosti.

“Nakon više od pola vijeka od premijernog prikazivanja ‘Bitke na Neretvi’, ovaj ratni spektakl i danas se s uzbuđenjem i znatiželjom gleda i izaziva ogromnu pažnju gledalaca. Pogotovo je zanimljivo da je film uvijek dobro prihvaćen od mlađih generacija. Čak i kod onih koji su skloni ironiziranju ratne i partizanske literarne, strip i filmske umjetnosti Bulajićevi filmovi su izdržali sve te probe i sud vremena. To je najbolji dokaz njihove vrijednosti, a za samog Bulajića i jedan od najvrjednijih komplimenata”, rekao je Labović i dodao:

“Bulajić je u umjetničkom i intelektualnom angažmanu uvijek bio antifašista „humanista lijeve provinijencije”, veliki umjetnik koji je 90-tih bio na pravoj strani istorije. Podržavao je samostalnu i evropsku Crnu Goru, demokratske, antiratne, evropske i progresivne snage i nosio Crnu Goru i svoje rodne Viluse u mislima i srcu čitavog života”, zaključio je Labović.

Književnik Radomir Glušac govorio je o stilsko žanrovskim karakteristikama Bulajićevih filmova i o sličnostima i razlikama poetika pojedinačnih filmova.

“Zbog filmografske preglednosti mogu se omeđiti i grupisati i neke posebnosti i zajedničke upućenosti na sličnost postupaka i poetika Bulajićevih fimova. Čini se da se mogu izdvojiti četiri stilsko-žanrovska kruga. Ovo posebno zbog nepravde koja je učinjena Bulajiću kada se simplifikovano a sve više i zlurado svodi pod oznaku apologetskog, pasrtizanskog i državnog umjetnika. Uistinu jedino bi se filmovi „Bitka na Neretvi“, „Kozara“ i „Veliki transport“ mogli bez ozbiljnije i dublje analize svrstati u filmove partizanske provinijencije. U poetskom i tematskom značenju pogotovo ova dva prva filma daleko čak i žanrovski nadmašuju ovo određenje. Svoju poetičku zamisao Bulajić podjednako dobro realizuje u velikim kompozicijama širokog istorijskog zamaha kao i u mozaicima unutar velikih priča”, rekao je Glušac.

Veče posvečeno Bulajiću uljepšala je na violini darovita muzičarka Ivana Grujičić koja je svirala minijature Čajkovskog i muzičke inserte iz Bulajićevih filmova.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
SONJA
27.09.2023-09:50 09:50

Izvaredno veče,gdje su dva crnogorska intelektualca i legendarni Filip David govorili takođe o velikom umjetniku i Crnogorcu Velku Bulajiću,Mirko Zečević presjednik vijeća uspio je da okupi jedan broj crnogorskih intelktualaca koji na pravi način predstavljaju crnogorsku kulturu.Mđutim u matici i MVP nijesam sigurana da to umiju da vrednuju.