Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

”Sirin” nagrađen na Otranto film festivalu: Ivanu Maroviću priznanje za najbolju muziku

Uspjeh debitanskog dugometražnog ostvarenja Senada Šahmanovića

Crnogorski film „Sirin“, u režiji Senada Šahmanovića, osvojio je nagradu za najbolju muziku na Otranto film festivalu koji je završen sinoć. Ovo značajno priznanje pripalo je kompozitoru Ivanu Maroviću.

Film je debitantsko dugometražno igrano ostvarenje Šahmanovića, a on je sa Klaudijom Botino radio i scenario. Vrijedi napomenti da je „Sirin“ i ovogodišnji crnogorski kandidat za nagradu Oskara, a do sada je prikazan na više međunarodnih filmskih festivala. Osvojio je nagradu za najbolji debitanstki na ovogodišnjem Džada festu.

Radnja filma prati Natali (Danica Ćurčić) koja je napustila bivšu Jugoslaviju odmah nakon početka ratova 90-ih. Kao i mnogi drugi ljudi s ovih prostora emigrirala je u inostranstvo u potrazi za boljim životom i sigurnijom buducnosti. Nakon više godina provedenih u inostranstvu, u želji da se potpuno adaptira na život u novoj sredini, poželjela je da promijeni svoj identitet i izbriše svoje porijeklo. Neobičan pravni slučaj oko nasljedstva bogate starije žene koja nije imala porodicu dovešće je ponovo u zemlju svog porijekla – Crnu Goru.

Uloge u filmu tumače: Danica Čurčić, May-Linda Kasumović, Jasna Đuričić, Marko Baćović, Nikša Butijer, Lidija Kordić, Jelena Simić, Momčilo Otašević, Tihana Ćulafić, Mišo Obradović, Izudin Bajrović, Fatmir Spahiu, Simon Shkrelli, Bashkim Alaj i drugi.

Koproducenti filma su Jure Pavlović, Dritan Huqi, Fatmir Spahiu i Alen Babić. U autorskom timu su i: direktor fotografije je Aleksandar Jakonić, scenografi Ognjen Smolović i Dragana Baćović, kostimografkinja Lina Leković, a menadžer produkcije Filip Poleksić.

Producent filma je Veliša Popović i kompanija „Cut-Up“ iz Podgorice, dok su koproducenti „Sekvenca (Hrvatska), „On Film Production“ (Albanija), „Buka“ (Kosovo) i „Dokument“ (BiH). Projekat je podržan od Filmskog centra Crne Gore, HAVC-a, Filmskog centra Albanije, Filmskog centra Kosova, kao i od Eurimages.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve